Σκολίωση και κύφωση: Νέα διαδερμική τεχνική τις διορθώνει

Η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης και της κύφωσης αποτελεί ένα πολύωρο χειρουργείο συνήθως με μεγάλες απώλειες αίματος. Για τη μείωση τόσο του χειρουργικού χρόνου όσο και των απωλειών αίματος οι MIS (minimal invasive surgery) τεχνικές εφαρμόζονται πλέον και στους
ασθενείς με σπονδυλική παραμόρφωση, όπως η κύφωση και η σκολίωση. Το έτος 2017 εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα η διόρθωση σκολίωσης/κύφωσης με διαδερμικές τεχνικές στο Νοσοκομείο Metropolitan.

Η ασθενής η οποία χειρουργήθηκε με την τεχνική MIS SCOLIOSIS ήταν ηλικιωμένη με συνοδά προβλήματα και κάθε άλλη «κλασσική» τεχνική κρίθηκε ως μη εφαρμοστέα λόγω των απωλειών αίματος που θα την συνόδευαν. Η ασθενής περπάτησε την επόμενη ημέρα και εξήλθε από το νοσοκομείο δυο ημέρες μετά το χειρουργείο. Η ανάρρωσή της ήταν ταχύτατη, καθώς οι απώλειες αίματος ήταν ελάχιστες. Έκτοτε πολυάριθμοι ασθενείς με σπονδυλική παραμόρφωση, παιδιά και ενήλικες, έχουν χειρουργηθεί με την τεχνική αυτή.

Τι είναι η σκολίωση και η κύφωση

Η σκολίωση χαρακτηρίζεται από στρίψιμο της σπονδυλικής στήλης. Πρόκειται για μια πάθηση που προσβάλει παιδιά, εφήβους και ενήλικες και των δυο φύλων.

Η κύφωση είναι η αύξηση της φυσιολογικής καμπύλης του θώρακα ή η μείωση της φυσιολογικής καμπύλης της μέσης. Προσβάλει συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με οστεοπόρωση αλλά και εφήβους.

Αίτια

Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτία της σκολίωσης των παιδιών και των εφήβων είναι άγνωστη. Θεωρείται ότι έχει γενετικό υπόβαθρo το οποίο μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.
Η σκολίωση των ενηλίκων είναι συνήθως το αποτέλεσμα μιας παιδικής ή εφηβικής σκολίωσης η οποία δεν αντιμετωπίστηκε ή το αποτέλεσμα της «γήρανσης» της σπονδυλικής στήλης.
Η κύφωση στους εφήβους είναι συνήθως το αποτέλεσμα της νόσου Scheuermann και προκαλεί πόνο. Στους ενήλικες η κύφωση είναι το αποτέλεσμα της προοδευτικής «γήρανσης» της σπονδυλικής στήλης. Προκαλεί πόνο και δυσκολεύει την όρθια στάση του σώματος.
Αντιμετώπιση
Κάθε παιδί και κάθε ενήλικας με σκολίωση ή κύφωση αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση. Για το λόγο αυτό η θεραπεία των παθήσεων αυτών θα πρέπει να εξατομικεύεται. Σε γενικές γραμμές η αντιμετώπιση των σπονδυλικών παραμορφώσεων έχει τις ακόλουθες μορφές:

Κηδεμόνας

Στα παιδιά και στους εφήβους με μετρίου βαθμού σκολίωση τα νεότερα δεδομένα και οι εξελίξεις στην τεχνολογία των συνθετικών υλικών έχουν βοηθήσει στη δημιουργία ελαφρότερων και περισσότερο «κομψών» κηδεμόνων που ευκολότερα γίνονται αποδεχτοί και φοριούνται από το ίδιο το παιδί. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα κανείς τύπος κηδεμόνα δεν μπορεί να βελτιώσει τη σκολίωση των παιδιών και των εφήβων. Ο ρόλος τους περιορίζεται στο να σταματήσουν την επιδείνωση της καμπύλης. Η εφαρμογή τους θα πρέπει να φτάνει ή να ξεπερνά τις 18 ώρες την ημέρα.
Στους ενηλίκους με σκολίωση ή κύφωση ο κηδεμόνας δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικός όσο στα παιδιά και στους εφήβους όπου το σώμα ακόμη αναπτύσσεται.
Χειρουργικές εναλλακτικές

Για τα παιδιά και τους εφήβους, η χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης προτείνεται για καμπύλες που έχουν ξεπεράσει τις 45 μοίρες. Στην περίπτωση που σκολιώσεις αυτού του μεγέθους αφεθούν χωρίς χειρουργική αντιμετώπιση θα συνεχίσουν να επιδεινώνoνται ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της σκελετικής ωρίμανσης. Η τεχνική MIS SCOLIOSIS, εφόσον ενδείκνυται, παρέχει άριστα αισθητικά αποτελέσματα ενώ μειώνει τις απώλειες αίματος και το χρόνο παραμονής στο νοσοκομείο.
Η σκολίωση και η κύφωση των ενηλίκων θα πρέπει να διορθωθεί χειρουργικά όταν συνδυάζεται με πόνο στη μέση ή/και στα πόδια που περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και μειώνει την ποιότητα ζωής. Η τεχνική MIS SCOLIOSIS στους ενηλίκους έχει απόλυτη ένδειξη όταν οι συνυπάρχουσες παθήσεις καθιστούν τις «κλασσικές» μεθόδους απαγορευτικές.
Όλες οι ελαχίστης επεμβατικότητας χειρουργικές τεχνικές (MIS) πραγματοποιούνται με την βοήθεια της χειρουργικής πλοήγησης O-arm navigation και του ρομποτικού συστήματος Excelsius GPS.

*Ο Δρ. Μάριος Λυκίσσας, MD, PhD είναι Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης και Διευθυντής Τμήματος Σπονδυλικής Στήλης στο Νοσοκομείο Metropolitan

https://ygeiamou.gr/blogs/

loading...