Σεισμός με τις πωλήσεις γης από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων στο Ισραήλ-Άραβες: Να ελευθερώσουμε την Εκκλησία μας από την ελληνική κυριαρχία

Κι ενώ πλησιάζουμε προς το Άγιο Πάσχα όταν πάλι οι Άγιοι Τόποι θα πλημμυρίσουν από πιστούς Χριστιανούς , η νοσηρή κατάσταση με την υπόθεση της εκκλησιαστικής περιουσίας του
Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και η αντιπαράθεση με το κράτος του Ισραήλ συνεχίζεται.

Η “The National”, που είναι μια αγγλόφωνη καθημερινή εφημερίδα στο Αμπού Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, επανέρχεται στο θέμα με άρθρο που τιτλοφορείται: “Προδοσία στους Αγίους Τόπους: Η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία πωλεί κρυφά περιουσία της Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ”

Στο άρθρο εκφράζονται οι ανησυχίες των ενοριτών ότι η ηγεσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας μπορεί να εργάζεται εναντίον των Παλαιστινίων.

Παραθέτει την ιστορία του Jalal Barham στο Beit Sahour, ένα μικρό χριστιανικό χωριό δίπλα στη Βηθλεέμ στη Δυτική Όχθη του Ισραήλ.

Ο κ. Barham, 65 ετών, είναι μέλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά αυτός και πολλοί άλλοι Παλαιστίνιοι ενορίτες απογοητεύονται από την ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία όπως καταγγέλλουν μυστικά πωλεί γη στο Ισραήλ και καταπνίγει τον παλαιστινιακό χαρακτήρα της εκκλησίας.

«Το μεγαλύτερο θέμα που αντιμετωπίζουμε με αυτόν τον πατριάρχη είναι η πώληση γης προς το συμφέρον του Ισραήλ», δήλωσε ο κ. Barham. «Επειδή γνωρίζουμε ως Παλαιστινίοι ότι η σύγκρουση μεταξύ ημών και του Ισραήλ είναι για τη γη. Αγωνιζόμαστε για μεταρρύθμιση της εκκλησίας και του Πατριαρχείου – για να απελευθερώσουμε την εκκλησία από την ελληνική κυριαρχία πάνω στην Εκκλησία και τα χρήματά της και τη διοίκησή της”.

Η ΕλληνΟρθόδοξη Εκκλησία της Ιερουσαλήμ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Διαθέτει περίπου το ένα τρίτο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ.

Τις τελευταίες δεκαετίες, τα μέλη της παλαιστινιακής κοινότητας της εκκλησίας έχουν διοργανώσει συνέδρια που ζητούν αλλαγές στην ηγεσία.

Έχουν απαιτήσει: περισσότερους αραβόφωνους ιερείς, περισσότερους παλαιστίνιους ιερείς και περισσότερα χρήματα της Εκκλησίας να επιστρέφουν στις τοπικές κοινότητες.

Αλλά ο κ. Barham σημειώνει ότι η ελληνική ηγεσία δεν τους άκουσε ποτέ.

Αντίθετα, καθώς οι Παλαιστίνιοι ενορίτες απαιτούσαν την εθνική τους εκκλησία, ο Ορθόδοξος Πατριάρχης της Ιερουσαλήμ πωλούσε ή εκδίδει μακροχρόνιες μισθώσεις γης στο Ισραήλ.

Οι επίμαχες συμφωνίες πώλησης γης έχουν έρθει στο φως κατά συρροήν τα τελευταία χρόνια. Ένα έγγραφο που αποδίδεται σε έναν εσωτερικό τομέα της Εκκλησίας κατέγραψε τουλάχιστον 20 οικόπεδα ή ακίνητα που πωλήθηκαν ή μισθώθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια, σύμφωνα με την The Washington Post.

Για τους Παλαιστίνιους ενορίτες, οι πωλήσεις γης μοιάζουν σαν διπλή προδοσία. Η δική τους εκκλησία πωλούσε γη στους αντιπάλους τους και δεν επωφελούνταν, δήλωσε ο Ghassan Munayer, μέλος της ΕλληνΟρθόδοξης Εκκλησίας στη Ramla, μια ισραηλινή πόλη νότια του Τελ Αβίβ.

«Αυτή η γη και η περιουσία είναι για να υποστηρίξει την τοπική χριστιανική κοινότητα ούτως ώστε αυτή να μείνει και να ζήσει στη γη του Ιησού», δήλωσε ο κ. Munayer.

«Αυτό δεν συμβαίνει ακριβώς με τα χρόνια. Δεν χρησιμοποίησαν τα χρήματα για να αποτρέψουν, για παράδειγμα, τη μετανάστευση της χριστιανικής κοινότητας” υποστηρίζει ο κ. Munayer και τονίζει ότι η εκκλησία θα πρέπει να υποστηρίζει για παράειγμα τα νεαρά ζευγάρια να αγοράσουν τα πρώτα τους σπίτια ή να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

Αντ ‘αυτού, ανέφερε, πως τα μέλη της κοινότητας έφυγαν από την ΕλληνΟρθόδοξη Εκκλησία για άλλες εκκλησίες.

Έφυγαν μάλιστα από το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη επειδή δεν μπορούσαν να ζήσουν τη ζωή που ήθελαν, επιβαρυμένοι με τα οικονομικά προβλήματα, την ασφάλεια και τα πολιτικά προβλήματα της περιοχής.

Ο αριθμός των χριστιανών στη Μέση Ανατολή μειώθηκε δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια.

Ο κ. Barham εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα περίπου 130-150.000 χριστιανοί στο Ισραήλ, περίπου 55-60.000 από τους οποίους είναι Ορθόδοξοι, ενώ υπάρχουν άλλοι 47.000 Χριστιανοί στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, από τους οποίους 27.000 είναι μέλη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Βηθλεέμ, το 11% του πληθυσμού της παλαιάς Παλαιστίνης, που περιελάμβανε το σημερινό Ισραήλ, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, ήταν χριστιανοί το 1900.

Αυτό έχει μειωθεί τώρα στο 1,7% περίπου.

Η ηγεσία της ΕλληνΟρθόδοξης Εκκλησίας αρνήθηκε κατηγορηματικά τις κατηγορίες.

«Όλα όσα κάναμε είναι με την έγκριση της συνόδου, αλλά υπάρχουν άτομα που έχουν το δικό τους πρόγραμμα να μας επιτεθούν και να μας συκοφαντούν», δήλωσε ο Ορθόδοξος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Θεόφιλος Γ ‘, στην The Washington Post το 2017.

«Είμαστε ένα θρησκευτικό ίδρυμα με μια πνευματική αποστολή εδώ για περισσότερα από 2.000 χρόνια».

Ο πατριάρχης υπερασπίστηκε τις πωλήσεις, υποστηρίζοντας ότι ήταν απαραίτητο να πωληθεί η γη για να αποπληρώσει τα χρέη της Εκκλησίας και να εξασφαλίσει το μέλλον της μετά από κακές προηγούμενες επενδύσεις.

Τα δεδομένα όμως το τελευταίο διάστημα αρχίζουν να αλλάζουν. Η Ισραηλινή Κνεσέτ αναμένεται να επανεξετάσει νομοθεσία που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να καταλάβει την γη που πωλεί η εκκλησία στους ιδιώτες εργολάβους.

Οι νομοθέτες λένε ότι είναι απαραίτητο να σταθεροποιηθεί η αγορά για αυτές τις ιδιοκτησίες, αλλά άλλοι μέσα στην εκκλησία το βλέπουν αυτό ως ένα άλλο τρόπο για το κράτος να ελέγχει ιστορικά την παλαιστινιακή γη.

Σε απάντηση , τα αραβόφωνα μέλη της ΕλληνΟρθόδοξης Εκκλησίας διοργάνωσαν διαμαρτυρίες. Έριξαν αυγά και σκουπίδια στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κατά τη διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων λιτανειών, ζήτησαν την παραίτησή του και κατέθεσαν αγωγή αμφισβητώντας μερικές από τις πωλήσεις.

loading...