Αλλαγή σκηνικού στην Ουκρανία: Η εκλογή Βολόντιμιρ Ζελένσκι επαναφέρει το Κίεβο στην επιρροή της Μόσχας;

Μια ακόμα αλλαγή σκηνικού στην γεωπολιτική σκακιέρα φέρνει η εκλογή του Ουκρανού κωμικού Βολόντιμιρ Ζελένσκι στην προεδρία της Ουκρανίας, ο οποίος κέρδισε άνετα στις εκλογές της Κυριακής.

Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζερένσκι, είναι μόλις 41 ετών και έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο της Ουκρανίας αλλά πέραν αυτού θεωρείται από την Μόσχα ως πολύ πιο φιλικά διακείμενος προς την Ρωσία.

Έτσι η Μόσχα με μεθοδικά και αθόρυβα βήματα μετά την στρατηγική σχέση με την Τουρκία έχει την ευκαιρία να επαναφέρει στην επιρροή της την Ουκρανία και να διώξει ολοσχερώς τους Αμερικανούς από την Μαύρη Θάλασσα καθώς ουσιαστικά ούτε η Ρουμανία και ούτε η Βουλγαρία αποτελούν ουσιαστική απειλή για την Ρωσία.

Η Βουλγαρία μάλιστα μαζί με την Σερβία έχουν συμφωνήσει να συνεχιστεί η επέκταση του Turkish Stream από το έδαφός τους προς την Αυστρία. Η Ουκρανία είναι μια χώρα η οποία οδηγεί στις «πύλες» της Μόσχας.

Η εκλογή Ζελένσκι θα φέρει αλλαγή σκηνικού αλλά μένει να φανεί μετά από μερικούς μήνες πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η αλλαγή.

Πάντως οι γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες δείχνουν πως αναδιατάσσονται και πάλι τα «στρατόπεδα» των δύο υπερδυνάμεων ΗΠΑ-Ρωσίας.

Κατά τα φαινόμενα η Ρωσία δείχνει να έχει «κερδίσει» στην Μεσόγειο μετά την Συρία τον Λίβανο και την Αίγυπτο, τώρα και την Λιβύη (δεν είναι τυχαίο που οι Αμερικανοί προσπαθούν να προσεγγίσουν τον στρατάρχη Χάφταρ), το Ιράκ στην Μέση Ανατολή με το δόγμα «Ορθόδοξοι και Σιίτες μαζί», την Τουρκία η οποία είναι και ο ουσιαστικός κάτοχος των Στενών και τώρα δείχνει ικανή να επανφέρει και την Ουκρανία στο σύνολό της στην επιρροή της.

Σπούδασε στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου, χωρίς ωστόσο ποτέ να εξασκήσει το επάγγελμά του. Ήταν μόλις 17 ετών όταν έλαβε μέρος μαζί με μια ομάδα σε έναν διαγωνισμό ταλέντων στην υποκριτική και το «stand up commedy», τον οποίον και κέρδισε.

Πολύ γρήγορα ίδρυσε την δική του ομάδα κωμικών, την οποία και ονόμασε Kvartal 95.

Με αυτή όργωσε κυριολεκτικά τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης δίνοντας παραστάσεις και περνώντας πολύ χρόνο για τον ίδιο λόγο στη Μόσχα.

Από το 2003, η ομάδα του ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην τηλεόραση, δημιουργώντας τηλεοπτικές σειρές.

Η καριέρα του εκτοξεύθηκε μετά τη συμμετοχή του στην ουκρανική εκδοχή του Dancing With The Stars.

Εκτοτε πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από ταινίες που έγιναν εμπορικές επιτυχίες στην Ουκρανία και οδήγησαν σε μια σειρά από sequel τα επόμενα χρόνια.

Η ομάδα του, που στο μεταξύ είχε μετασχηματιστεί σε εταιρία παραγωγής, ανακοίνωσε την δημιουργία μιας πλατφόρμας δράσης με τίτλο «Υπηρέτης του Λαού» τον Μάρτιο του 2018.

Ο τίτλος αναφερόταν στην πιο πρόσφατη τηλεοπτική σειρά, όπου πρωταγωνιστούσε ο Ζελένσκι και έμοιαζε με προάγγελο των όσων θα εξελίσσονταν στην πολιτική σκηνή της Ουκρανίας.

Trailer της ταινίας «Υπηρέτης του Λαού» που οδήγησε τον κωμικό στην εξουσία
Η σειρά έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβρη του 2015 και περιγράφει την ιστορία ενός 30άρη καθηγητή ιστορίας που καταλήγει να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές και να εκλεγεί πρόεδρος της Ουκρανίας.

Στη σειρά, εκείνο που τον κάνει δημοφιλή είναι ένα βίντεο στο διαδίκτυο, στο οποίο καταφέρεται ενάντια στην διαφθορά της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Ζελένσκι βέβαια, είχε πρόσβαση στα μέσα χωρίς να χρειαστεί ένα τέτοιο viral, κάτι που τον καθιστούσε το δημοφιλέστερο πρόσωπο στη χώρα του, πριν ακόμη εκείνος ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, τον περασμένο Δεκέμβρη.

Η δημοφιλία του επαληθεύτηκε με το 73% που έλαβε στον δεύτερο γύρο των εκλογών, συντρίβοντας τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.
Ο Π.Ποροσένκο θεωρείται ο κατεξοχήν υπεύθυνος για τα δεινά της Ουκρανίας αλλά και για το ότι κατέληξε να χάσει τόσες επαρχίες σε έναν εμφύλιο τον οποίο ο ίδιος δημιούργησε.

Το λογότυπο της σειράς, έγινε τον περασμένο χρόνο και λογότυπο του νέου κομματικού σχηματισμού που χρησιμοποίησε ως όχημα ο Ζελένσκι προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία.

Η εταιρία του Ζελένσκι αναρτούσε όλα τα επεισόδια της δημοφιλούς σειράς στο Youtube
Η δημιουργική ασάφεια του προέδρου Ζελένσκι
Διαβάζουμε στο Bloomberg πως ο Ζελένσκι βγήκε στην πολιτική αρένα με σύνθημα να «διαλύσει αυτό το σύστημα» της διαφθοράς. «Δεν είμαι πολιτικός – είμαι ένας απλός άνθρωπος που ήρθε να σπάσει αυτό το σύστημα» δήλωνε.

Στα μεγάλα ζητήματα φαίνεται πως έχει υποσχεθεί αρχικά τον διάλογο. Αυτό υποσχέθηκε να κάνει με το ΔΝΤ για τα οικονομικά θέματα της Ουκρανίας, αλλά το δρόμο της διαπραγμάτευσης έχει υποδείξει και στο ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας και του πολέμου με τους Ρωσόφωνους στην περιοχή.

Από την άλλη, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αλλά και οι πολιτικοί του αντίπαλοι, του καταλογίζουν γενικολογίες και ασάφειες. Ο Ζελένσκι φάνηκε να αποφεύγει τις μεγάλες και εκτενείς συνεντεύξεις καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας.

Το γύρο του κόσμου έκαναν οι εικόνες του απερχόμενου προέδρου Ποροσένκο να είναι ο μοναδικός που προσήλθε στο τηλεοπτικό debate. Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι δεν εμφανίστηκε ποτέ στην τηλεμαχία.

Ο Πέτρο Ποροσένκο, κατέληξε να είναι μόνος στο debate ανάμεσα στους δύο γύρους, καθώς ο νεοεκλεγείς πρόεδρος δεν εμφανίστηκε ποτέ. Από την πλευρά του Ζελένσκι βέβαια, ισχυρίζονται πως επιθυμούσαν διαφορετική ημέρα και ώρα για τη συγκεκριμένη τηλεμαχία και πως δεν συμφώνησαν ποτέ σε συγκεκριμένο… τηλεραντεβού.

«Δεν κρύφτηκα από κανέναν», λέει σήμερα ο 41 ετών πρόεδρος της Ουκρανίας. Εκείνο που έλεγε είναι πως δεν επιθυμούσε να βρεθεί σε τηλεοπτικά πάνελ με πολιτικούς του παλιού πολιτικούς συστήματος που κάνουν μόνο δημόσιες σχέσεις.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρωθυπουργός της Ρωσίας δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα έχει «μια ευκαιρία» να βελτιώσει τις σχέσεις της με την Ουκρανία μετά την εκλογή του νέου ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στη σελίδα του στο Facebook, ο Μεντβέντεφ έγραψε πως «υπάρχει μια ευκαιρία να βελτιωθεί η συνεργασία με τη χώρα μας».

Μια τέτοια δήλωση δείχνει τις προσδοκίες της Μόσχας για την εκλογή ενός προέδρου που σαφώς γνωρίζει ότι η χώρα του έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ρωσική καταγωγή.

loading...