Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες μου, αν κόψω το κάπνισμα; Πόσο σύντομα θα διαπιστώσω αυτά τα οφέλη;

Η χρήση καπνού αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για αρκετές χρόνιες παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των παθήσεων των πνευμόνων και του καρδιαγγειακού συστήματος…
 Το να κόψετε το κάπνισμα σίγουρα θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας. Η διακοπή του απαιτεί έντονη επιθυμία, αποφασιστικότητα και δέσμευση από την πλευρά σας αλλά το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο σας.

 

Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες μου, αν κόψω το κάπνισμα; 

Άμεσα οφέλη 
Τα επίπεδα τοξικών ουσιών που μεταφέρονται στους πνεύμονες σου με τον καπνό του τσιγάρου θα πέσουν στα επίπεδα ενός μη καπνιστή μέσα σε λίγες ημέρες, το οποίο σημαίνει ότι:
 • Οι πνεύμονές σου θα μπορούν να προσλαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο, το οποίο θα διευκολύνει την αναπνοή σου.

 

Οφέλη μετά από λίγες εβδομάδες 
Η φλεγμονή στους αεραγωγούς σου θα περιοριστεί, το οποίο σημαίνει ότι:
 • Θα βήχεις λιγότερο.
 • Θα παράγεις λιγότερα φλέγματα.
 • Σταδιακά θα γυμνάζεσαι με μεγαλύτερη ευκολία.

 

Μακροπρόθεσμα οφέλη
• Η μακροπρόθεσμη βλάβη στους πνεύμονές σου θα σταματήσει αμέσως μόλις κόψεις το κάπνισμα. Οι πνεύμονες με σοβαρές βλάβες δεν είναι δυνατό να επανέλθουν σε φυσιολογική κατάσταση, ωστόσο αν κόψεις το τσιγάρο προτού προκληθούν σοβαρές βλάβες, μπορείς να προλάβεις την επιδείνωση νόσων όπως η ΧΑΠ. Αν συνεχίσεις να απέχεις από το κάπνισμα:
 • Θα μειώσεις τον κίνδυνο σοβαρών προβλημάτων δύσπνοιας και αναπηρίας ή θανάτου από ΧΑΠ.
 • Θα μειώσεις την πιθανότητα να προσβληθείς από καρκίνο του πνεύμονα. Μετά από 15–20 χρόνια, ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα μειώνεται κατά 90% σε σύγκριση με άτομα που συνεχίζουν το κάπνισμα.

 
Η διακοπή του καπνίσματος σίγουρα είναι δύσκολη υπόθεση, με όποιον τρόπο και αποφασίσετε να το κάνετε. Τα αποτελέσματα όμως θα σας δικαιώσουν! Είναι επίσης πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι τα άσχημα συμπτώματα που θα βιώσετε αφού το κόψετε είναι μόνο προσωρινά και να τα αντιμετωπίσετε ως σήματα της έναρξης μίας πιο υγιούς ζωής.

 της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr

loading...

2 thoughts on “Πώς θα ωφεληθούν οι πνεύμονες μου, αν κόψω το κάπνισμα; Πόσο σύντομα θα διαπιστώσω αυτά τα οφέλη;

  1. κατρουγκαλε εσυ το εγραψες το αρθρο λογω αυξησεων?
    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

  2. ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΙΣ ΑΗΔΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ!
    ΜΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΤΕ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΨΕΜΑΤΑ.
    ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣΕΤΕ, ΟΤΙ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΡΗΜΑΞΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, ΜΕ ΠΟΛΕΜΟΥΣ, ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ, ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ, ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΥΛΑΤΕ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΑΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΙΑ, ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ;;;; ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ….ΠΕΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ: ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΠΝΟΥ, (ΜΠΑΣΜΑΣ, ΚΑΜΠΑΚΟΥΛΑΚ Κ.Α.), ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ!!! ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΠΝΙΖΑΝ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΚΑΙ ΖΟΥΣΑΝ ΟΡΘΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΜΕΧΡΙ ΤΑ 110 ΧΡΟΝΙΑ! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ!

Comments are closed.