Το άγαλμα στα Σκόπια θα μετονομαστεί σε «Αλέξανδρος της Μακεδονίας» – «Κλειδώνουν» όνομα και ιστορία

Μπάζει από παντού η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών και πλέον οι Σκοπιανοί δεν μας «δουλεύουν» μόνο στις πτυχές που αφορούν τα εμπορικά σήματα (στα οποία δεν κάνουν πίσω με
τίποτα), αλλά και στην ίδια την ιστορία διότι θέλουν να ικανοποιήσουν το κοινό τους ενόψει προεδρικών και αργότερα βουλευτικών εκλογών τους. 

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζάεφ Mile Boshnjakovski απάντησε σήμερα σήμερα σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δηλώνοντας ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας των Πρεσπών, θα ανανεωθεί η θητεία σε διάφορα ιστορικά μνημεία και θα τοποθετηθεί επεξηγηματικός πίνακας ότι«ανήκουν» στην ελληνιστική ιστορία (αρχαία ελληνική), μόνο που δεν είναι ακριβώς έτσι.

«Η επιτροπή θα προβεί σε έλεγχο μνημείων εντός έξι μηνών (για να τα  εγκρίνει), ενώ μερικά από αυτά που βρίσκονται για παράδειγμα στο κέντρο των Σκοπίων θα μετονομαστούν, όπως «ο στρατιώτης στο άλογο», όπου θα γραφτεί «Αλέξανδρος της Μακεδονίας», διότι ανήκει στην ελληνιστική περίοδο, δήλωσε ο Μποσνιάκοβσκι.

Στα λόγια, διότι δεν μας λέει ο κύριος αυτός «ποιας «Μακεδονίας» εννοούν οι ίδιοι, όταν οι μισοί Σκοπιανοί που ανήκουν στο VMRO δεν αποδέχονται την συμφωνία και ζητούν όνομα σκέτο Δημοκρατία της Μακεδονίας μαζί με την ιστορία.

Γιατί κάτω από την επιγραφή δεν θα αναγράφεται ο Έλληνας Αλέξανδρος της Μακεδονίας;

Μήπως διότι θα ενοχλήσει του γείτονες ακόμα πιο πολύ από ότι πριν;

Σε σχέση με τα αρχαία μνημεία στα Σκόπια, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απάντησε σε σκοπιανό ΜΜΕ, κατά την χθεσινή επίσκεψη, η οποία ανέφερε ότι έχουν τη θέση στο αρχαίο ελληνικό παρελθόν.

“Πιστεύω ότι με την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας και το κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, θα πετύχουμε όλα τα θετικά αποτελέσματα από τη συμφωνία.

Η επιτροπή θα συζητήσει αρχαιολογικά θέματα στον τομέα του πολιτισμού. Τα μνημεία της αρχαίας Μακεδονίας και ο διαχωρισμός και η μετονομασία τους θα καθορίσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με αυτό, δηλαδή θα δείξουν ότι ανήκουν στο αρχαίο ελληνικό παρελθόν.

Αυτά τα μνημεία ανήκουν στον κόσμο, μερικά ανήκουν στην παγκόσμια κληρονομιά, και θα είναι καλό για εμάς να τοποθετήσουμε ονόματα στα μνημεία», δήλωσε ο Τσίπρας.

Γιατί δεν ανακρούστηκε χθες όμως ο ύμνος των Σκοπίων κατά την επίσημη υποδοχή του Πρωθυπουργού Αλεξή Τσίπρα, ρωτήθηκε στην συνέχεια ο Mile Boshnjakovski;

«Ο ύμνος μας σε κανένα σημείο δεν μπορεί και δεν αμφισβητείται», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων, Mile Boshnjakovski στη συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογραφική ερώτηση σχετικά με το γιατί χθες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν ανακρούστηκαν οι ύμνοι των δύο χωρών.

Ελληνική μετάφραση του σκοπιανού ύμνου:

Σήμερα πάνω απ’ τη Μακεδονία γεννιέται,

νέος ήλιος της ελευθερίας!

Οι Μακεδόνες επαναστατούν,

για τα δικαιώματα τους!

Οι Μακεδόνες επαναστατούν,

για τα δικαιώματα τους!

Απ’την αρχή τώρα η σημαία κυματίζει,

της Δημοκρατίας του Κρουσέβου!

Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,

Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!

Γκότσε Ντέλτσεφ, Πίτου Γκούλι,

Ντάμε Γκρούεφ, Σαντάνσκι!

Τα Μακεδονικά δάση τραγουδούν δυνατά,

νέα τραγούδια, νέες ειδήσεις!

Η Μακεδονία ελεύθερη,

Ελεύθερη ζει!

Η Μακεδονία ελεύθερη,

Ελεύθερη ζει!».

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι σύμφωνα με τον ελληνικό τύπο, η περιβόητη μορφωτική κοινή επιτροπή Ελλάδος-Σκοπίων είναι κοντά στο τέλος των εργασιών της, και αυτό προκαλεί ερωτηματικά για την επερχόμενη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, και τις αλλαγές που θα επιφέρει στα σχολικά βιβλία.

Η ελληνική ιστορία είναι τεράστια και ελπίζουμε και προσευχόμεθα να μην έχουμε και άλλες απώλειες οι οποίες θα συνιστούν πλέον όνειδο για τους προγόνους μας, οι οποίοι έδωσαν τα πάντα για να μείνει ελεύθερη η μία και μοναδική ελληνική Μακεδονία που ξέρουμε.

Οι Σκοπιανοί φαίνονται σίγουροι μετά την αποδοχή τους στο ΝΑΤΟ , ενώ ετοιμάζεται και η έισοδο τους στην ΕΕ, και εκτιμάται ότι μελλοντικά θα δείξουν και πάλι το γνωστό αδιάλλακτο πρόσωπο τους, σε πολλές πτυχές της συμφωνίας, ειδικά στους τομείς εμπόριο και ιστορία.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι την συμφωνία αυτή δεν την έχει υπογράψει ο πρόεδρος Ιβανόφ, ενώ οι εθνικιστές κατηγορούν την κυβέρνηση Ζάεφ για ενδοτισμό λέγοντας ότι έχουν ξεκινήσει ανένδοτο αγώνα για την κατάργηση της.

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο μας, ένα πολιτικό και κοινωνικό «χάος» προετοιμάζει η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στα Σκόπια, ενώ την ίδια στιγμή «βόμβα» ρίχνει το αποκαλούμενο «Εθνικό Συμβούλιο της Μακεδονίας», το οποίο συγκροτήθηκε στο  Βερολίνο, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά ανένδοτο αγώνα με όλους τους τρόπους κατά της συμφωνίας αυτής.

Το  VMRO και οι χιλιάδες οπαδοί του με την βοήθεια της Μόσχας ετοιμάζουν «κόλαση» στην κυβέρνηση Ζάεφ το επόμενο διάστημα ότι και να λένε κάποιοι, ενώ οι πρόεδρος Ιβανώφ ουσιαστικά απέχει των καθηκόντων του.

Εκτιμήσεις πολλών ειδικών και μη θεωρούν ότι η περιβόητη συμφωνία των Πρεσπών  σε συνδυασμό με τις προεδρικές εκλογές, θα πυροδοτήσουν μεγάλη κρίση στο κρατίδιο, η οποία τώρα υποβόσκει και με την πρώτη ευκαιρία θα έρθει δυναμικά στην επιφάνεια.

Όλα όμως αφού θα έχουν εισέλθει τα Σκόπια  σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αφήνοντας την χώρα μας στα κρύα του λουτρού ως συνήθως.

loading...