Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Ελληνες και Βούλγαροι είμεθα ενωμένοι εις την Ορθόδοξον πίστιν»

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγκαλιάζει όλα τα έθνη και όλους τους λαούς εις τους οποίους μετέδωσε, δια της ιεραποστολικής του δράσεως, την Αγίαν Ορθόδοξον Πίστιν και το Ορθόδοξον
βάπτισμα», επεσήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, μετά την Ι. Ακολουθίατων Χαιρετισμών, που τελέστηκε χθες, στον κατάμεστο από προσκυνητές Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, της Βουλγαρικής Κοινότητας Αδριανουπόλεως, όπου παρέστη συμπροσευχόμενος, από του Ιερού Βήματος.

Κατά την Ι. Ακολουθία χοροστάτησε ο οικείος ποιμενάρχης, ο οποίος υποδέχθηκε με θερμούς λόγους τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ευχαριστώντας τον, μεταξύ άλλων, για το αμείωτο πατρικό ενδιαφέρον και την στήριξή του προς το ποίμνιο της Επαρχίας του.

Εκκλησιάστηκαν o Μητροπολίτης Στάρας-Ζαγοράς Κυπριανός, εκ του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, ο οποίος απηύθυνε θερμούς λόγους προς τον Παναγιώτατο, ο Επίσκοπος Αβύδου Κύριλλος, ο Γενικός Πρόξενος της Βουλγαρίας στην Αδριανούπολη Vassil Valchev, η Πρόξενος της Ελλάδος στην ίδια πόλη Σωτηρία Θεοχαρίδη, ο Πρόεδρος της Βουλγαρικής Κοινότητας της Πόλεως Βασίλειος Λιάζε, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, οι δήμαρχοι Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης και Νέας Ορεστιάδος Βασίλειος Μαυρίδης, ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής Κωνσταντίνος Δέρβος, μαθητές του ομογενειακού Γυμνασίου της Ίμβρου, μαζί με τους καθηγητές τους, πιστοί από την Αδριανούπολη και προσκυνητές από την Πόλη αλλά και από την Ελλάδα και την Βουλγαρία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, στην αντιφώνισή του, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του που βρέθηκε στην Αδριανούπολη, κατόπιν προσκλήσεως του Μητροπολίτου Αδριανουπόλεως Αμφιλοχίου. Αναφερόμενος δε στη βουλγαρική Κοινότητα της πόλης, η οποία υπάγεται πνευματικώς και κανονικώς στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επεσήμανε:«Πράγματι, όπως ελέχθη, Ελληνες και Βούλγαροι είμεθα ενωμένοι εις την Ορθόδοξον πίστιν. Αυτή είναι υπεράνω οιασδήποτε άλλης διακρίσεως, γλώσσης, γένους, φυλής. Μας ενώνει η κοινή κολυμβήθρα,το βάπτισμα εντός της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Μας ενώνει η πίστις μας εις τον άγιον Τριαδικόν Θεόν, τον Πατέρα, τον Υιόν και το Αγιον Πνεύμα. Μας ενώνει η γλυκεία προσμονή της Αναστάσεως του Κυρίου, μας ενώνει η χαρά της Ανοίξεως. Μας ενώνουν κοινά ιδανικά,κοινές αξίες, αξίες πανανθρώπινες και ιδεώδη, τα οποία φυλάγει ηΑγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία απαρασάλευτα δια μέσου των αιώνων. Και χάρις εις αυτά τα ιδανικά και τις αξίες το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγκαλιάζει όλα τα έθνη και όλους τους λαούς εις τους οποίους μετέδωσε, δια της ιεραποστολικής του δράσεως, την Αγίαν Ορθόδοξον Πίστιν και το Ορθόδοξον βάπτισμα. Και μεταξύ αυτών των εθνών και των λαών που εκχριστιανίστηκαν και εκπολιτίστηκαν χάρις εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον Κωνσταντινουπόλεως, πρώτη είναι η Εκκλησία της Βουλγαρίας. Η πρωτότοκος θυγατέρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως είναι η Αγιωτάτη Ορθόδοξος Εκκλησία της Βουλγαρίας, δια την οποίαν η Μητέρα της Εκκλησία, η Κωνσταντινούπολις, σεμνύνεται. Και επωφελούμαι της ευκαιρίας της παρουσίας του φιλτάτου αδελφού Αγίου Στάρας Ζαγοράς κυρίου Κυπριανού για να στείλω από εδώ, από την Αδριανούπολη, τον αδελφικόν ασπασμόν εις τον Μακαριώτατον Πατριάρχην Βουλγαρίας κύριον Νεόφυτον και εις όλην την σεβασμίαν Ιεραρχίαν της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Βουλγαρίας και να ευχηθώ εις τον λαόν της,ολόκληρον τον ευσεβή βουλγαρικόν λαόν, όπως και εις τους παρόντας αδελφούς από την Ελλάδα, ένα ευφρόσυνον Αγιον Πάσχα».

Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε και στην παρουσία των μαθητών από την Ιμβρο. «Η χαρά μου διπλασιάζεται και πολλαπλασιάζεται με την παρουσία και την συμπροσευχήν των αγαπητών παιδιών μας από την γενέτειραν Ιμβρον, την προσφιλή και πολυπόθητον. Τα παιδιά, τα οποία έφεραν καινούργια ζωή στο νησί μας μετά την επαναλειτουργία των σχολείων μας εκεί, μετά από σιωπή και παύση μισού αιώνος. Ευχαριστούμε τον Θεό των Πατέρων μας που μας έδωσε αυτή την μεγάλη ευλογία να έχουμε και πάλι ελληνικά Γράμματα, ελληνικήν Παιδείαν εις την μητρικήν μας γλώσσα εις την γενέτειραν Ιμβρον μετά τον κατατρεγμόν τον οποίον υπέστημεν εμείς οι Ιμβριοι κατά τη δεκαετία του ’60 και επέκεινα. Δοξάζουμε τον Θεό και ευχαριστούμε όλους τους ανθρώπους οι οποίοι συνετέλεσαν ώστε να έχουμε και πάλι τα Ρωμέηκα μειονοτικά μας σχολεία εκεί. Και μεταξύ άλλων ευχαριστώ διά πολλοστήν φορά τον εντιμολογιώτατον και αγαπητόν Αρχοντα κύριον Λάκη Βίγκα για τους πολλούς κόπους του, ώστε να έχουμε και πάλι ανοικτά σχολεία και πολλά παιδιά εις την γενέτειρα. Επιφυλάσσομαι να ξανασυναντήσω τα αγαπητά μας παιδιά, τον άλλο μήνα εις την Ιμβρο, και να αναγεννηθώ και εις αυτό το προσκύνημά μου εκεί, όπως αναγεννώμαι κάθε φορά που πατώ τον πάτριον έδαφος».

Χθες το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέστη κατά την τέλεση των Χαιρετισμών στον Πατριαρχικό Ναό , στο Φανάρι, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αρτης Καλλίνικου. Υποδεχόμενος τους προσκυνητές από διάφορες περιοχές της Ελλάδος αναφέρθηκε στη διαχρονική μέριμνα της Μητρός Εκκλησίας για τα ανά τον κόσμο τέκνα της, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην πρόσφατη απονομή Αυτοκεφάλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Loading...