Με «γρήγορον νουν, σώφρονα λογισμόν, καρδίαν νήφουσαν»

        του Στέλιου Παπαθεμελή*

            Ουδέν κακόν αμιγές καλού. Η Άγκυρα απομονώνεται ολοένα και περισσότερο διεθνώς. Πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά, καθώς παγιώνονται στην περιοχή συνεργασίες που περνούν από τα
χαρτιά στην πράξη. Χάνοντας για άλλη μια φορά την ψυχραιμία τους οι γείτονες έστειλαν επιστολή στον ΟΗΕ με την οποία διεκδικούν κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου που κείνται δυτικά του Μεσημβρινού 32’’, 16’’, 18’’ Ε’’.
            Με το ίδιο έγγραφο διαγράφουν από τον χάρτη το Καστελόριζο και υποστηρίζουν ότι τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας συνορεύουν απ’ευθείας με εκείνα της Αιγύπτου!!!
            Όμως την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον λαμβάνουν χώραν εξαιρετικού στρατηγικού ενδιαφέροντος πρωτοβουλίες με κορύφωση την πρόταση νόμου που κατετέθη στην Γερουσία από τον Γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ για λογαριασμό των Δημοκρατικών και τον Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο εξ ονόματος των Ρεπουμπλικανών. Το νομοσχέδιο, για το οποίο εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα υπερψηφιστεί, αποσκοπεί στην αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ στους τομείς της ασφάλειας και της ενέργειας. Αιτία η αστάθεια που προκαλούν οι κινήσεις Ερντογάν στην περιοχή για τα αμερικανικά συμφέροντα.
            Ο Μενέντεζ έρχεται -ήρθε ήδη- Αθήνα και Λευκωσία. Ο Ρούμπιο προχωρεί σε παράπλευρο θέμα που «καίει» ιδιαίτερα την Κύπρο και δηλώνει:
            «Με την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο και την επέκταση της αναγκαίας εξωτερικής στρατιωτικής βοήθειας (FMS) προς την Ελλάδα, αυτή η νομοθεσία αναδεικνύει μια ολιστική προσέγγιση, με σκοπό τη σταθερότητα των κρίσιμων περιφερειακών μας εταίρων».
            Είναι πρόωρο  να μιλήσουμε από τώρα για στροφή 180 μοιρών της αμερικανικής πολιτικής, σίγουρα ο αγαρηνός εξήντλησε τα όρια της υπομονής τους.
            Οι αμερικανοί έχουν ένα κανόνα, συγχωρούν, αλλά δεν ξεχνούν (“forgive but not forget”).
            Χρόνια τώρα ο γράφων φωνάζει για την αξιοποίηση του εβραιοαμερικανικού λόμπι στις ΗΠΑ, αφ’ότου βεβαίως αυτό αποδεσμεύτηκε μετά την ρήξη Τελ Αβίβ-Άγκυρας από την στήριξη των τουρκικών συμφερόντων. Κάλλιο αργά παρά ποτέ, αν το καταλάβαμε. Σταθεροποιείται εσχάτως η αίσθηση ότι Ελλάδα+Κύπρος γίνονται χώρος πρώτης γραμμής για τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Το ζήτημα για μας είναι να αξιοποιήσουμε ευφυώς αυτήν την καυτή αμερικανική ανάγκη, όχι έναντι πινακίου φακής, αλλά με ισοδύναμα γεωπολιτικά ανταλλάγματα χειροπιαστά, όπως π.χ. συμπαραγωγές αυτές που ήταν έτοιμοι να παραχωρήσουν στην Τουρκία.
            Τέτοιες προτάσεις υπήρξαν στο παρελθόν, αλλά επιπολαίως τις απορρίψαμε επί μεγίστη ζημία μας.
            Η Ομογένειά μας στις ΗΠΑ δικαιούται και οφείλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην υλοποίηση και την σταθεροποίηση των προσφάτων αμερικανικών πρωτοβουλιών που καλύπτουν τις σύγχρονες στρατηγικές επιδιώξεις του Ελληνισμού. Η Ομογένεια μπορεί, αλλά και οφείλει να έχει την δέουσα καθοδήγηση από το Εθνικό Κέντρο, το οποίο υποχρεούται να παράγει πολιτική. Σωστή πολιτική.
            Πρέπει να λειτουργήσουμε επί τέλους κατά την επίκαιρη ευχή του Ακαθίστου Ύμνου με «γρήγορον νουν, σώφρονα λογισμόν, καρδίαν νήφουσαν» (=άγρυπνη).
            Θρυλείται επανάληψη του διαλόγου με την Τουρκία. Αν περιμένουμε χαήρι από ένα «μουχαμπέτι» με τους γείτονες, ενώ κάθε μέρα που περνάει αυτοί πολλαπλασιάζουν θηριωδώς τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας και των χωρικών μας υδάτων, καθώς και τις υπερπτήσεις στα νησιά μας, τότε είμαστε αφελείς. Ας σοβαρευτούμε επί τέλους!
            Έχει απόλυτο δίκαιο ο φίλος Κώστας Χατζηκωστής της κυπριακής «Σημερινής» να υπενθυμίζει ότι «μόνο η δύναμη μπορεί να σώσει την Κύπρο» (και την Ελλάδα, φυσικά) και «συμφωνία που τουρκεύει την Κύπρο δεν μπορεί να είναι λύση, είναι διάλυση»!
            Ακούει κανείς αρμόδιος τους στεναγμούς του κοσμάκη;
            Οι επιβαρύνσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και οι φόροι αποθηριώθηκαν στην διαρρεύσασα δεκαετία. Αυξήθηκαν 641%. Την ίδια περίοδο η μέση αύξηση στις άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν υπερέβη το 71%.
            Στο μεταξύ ο (τουρκ)αλβανός πρωθυπουργός Ράμα γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του (τώρα έχει και πολυτελή) τις συνήθως λεπτεπίλεπτες διαμαρτυρίες της ελληνικής πλευράς για όσα διαπράττει και συνεχίζει να μεθοδεύει κατά του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Οι Αλβανοί και κάθε άλλος διακρατικός συνομιλητής μας αντιλαμβάνονται μια γλώσσα, την γλώσσα της ισχύος. Πρέπει στα σχέδια διαρπαγής των ελληνικών περιουσιών στη Χειμάρρα, την Δρόπολη και όπου αλλού να απειληθούν αντίμετρα που πονούν. Η δήμευση που απειλείται στη Χειμάρρα με την μεθόδευση του ευτελέστατου τιμήματος 1,5€ το μ2 πρέπει να αποτραπεί αμετακλήτως. Και αυτό γίνεται αν επισείσουμε αντίμετρα που κοστίζουν, ξεκαθαρίζοντας ότι τα εννοούμε!
            Το σύνθημα για μια χώρα που μαστίζεται από δημογραφικό μαρασμό είναι: Παντρευτείτε και γεννήστε παιδιά!
            Στην Ελλάδα του 2019 1.000.000 ζεύγη δεν έχουν κανένα παιδί. Κατά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ εξάλλου την τελευταία δεκαετία τα διαζύγια αυξήθηκαν 45,8%. Το 2008 είχαμε 13.163 και το 2017 19.190. Υποχωρούν οι ελληνικές «σταθερές» του πολιτισμού μας: Πίστη, Πατρίδα, Οικογένεια. Αυτά είναι δείγματα εξόχως ανησυχαστικά για το μέλλον του τόπου και του Έθνους.
            Η τελευταία είδηση είναι ότι οι Υπουργοί Μεταναστευτικής Πολιτικής και Αγροτικής Ανάπτυξης σχεδιάζουν να παραχωρήσουν 200.000 στρέμματα γης στη Μακεδονία σε 2.000 προέλευσης Συρίας, Μαρόκου, Ιράν, Πακιστάν και Αφγανιστάν προς γεωργική τους αποκατάσταση.
            Η πληροφορία συμπληρώνει την διακηρυγμένη κυβερνητική πολιτική ότι θα λύσουμε το δημογραφικό με αφροασιάτες μουσουλμάνους. Γι’αυτό εξορίζουμε τα παιδιά μας στην ξενιτιά.
            Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!

* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης

            E-mail: [email protected]

              [email protected]

loading...