Γιατί το βελάκι του ποντικιού γέρνει προς τ’ αριστερά;

Θα μπορούσε να δείχνει προς τα επάνω. Σωστά;
Όμως για κάποιο «περίεργο» λόγο ο δείκτης – ή βελάκι, στην καθομιλουμένη- του ποντικιού, σε όποιο από τα mainstream λειτουργικά εργαζόμαστε εμφανίζεται με μια κλίση 45 μοιρών.

Τελικά φαίνεται ότι υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που συμβαίνει αυτό: Όταν στις 9 Δεκεμβρίου του 1968, παρουσιάστηκε το mouse από τον Douglas Englebart, η ένδειξή του στην οθόνη ήταν όντως ένα βελάκι που έδειχνε προς τα επάνω.
Το βελάκι του Mouse, το 1968 Όταν λίγα χρόνια αργότερα, η XEROX δημιούργησε τον πρώτο υπολογιστή με παραθυρο-κεντρικό interface, το XEROX PARC, (τον «παππού» των Windows, του MacOS κλπ.) που έκανε χρήση του mouse, ο εφευρέτης του έκρινε ότι ήταν ιδιάιτερα δυσδιάκριτο ανάμεσα στο κείμενο αλλά και τον κέρσορα του κειμένου.
Παράλληλα, οι οθόνες της εποχής εκείνης είχαν τόσο χαμηλή ανάλυση, που έκαναν το βελάκι του ποντικιού, δηλαδή την καρδιά της διάδρασης μεταξύ χρήστη και μηχανής, να εξαφανίζεται.
Έτσι ο Douglas Englebart, αποφάσισε να του δώσει τη χαρακτηριστική κλίση των 45 μοιρών αριστερά, την οποία μετέπειτα «δανείστηκαν» ο Steve Jobs και ο Bill Gates στα δικά τους λειτουργικά, και η οποία φυσικά διατηρείται ακόμα και σήμερα και δεν φαίνεται ν’ αλλάζει σύντομα.
Τουλάχιστον όσο υπάρχουν ακόμα συσκευές που χρησιμοποιούν ποντίκι.

loading...