Ο ταπεινωτικός αποκλεισμός της Αθήνας από τον αγγλικό στόλο, επειδή οι Αθηναίοι λεηλάτησαν το σπίτι του Εβραίου βρετανικής καταγωγής, Δον Πατσίφικο

Παρκερικά». . Οι υπέρογκες απαιτήσεις

Η πρώτη Κατοχή της Αθήνας μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους έγινε το 1850 από την Αγγλία.
Το λιμάνι του Πειραιά και κατά συνέπεια η πρωτεύουσα, αποκλείστηκαν για πέντε μήνες από τον αγγλικό στόλο και
η ιστορία αυτή έμεινε γνωστή ως «Παρκερικά».
Οι αρχές τότε για να μην στεναχωρήσουν τον Εβραίο τραπεζίτη Ρότσιλντ που ερχόταν στην Αθήνα για να δώσει άλλο ένα δάνειο, απαγόρευσαν προσωρινά το έθιμο με το κάψιμο του Ιούδα. Η ενέργεια αυτή εξόργισε πολλούς Αθηναίους οι οποίοι διαδήλωσαν κατά της απόφασης και ξέσπασαν με αδικαιολόγητη οργή κατά της οικίας του Εβραίου Πατσίφικο, που υπήρξε πρώην πρεσβευτής της Πορτογαλίας και γνωστός τοκογλύφος.

Ο Πατσίφικο ζήτησε να αποζημιωθεί μ’ ένα υπέρογκο ποσό και όταν υπήρξε άρνηση, οι Εγγλέζοι θέλησαν να δώσουν ένα μάθημα στην Ελλάδα, που τότε ανέπτυσσε στενές σχέσεις με τη Ρωσία και τη Γαλλία. Έτσι, στις 3 Ιανουαρίου ο ναύαρχος Πάρκερ απέκλεισε με πολεμικά πλοία την Αθήνα.
Οι Άγγλοι είχαν παρατάξει ένα εντυπωσιακό στόλο από 14 βαριά οπλισμένα καράβια, με 730 κανόνια και οκτώ χιλιάδες ναύτες.
Τίποτα δεν φορτωνόταν και δεν εκφορτωνόταν από το λιμάνι του Πειραιά, τα πλοία οδηγούνταν υποχρεωτικώς στην Σαλαμίνα. Έτσι, μοιραία ήρθε ο πληθωρισμός, η έλλειψη προϊόντων και τα προβλήματα επιβίωσης.
Οι Αθηναίοι ωστόσο, έδειξαν αλληλεγγύη και αυτοσυγκράτηση.

Μετά από πολλά και έντονα διπλωματικά επεισόδια μεταξύ Αγγλίας, Ελλάδας, Ρωσίας και Γαλλίας, ο αποκλεισμός της πρωτεύουσας, έληξε μετά από πέντε μήνες.
Ο Πατσίφικο πήρε λιγότερα από όσα ζητούσε, αλλά το τελικό ποσό της αποζημίωσης ήταν εξωφρενικά υψηλό και άδικο.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα της «Μηχανής του Χρόνου». Από την εκπομπή «Άγνωστες ιστορίες από την παλιά Αθήνα».

..

loading...