Σαν σήμερα ο ΓΑΠ έβαλε την Ελλάδα στα μνημόνια… δια παντός

Την Παρασκευή 23 Απριλίου του 2010, σε ένα δραματικό διάγγελμα από το ακριτικό Καστελόριζο, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε το πιστόλι που είχε βάλει το ΔΝΤ στο τραπέζι των συζητήσεων και
πάτησε τη σκανδάλη. Με άλλα λόγια ξεκίνησε ο «γολγοθάς των μνημονίων».

Ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε την είσοδο της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, ξεσηκώνοντας τους Έλληνες που οργάνωσαν μαζικές, ειρηνικές ή και μη διαδηλώσεις, ενώ κανείς δεν ξεχνά την ανείπωτη τραγωδία της Marfin.

Οι Έλληνες, που δεν γνώριζαν ακόμα τι σήμαινε αυτή η ανακοίνωση της 23ης Απριλίου, βγήκαν εκατοντάδες φορές στους δρόμους. Ακολούθησαν διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, πρωθυπουργοί ήλθαν και παρήλθαν, η χώρα υποχρεώθηκε να υπογράψει μεσοπρόθεσμα προγράμματα, οι κυβερνήσεις έφεραν στη Βουλή και ψήφισαν πολυνομοσχέδια «σκούπες» με αναρίθμητα αντιλαϊκά μέτρα.

Περίπου 8,5 χρόνια αργότερα, στις 21 Αυγούστου του 2018, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε από την Ιθάκη την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα στήριξης, καθώς και το ξεκίνημα μιας νέας εποχής για την χώρα μας. Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι ακόμα τόσο ορατή στην καθημερινότητα, όσο η οικονομική κρίση που χτύπησε την Ελλάδα από το 2009 και για μια δεκαετία.

loading...