Κατρούγκαλος, Σία και Κουίκ αποφάσισαν διεύρυνση των σχέσεων με τα αφρικανικά κράτη


Ειδική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ - Αποφάσισαν πρόγραμμα επισκέψεων και επιχειρηματικών αποστολών
Το ενδιαφέρον της Ελλάδας να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με τα αφρικανικά κράτη, τόσο επί διμερούς βάσεως όσο και στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών, ήταν στο επίκεντρο της ευρείας
σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών υπό τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, με θέμα τη στρατηγική της Ελλάδας στην Αφρική την προσεχή πενταετία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, ως εισηγητής, καθώς και ανώτατοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε ότι σχέσεις οι οποίες ουδέποτε καλλιεργήθηκαν με τα αφρικανικά παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας, αξιοποιώντας και την μακραίωνη εκεί παρουσία ελληνικής ομογένειας. Από τις επισκέψεις που πραγματοποίησαν την τελευταία διετία στην Αφρική, ορισμένες, μάλιστα, με συνοδεία σημαντικών επιχειρηματικών αποστολών, ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, διαπιστώθηκε, αντίστοιχα, βούληση των κρατών αυτών για ενίσχυση των σχέσεων.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκαν, μεταξύ άλλων, αφενός η πύκνωση εκατέρωθεν επισκέψεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, και αφετέρου η συνέχιση πραγματοποίησης επιχειρηματικών αποστολών σε αφρικανικές χώρες, ενώ θα εξετασθεί επίσης η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών διπλωματικών αρχών στις εν λόγω χώρες.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς σχέσεις, τονίστηκε ότι θα πρέπει προγραμματισθούν πολιτικές διαβουλεύσεις με σειρά αφρικανικών κρατών το προσεχές διάστημα, να κινητοποιηθούν ελληνικοί επιχειρηματικοί φορείς ώστε να δραστηριοποιηθούν στις χώρες αυτές, καθώς και να δοθεί έμφαση στις επαφές λαού προς λαό (people-2-people). Ως προς το τελευταίο σημείο, σημειώθηκε ότι αποτελεί θετικό γεγονός ότι η χώρα μας εξακολουθεί να παρέχει σε Αφρικανούς υποτροφίες σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στρατιωτικές σχολές, πρόγραμμα το οποίο θα συνεχιστεί. Αναγνωρίστηκε, επίσης, η σημασία της συνεργασίας της Διπλωματικής Ακαδημίας με αντίστοιχες αφρικανικών χωρών προς εκπαίδευση νέων Αφρικανών διπλωματών. Ήδη είναι έτοιμο προς υπογραφή μνημόνιο συνεργασίας των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κένυας στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Αναφορικά με την αναπτυξιακή βοήθεια, σημειώθηκε ότι, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, η χώρα μας, για την περίοδο 2014-2020, παρέχει 460 εκατ. ευρώ ως αναπτυξιακή βοήθεια στις χώρες Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ACP), με το μεγαλύτερο ποσοστό να διοχετεύεται προς την Αφρική.
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

2 σχόλια :

 1. ΚΟΥΙΚ Η ΜΕΤΡΕΣΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΚΑΙ Η ΓΛΥΦΤΡΑ
  ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τερενς....ναι σου λεω εκει στην αφρικη που περιοδευα ειδα γυναικες με τα βυζα εξω χυμα και οι ανδρες κυκλοφορουν ολογυμνοι με τις μαλαπερδες χυμα τελειως σου λεω!!!

  Κατρουγκαλος....Αχχχ μη μου το λες αχχχ!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή