Η Ε.Ε. να αποδείξει τον λόγο ύπαρξής της

Μια επιστολή του 2013 προς τους ευρωπαίους ηγέτες, τόσο επίκαιρη

Η Ε.Ε. ξεχνάει τον ρόλο της. Η Ελλάδα οφείλει να της το υπενθυμίσει


Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Εν όψει των προσεχών ευρωεκλογών, αλλά και την εκλογή Προέδρου της Commission, μια επιστολή μου προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπου την απευθύνω, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ και έτσι κρίνω χρήσιμο να την αναδημοσιεύσω αυτούσια, με την προσδοκία να ταρακουνηθούν όλοι.

ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η ΕΕ να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα στους θρασείς γειτόνους μας

Κηφισιά, 15 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή προς τους Ευρωπαίους ηγέτες

Θέμα: Η Ε.Ε. να πάρει θέσει στις ανοίκειες δηλώσεις Τουρκίας και

Αλβανίας και να διαμηνύσει ξεκάθαρα στα Σκόπια ότι δεν έχουν

Ιστορικό δικαίωμα να καπηλεύονται το όνομα Μακεδονία

Αγαπητοί Ευρωπαίοι ηγέτες,

Σπεύδω να σας ευχηθώ καλή και δημιουργική χρονιά και κάθε πρόοδο και προκοπή στην Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία πρέπει να φροντίσετε να ανελιχθεί … στο όνομά της. Διότι, όπως καλά γνωρίζετε, μόνο «Ενωμένη» δεν είναι. Κάθε κράτος-μέλος κάνει τις δικές του περιστασιακές φιλίες, ακόμη και με μη κράτη-μέλη, χωρίς ενιαία πολιτική και δυστυχώς πολλές φορές εναντίον κράτους-μέλους της Ε.Ε.

Κάποια στιγμή επομένως, η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει ότι υπάρχει ένα ενιαίο πνεύμα αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, κάτι το οποίο θεωρείται αυτονόητο και υφίσταται ή πρέπει να υφίσταται από τη σύσταση της Ε.Ε., χωρίς ιδιαίτερες αποφάσεις ή οδηγίες και προπάντων τελείως ανέξοδα.

Η Ελλάδα, η πατρίδα μας, η οποία είναι ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη, ακόμη και από τη συνθήκη της Ρώμης των (6) το 1960 και στη συνέχεια της Ε.Ο.Κ. των (10), είμαστε ένα από τα πλέον παραμελημένα κράτη της Ε.Ε., διότι μέχρι σήμερα δεν τύχαμε καμιάς συμπαράστασης και υποστήριξης στα εθνικά μας θέματα. Με την Τουρκία π.χ., τα Σκόπια και τελευταία με την Αλβανία. Πόσο μάλλον που σε όλες τις περιπτώσεις είχαμε απόλυτα δίκιο. Δυστυχώς επικράτησαν επί μέρους στενά συμφέροντα αρκετών κρατών-μελών της Ε.Ε. κα μας άφησαν εκτεθειμένους σε ανιστόρητους και λανθασμένους ισχυρισμούς των προαναφερθέντων κρατών.

Η Τουρκία π.χ. η οποία θέλει να γίνει και μέλος της Ε.Ε. σας φτύνει κατάμουτρα, μη αναγνωρίζοντας κράτος-μέλος την Κύπρο, αρνείται να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις όσο προεδρεύει η Κύπρος, και όλοι εσείς νομίζεται πως ψιχαλίζει. Φοβερίζει την Ελλάδα αν ανακηρύξει την ΑΟΖ στα πλαίσια των διεθνών νόμων. Η Ε.Ε. δεν έχει θέση; Δεν υποχρεούται να τρίξει τα δόντια στην Τουρκία;

Η Αλβανία ταλαιπωρεί την ελληνική μειονότητα βάναυσα, διεκδικεί ελληνικά εδάφη και σεις εξετάζετε να την δεχτείτε ως μέλος. Ακόμη βρυχάται ως το ποντίκι που έχει πλάτες, ότι θα λάβει λέει μέτρα αν η Ελλάδα ασκήσει τα νόμιμα διεθνή της δικαιώματα και ανακηρύξει τα θαλάσσια σύνορά της, την ΑΟΖ. Η Ε.Ε. τι λέει; Δεν υποχρεούται και εδώ να λάβει θέση;

Όσο για τα Σκόπια, εδώ συντελείται το μεγαλύτερο ιστορικό ανοσιούργημα, καπηλευόμενη το όνομα της δοξασμένης ελληνικής Μακεδονίας, με το οποίο δεν έχει ιστορική σχέση, όπως καλώς γνωρίζετε και σεις μας ζητάτε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση.

Ζητώ συγγνώμη για τις οργισμένες εκφράσεις μου, αλλά η όποια οργή και θυμός και αν μου υπαγορεύουν δηκτικές εκφράσεις, έχουν μολαταύτα ηπιότερη σημασία και αξία από τις προσβολές που σας εκτοξεύουν τα πιο πάνω κράτη με τις αξιώσεις τους και τη συμπεριφορά τους για ένα κράτος-μέλος και σεις το αντιπαρέρχεστε.

Ενόψει των «συζητήσεων» για την «επίλυση» του ονόματος των Σκοπίων, είναι η κατάλληλη στιγμή, μια μοναδική ευκαιρία για σας όλους, να δείξετε μια στοιχειώδη συμπαράσταση και αλληλεγγύη και να διαμηνύσετε στην Κυβέρνηση των Σκοπίων, ότι δεν έχουν καμία ιστορική σχέση με την Μακεδονία και δεν έχουν κανένα δικαίωμα ούτε καν ως συνθετικό στο όνομά τους να περιέχεται η λέξη Μακεδονία.

Ένας σλάβικος λαός που εγκαταστάθηκε εκεί τον 7ο μ.χ. αιώνα, τι σχέση μπορεί να έχει με την Μακεδονία των τριών χιλιάδων ετών ελληνικής ύπαρξης και τον Μέγα Αλέξανδρο του οποίου τον μεγαλοπρεπή ανδριάντα τοποθέτησαν στην κεντρική τους πλατεία . Κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο θρασύ αλλά προσβολή προς τη διεθνή κοινότητα και την παγκόσμια ιστορία.

Το έτι χειρότερο, το οποίο δεν νοείται ότι μπορείτε να παραβλέψετε, είναι το γεγονός ότι τα Σκόπια δεν θέλουν μόνο το όνομα Μακεδονία αλλά επιβουλεύονται και την «Αιγιακή» Μακεδονία, όπως αποκαλούν την ελληνική Μακεδονία. Κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να γίνει ανεκτό από ένα σύγχρονο πολιτισμένο και ειρηνικό κράτος, πόσο μάλλον από την Ε.Ε. και τον Ο.Η.Ε. ακόμη, του οποίου η ύπαρξη υφίσταται στην πεποίθηση και επιδίωξη της ειρήνης.

Επομένως δεν είναι μόνο το όνομα που επιδιώκουν, αλλά και οι αλυτρωτικές τους βλέψεις. Έχετε επομένως όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και την υποχρέωση να επιδείξετε επιτέλους πυγμή και να ξεκαθαρίσετε στα Σκόπια ότι πρέπει να ξεχάσουν ότι είναι πιθανό ποτέ να δεχθείτε το όνομα Μακεδονία σε οποιαδήποτε μορφή. Μια τέτοια ξεκάθαρη και ρωμαλέα θέση της ηγεσίας της Ε.Ε. θα είναι ένα πρώτο θετικό βήμα, το οποίο θα συνεισφέρει στην έννοια της «Ενωμένης» Ευρώπης.

Αν η Κυβέρνησή μας, λόγω και των οικονομικών μας προβλημάτων, διστάζει να εκφέρει μια τόσο ξεκάθαρη θέση, τούτο δεν μειώνει τη δική σας υποχρέωση να διαμηνύσετε προς κάθε κατεύθυνση την ιστορική αλήθεια, το δίκαιο της Ελλάδας και προπάντων την ύπουλη και αλυτρωτική σκέψη των Σκοπίων.

Το γεγονός ότι εγώ, ένας απλός Έλλην πολίτης, μπήκα σε τόσο βαθιά νερά, δεν σας δίνει το δικαίωμα να με αγνοήσετε, καθώς και όλον τον ελληνικό λαό που έχει τις ίδιες απόψεις, παρά μόνο αν μου απαντήσετε ότι κάνω λάθος και είμαι εν αδίκω.

Προσδοκώντας μια θετική ανταπόκρισή σας,

Διατελώ

Με ιδιαίτερη τιμή

Νίκος Αναγνωστάτος

Μετά έξι χρόνια από την αποστολή αυτής της επιστολής, το μόνο που έχουμε να προσθέσουμε είναι ότι η «φίλοι» και «εταίροι» μας στην Ευρώπη, έχουν επιδεινώσει την συμπεριφορά τους, επιβεβαιώνοντας ότι οι δυνατοί της Ε.Ε. είναι συγκεντρωμένοι στα δικά τους στενά συμφέροντα, αγνοώντας επιδεικτικά την Ελλάδα, η οποία δυστυχώς φέρεται ως αδύναμος, αν όχι επαίτης προς τους ισχυρούς. Από μέρους μου, απλά θα τους στείλω πάλι και το παρόν!

Νίκος Αναγνωστάτος

e-mail:[email protected]

thiakos.blogspot.com.

loading...