Αυτές είναι οι τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια σας. Τι πρέπει να κάνετε;

Ζούμε σε μια εποχή όπου τα πρότυπα ομορφιάς είναι πραγματικά
εξωπραγματικά…
υψηλά. Όταν λοιπόν εκτίθενται στα media φωτογραφίες αστέρων με σούπερ λαμπερά και φωτεινά χαμόγελα, είναι επόμενο να αισθανόμαστε αμήχανα με τα δικά μας δόντια.

Ας δούμε ποιες τροφές κιτρινίζουν τα δόντια και τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε ένα αστραφτερό χαμόγελο, πέρα από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών και τις τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.

Γιατί κιτρινίζουν τα δόντια;

Ο πρώτος λόγος που κιτρινίζουν τα δόντια σας είναι επειδή ορισμένα τρόφιμα και ποτά έχουν χρωστικές ουσίες. Ο δεύτερος λόγος οφείλεται στα οξέα που έχουν ορισμένες τροφές και ροφήματα και τα οποία καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Επιπλέον το κάπνισμα, και το αλκοόλ στερούν κι αυτά με τη σειρά τους από τα δόντια τη φυσική τους λευκότητα και τα αφήνουν κίτρινα.

Τροφές που κιτρινίζουν τα δόντια

Τσάι

Το τσάι μπορεί να είναι ένα υγιεινό ρόφημα αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για να διατηρηθούν τα δόντια σας λευκά. Οι οδοντίατροι λένε επίσης ότι η μαύρη μπύρα μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερους «λεκέδες» από τον καφέ. Προτιμήστε τα ροφήματα από βότανα που προστατεύουν το εξωτερικό περίβλημα των δοντιών σας, δηλαδή το σμάλτο.

Σάλτσες

Μπορεί να είναι γευστικές, αλλά οι σάλτσες και ειδικά εκείνες από ντομάτα και κάρυ, κιτρινίζουν τα δόντια. Προτιμήστε τις ανοιχτές κρεμώδεις σάλτσες και βουρτσίστε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό.

Κόκκινο κρασί

Αφού το κρασί λεκιάζει το τραπεζομάντιλο, το ίδιο μπορεί να κάνει και στα δόντια σας. Ειδικά το κόκκινο κρασί που είναι ένα όξινο ποτό, γνωστό για το σκούρο και πλούσιο χρώμα του, είναι λογικό να αποχρωματίζει τα δόντια. Αλλά και το λευκό κρασί που είναι επίσης όξινο, κιτρινίζει κι εκείνο τα δόντια…

Φρούτα

Τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα ρόδια και άλλα φρούτα με ζωηρό χρώμα κιτρινίζουν τα δόντια. Φρούτα όπως το πράσινο σταφύλι είναι λιγότερο πιθανό να αφήσουν τα σημάδια τους, αλλά είναι όξινα και μπορεί να βλάψουν το σμάλτο των δοντιών, γι’ αυτό φροντίστε να τα βουρτσίζετε μετά το γεύμα.

Κόκα κόλα, σόδα και άλλα ανθρακούχα ποτά

Ψάχνετε έναν ακόμη λόγο να κόψετε τα ανθρακούχα αναψυκτικά; Χάρη στα οξέα και τις χρωστικές ουσίες που περιλαμβάνουν, κιτρινίζουν τα δόντια.

Καραμέλες και γλυκά

Αν το αγαπημένο σας γλυκό – τσίχλα, γλειφιτζούρι ή καραμέλα – αφήνει τα σημάδια του στη γλώσσα σας, το ίδιο μπορεί να κάνει και στα δόντια. Το καλό είναι ότι ο αποχρωματισμός από τα γλυκά και τα ζαχαρωτά δεν είναι ιδιαίτερα έντονος, εκτός αν καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

Tricks για λευκά δόντια

Δείτε μερικά έξυπνα κόλπα για να κάνετε τα δόντια σας να φαίνονται πιο λευκά εύκολα και γρήγορα:

Τα τραγανά σνακ

Σε γενικές γραμμές και ήπια ακόμη και πολύχρωμα τρόφιμα όπως το σέλινο και τα καρότα ή ακόμα και τα καρύδια ή το σουσάμι βοηθούν στην απομάκρυνση της πλάκας με φυσικό τρόπο και φωτίζουν τα δόντια.

Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Όταν μασάτε τσίχλα παράγετε σάλιο και το σάλιο βοηθά στη μείωση των χρωστικών ουσιών που κινούνται γύρω από τα δόντια.

Δοκιμάστε το λάδι καρύδας

Ανακατέψτε μια κουταλιά λάδι καρύδας με νερό και ξεπλύνετε. Διασημότητες όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου σημειώνουν ότι το μείγμα αυτό βοηθάει στην λεύκανση των δοντιών, αν και ιατρικά πάντως κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί. Για να δείτε πάντως αποτέλεσμα θα πρέπει αν το κάνετε με συνέπεια.

Πίνετε νερό κάθε 30 λεπτά

Αφού έχετε καταναλώσει κάτι που περιέχει χρωστικές ουσίες όπως είναι ο καφές ή κανένα σκούρο ποτό, φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό ώστε να ξεπλύνετε τις χρωστικές ουσίες που παραμένουν στα δόντια. Στη συνέχεια βουρτσίστε οπωσδήποτε τα δόντια σας.

Καταναλώστε φράουλες

Οι φράουλες περιέχουν μηλικό οξύ, ένα φυσικό οξύ που έχει δρα και ως λευκαντικό.

Μαγειρική σόδα

Σε ένα φλιτζανάκι του τσαγιού προσθέστε ένα ¼ του κουταλιού του γλυκού μαγειρικής σόδας και έπειτα βάλτε τη συνήθη ποσότητα της οδοντόπαστας που χρησιμοποιείτε για να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Στη συνέχεια με τη βοήθεια της οδοντόβουρτσά σας, βουρτσίστε όπως συνήθως τα δόντια σας, Η μαγειρική σόδα θα ενισχύσει τις λευκαντικές ιδιότητες της οδοντόπαστας σας. Το μείγμα αυτό θα βοηθήσει στην απομάκρυνση της κιτρινίλας από τα δόντια σας.

loading...