4η Συνάντηση ΠΑΡΚΟΥΡ Συλλόγων Ελλάδας & Βουλγαρίας (βίντεο)

Του Γιώργου Νικολαΐδη

Για δεύτερη χρονιά με πρωτοβουλία του Γυμναστικού Ομίλου “ΑΙΑΣ” Θερμαϊκού, διοργανώθηκε το διήμερο μίτινγκ parkour στο “ΚΑΠΠΑ 2000” του Δ. Θερμαϊκού (20 & 21.4.19).

Το παρκούρ (γνωστό και ως Τέχνη της Κίνησης), είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη που έχει ως στόχο την ταχύτατη και βέλτιστη δυνατή μετακίνηση από οποιοδήποτε σημείο του χώρου Α σε διαφορετικό σημείο Β, χρησιμοποιώντας μόνο τις ανθρώπινες σωματικές ικανότητες. Οι μαθητές του παρκούρ ονομάζονται traceurs (τρασέρ) και οι μαθήτριες traceuses (τρασέζ).

Στόχος του παρκούρ είναι ουσιαστικά η υπερπήδηση εμποδίων, φυσικών και τεχνητών, όπου ως εμπόδια μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα, από βράχοι, ποτάμια, ή κλαδιά μέχρι τοίχοι, πεζούλια ή κάγκελα. Ένας traceur καλλιεργεί την ικανότητα να εντοπίζει εναλλακτικούς τρόπους κίνησης και πορείας, τους οποίους ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τόσο στην καθημερινή του ζωή, όσο και σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών. Γι’αυτό το λόγο η κατηγοριοποίηση του παρκούρ ως δραστηριότητα είναι δύσκολη, αφού κάποιοι το θεωρούν extreme άθλημα ενώ κάποιοι πολεμική τέχνη. Πολλοί, ωστόσο, είναι ευχαριστημένοι με το να τοποθετούν το παρκούρ στη δική του κατηγορία: «Το παρκούρ είναι παρκούρ».

Στην φιλική συνάντηση-προπόνηση συμμετείχαν αθλητές του Συλλόγου “EUROTRAMP” από την Βουλγαρία και Ελλάδα από τους αθλητικούς Συλλόγους “ΑΤΛΑΣ” Σίνδου και “ΑΙΑΣ” Θερμαϊκού.

loading...