Αρχιεπίσκοπος Iερώνυμος: «Πρέπει να συμπορευθεί η Πολιτεία με την Εκκλησία για το καλό του λαού»

Στη συμπόρευση της ελληνικής Πολιτείας με την Εκκλησία, στο πλαίσιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με στόχο πάντοτε το καλό του λαού, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς, αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος κατά το γεύμα που παρέθεσε
προς τιμήν του και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος με την ευκαιρία εορτασμού της Κυριακής της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως τόνισε ο κ. Ιερώνυμος «η Εκκλησία μας με το σεβασμό απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο προς κάθε ανθρώπινο πρόσωπο, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, εθνικότητας, όποιας προσωπικής ιδιαιτερότητας, θα διακηρύσσει πάντοτε ανόθευτη την πίστη της, θα ζει την ευλογία τής λατρείας στο πρόσωπο του Θεανθρώπου και θα προβάλλει τον λόγο τής ενότητας, μιας ενότητας που θέλησε ὁ Χριστός για τους μαθητές του όλων των αιώνων, ευχόμενος «ίνα πάντες εν ώσιν» (Ἰω. 17, 21). Την ενότητα αυτή ποθούμε για την Εκκλησία μας και για όλη την Ορθοδοξία. Την ποθούμε για την πατρίδα μας, την ποθούμε και για όλο τον κόσμο».

Παράλληλα, υπενθύμισε, ότι «έθος παλαιό μας συνήγαγε και πάλι σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, στο Προεδρικό Μέγαρο για να τιμήσουμε … την Κυριακή της Ορθοδοξίας» και σημείωσε ότι η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε, το πρωί στον Καθεδρικό Ναό των Αθηνών, πιστοποιεί την ενότητα του εκκλησιαστικού σώματος και αποτελεί πηγή πλουσίων ευλογιών προς όλους.

«Η εορτή της Ορθοδοξίας με τον λατρευτικό της πλούτο εκχέει αφειδώλευτα τη Θεολογία της Εκκλησίας μας και μας συναντά πάντοτε, πρώτη Κυριακή των Νηστειών, στην πιο κατανυκτική περίοδο, αυτή της Μ. Τεσσαρακοστής. Η ανάμνηση της αναστήλωσης των εικόνων τον 9ο αιώνα κα της εβδόμης Οικουμενικής Συνόδου λίγες δεκαετίες νωρίτερα προσδίδει στη σημερινή επίσημη ημέρα το σημαντικό ιστορικό της πλαίσιο και φορτίο» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι το βασικό θεολογικό ερώτημα της Εικονομαχίας αφορά στη δυνατότητα εξεικονίσεως του προσώπου του Χριστού και τόνισε: «Η Εκκλησία επιστράτευσε το θεολογικό της οπλοστάσιο, συνδεδεμένο πάντοτε με τη λατρεία Της.

Διακήρυξε τον άνθρωπο ως εικόνα του Θεού, όρισε τι είναι “εικόνα” και πώς λειτουργεί στη λατρεία μας, καθώς “η της εικόόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει”, όπως είχε ήδη ο Μ. Βασίλειος επισημάνει. Προσέφερε αποθησαυρισμένη την κατανόηση εννοιών, όπως ἡ φύση και η υπόσταση, καθώς “παντός εικονιζόμενου ουχ η φύσις, αλλ΄ υπόστασις εικονίζεται», όπως σημειώνει ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης. Τόνισε την οφειλόμενη τιμή στην ύλη και το σώμα και τη σημασία τους για την πορεία του ανθρώπου προς την σωτηρία».

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι η ιδέα της πληρότητας του ανθρώπου, μία ελληνική μάλιστα αξία, νίκησε στην αναμέτρηση με ανατολικές ανεικονικές αντιλήψεις.

«Πλειάδα ομολογητών, ακόμη και αυτοκρατόρων, έκαναν την θεωρία πράξη με τίμημα ως και τη ζωή τους και αποτελούν το στέφανο της Εκκλησίας μας». Μάλιστα, σημείωσε ότι όλα αυτά αποτελούν πολύτιμους δείκτες στο ταξίδι για ένα αληθινό ανθρωπισμό και προσέθεσε ότι «η ανθρωπότητα φέρει αυτό τον πλούτο στις αποσκευές της και παρ’ όλα αυτά ἡ πορεία της προς ένα τέτοιο ανθρωπισμό δεν είναι χωρίς αστοχίες».

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η αποθέωση του ανθρώπου, όπως κηρύχθηκε τους τελευταίους αιώνες, συχνά οδηγεί στην περιφρόνηση των αδυνάτων.

«Η αυτόνομη ηθική, ο χωρίς Θεό ανθρωπισμός, δεν μπορεί να καυχηθεί μόνο για επιτεύγματα. Δεν είναι μόνο οι εκατόμβες του 20ου αιώνα που προβληματίζουν, είναι και οι στρατιές των ξεριζωμένων ανθρώπων, που μετακινούνται σήμερα σ’ όλο τον κόσμο χωρίς ελπίδα και επιτείνουν τον προβληματισμό μας. Είναι οι νέοι που καλούνται σε μια ζωή με γκρίζο το όραμα, με φανερά τα αδιέξοδα.

Τα επιτεύγματα της επιστήμης αναδεικνύουν επίσης αδήριτη την ανάγκη ηθικών οριοθετήσεων» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

loading...

61 thoughts on “Αρχιεπίσκοπος Iερώνυμος: «Πρέπει να συμπορευθεί η Πολιτεία με την Εκκλησία για το καλό του λαού»

  1. Επί 1500 χρόνια το βλέπουμε το καλό σας παπά,
    κάνε παραπέρα, ο σκοταδισμός σας έδυσε,
    το φως πάντα νικάει το σκοτάδι.

  2. ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΕ
    ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΘΕΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

  3. https://www.pare-dose.net/6148

    «Κανένα λοιπόν δεν έχω φοβηθεί τόσο, όσο τους επισκόπους, εκτός από λίγους».
    (Ιωάννης «Χρυσόστομος»)

    Ἐσεῖς οὐχί, οὐχί! δὲν εἶσθε ποιμένες, οὔτε ὁδηγοὶ τοῦ φωτός, ἀλλὰ λύκοι, καὶ ἡ καθέδρα τοῦ σκότους εἶσθε, ὦ ψεῦσται καὶ ὑποκριταί.

    Ποῖος δὲν βλέπει, ὦ Ἕλληνες, τὸν ἀφανισμόν, ὁποὺ εἰς τὴν Ἑλλάδα προξενεῖ τὴν σήμερον τὸ ἱερατεῖον;

    Πως λοιπόν δύσμοιρη Ελλάδα ,να μην φτάσεις στα σημερινά χάλια ,με τέτοιους ανθέλληνες ποιμενάρχες και προστάτες του Εβραιοχριστιανισμού !!!

    Ελλήνικη Νομαρχία 1806:
    Πῶς ἆραγε ζῶσιν αὐτοὶ οἱ ἀρχιεπίσκοποι εἰς τὰς μητροπόλεις των καὶ ὁποῖαι εἰσὶ αἱ ἀρεταί των; Τρώγοσι καὶ πίνοσι ὡς χοῖροι (24). Κοιμῶνται δεκατέσσαρας ὥρας τὴν νύκτα καὶ δύο ὥρας μετὰ τὸ μεσημέρι. Λειτουργοῦσι δύο φορὰς τὸν χρόνον, καὶ ὅταν δὲν τρώγωσι, δὲν πίνωσι, δὲν κοιμῶνται, τότε κατεργάζονται τὰ πλέον ἀναίσχυντα καὶ οὐτιδανὰ ἔργα, ὁποὺ τινὰς ἠμπορεῖ νὰ στοχασθῇ (25). Καὶ οὕτως εἰς τὸν βόρβορον τῆς ἁμαρτίας καὶ εἰς τὴν ἰδίαν ἀκρασίαν θησαυρίζουσι χρήματα, καὶ οἱ ἀναστεναγμοὶ τοῦ λαοῦ εἶναι πρὸς αὐτοὺς τόσοι ζέφυρες.

  4. Λίγο πριν πεθάνει ένας μεγαλόσχημος Έλληνας «ποιμενάρχης» είπε στον στενό συνεργάτη του, επίσης κληρικό: «Εγώ δεν είχα μυαλό για να σπουδάσω, δεν είχα γνωριμίες και χρήματα για επιχειρήσεις, μπήκα στην Εκκλησία και με τις ιστορίες του Χριστούλη, έζησα σαν πρίγκιπας…» (Χρ.Γιανναράς στην «Καθημερινή»).

    (…ουκ οίδατε ότι οι τα ιερά εργαζόμενοι εκ του ιερού εσθίουσιν· οι τω θυσιαστηρίω προσεδρεύοντες τω θυσιαστηρίω συμμερίζονται; Ούτως και ο Κύριος διέταξεν τοις το ευαγγέλιον καταγγέλλουσιν εκ του ευαγγελίου ζην» ) (Α΄ Προς Κορινθίους, 9: 11-14).

    Αρπάζουν μια εξουσία ή μια απροσδόκητη κληρονομία και αμέσως αρχίζουν να αλαζονεύονται από ικανοποίηση. Αυτή είναι συμπεριφορά νόθων και παράνομων ιερέων, αναξίων για την αποστολή τους, οι οποίοι προηγουμένως δεν προσέφεραν τίποτε στην ιεροσύνη.

    Χθεσινοί ιερόσυλοι, ιερείς σήμερα…

    https://www.pare-dose.net/6183
    Παρουσιάζεται ένα χριστιανικό ζευγάρι, ο Ανανίας και η Σαπφείρα, που πωλούν και αυτοί τον αγρό τους και δίνουν ένα μέρος από τα χρήματα που εισέπραξαν. Αυτό θεωρήθηκε ως «ψέμα κατά του Θεού». Ο συγγραφέας του βιβλίου, εξηγεί ότι το ψέμα ήταν, στο ότι απέκρυψαν από τον Πέτρο το πραγματικό ποσό που πήραν από την πώληση. Προφανώς, ήθελαν να κρατήσουν το υπόλοιπο. Ο Πέτρος όμως τα ήθελε όλα. Το ότι είπαν ψέματα, ενώ δεν υπήρχε κάποιος προφανής λόγος, δείχνει έμμεσα ότι μάλλον η εντολή των αποστόλων ήταν να πουλήσουν υποχρεωτικά οι έχοντες, και να αποδώσουν τα πάντα σε αυτούς. Και επειδή δεν το ήθελαν, αλλά φοβόντουσαν κιόλας, συμφώνησαν να πουν ψέματα. Επήλθε «κρίσις Θεού» και πέθαναν και οι δύο. Και «εγένετο φόβος μέγας εφ’ όλην την εκκλησίαν και επί πάντας τους ακούοντας ταύτα» (Πράξεις, 5: 1-11). Έχοντας κανείς διαβάσει πρώτα τα ευαγγέλια, όταν φτάνει στο κομμάτι αυτό, απορεί. Απορεί με την σκληρότητα αλλά και με το βεβιασμένο της υπόθεσης. Πουθενά δεν δίδεται το αίτιο για το οποίο είπε ψέματα ο Ανανίας και η Σαπφείρα. Αλλά ακόμα κι έτσι, δεν θα έπρεπε να θεραπευθούν αυτοί οι δύο άνθρωποι, παρά να εξοντωθούν;

    Πού είναι το πνεύμα της συγχώρεσης; Πού η ευκαιρία να κατανοηθεί το λάθος και να επανορθώσουν;

    Γιατί η καταδίκη εξ αιτίας των χρημάτων να προκρίνεται έναντι των «υψηλών ηθικών αξιών», που υποτίθεται ότι μαθήτευσαν κοντά στον Ιησού; Πού η μακροθυμία του Θεού;

  5. ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΑΡΜΕΞΕ Η ΘΥΓΑΤΡΙΞΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ,ΤΩΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΩΝ ,ΤΩΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΑΠΑΔΑΡΙΩΝ…

    Φροντισαν τα παπαδαρια με τους νενεκους πολιτικους να μην διδασκεται ο Αριστοτελης στα σχολεια αλλα ο Ιησους!
    (Κυριακή της Ορθοδοξίας)
    «Τα των Ελλήνων δυσσεβή δόγματα… ανάθεμα.» (Συνοδικόν της Ορθοδοξίας)
    «Τοις την μωράν των έξωθεν (=Ελλήνων) φιλοσόφων λεγομένην σοφίαν προτιμώσι, ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.»
    «Τοις λέγουσιν, ότι οι των Ελλήνων σοφοί κρείττονες εισί κατά πολύ, και ενταύθα, και εν τη μελλούση κρίσει, και των ευσεβών μεν και ορθοδόξων ανδρών, άλλως δε κατά πάθος ανθρώπινον ή αγνόημα πλημμελησάντων ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΡΙΣ.»
    Ξυπνήστε Έλληνες,…

    Kαταλάβετε επιτέλους ότι προσκυνάτε τον παραλογισμό και αυτούς που προσπάθησαν (και ως ένα βαθμό τα κατάφεραν) να καταστρέψουν το Ελληνικό μεγαλείο.

  6. Χάλασαν οι ψυχές μας αδέρφια μου,μολύνθηκαν από καλοπέραση, φιλαρέσκεια κι αποστασία από τον Θεό…Παντού έχουν ξαμολυθεί οι άθεοι και βομβαρδίζουν τις ζωές μας με μόνο σκοπό τη διάλυση της Ελλάδος.
    Δυνατά με μόνο συμπαραστάτη το Θεό μέσα στις καρδιές μας εμείς θα νικήσουμε ,όπως και οι προγονοί μας , οι ήρωες του 1821, του 1940 που πολεμούσαν για Του Χριστού Την Πίστη
    Την Αγία και Της Πατρίδος τη Ελευθερία.
    Η αποσταθεροποίηση δεν περνάει όταν είμαστε όλοι ενωμένοι κάτω απο την Ελληνική Σημαία
    και την Ορθοδοξία.
    Οι εθνομηδενιστές τρέμουν την ένωση των Ελλήνων.
    Η προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών, έχει ενεργοποιήσει όλους του πολίτες και ο καθένας με το κάθε μέσο που έχει, αντιστέκεται στη συμφωνία που εκχώρησε τα πάντα στους Σκοπιανούς.
    Όλοι Μας, πέρα από κόμματα και χρώματα, έχουμε ΧΡΕΟΣ απέναντι στην προδομένη
    μας πατρίδα και στις τύχες των παιδιών μας να σταθούμε ΟΡΘΙΟΙ και ΑΛΎΓΙΣΤΟΙ.

  7. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΥΠΕΡ ΠΙΣΤΕΩΣ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΔΟΣ

    ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ στον ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ, στον ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ και στους άλλους ΘΥΣΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΠΕΤΑΝΑΙΟΥΣ του ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ,
    στον ηρωικό Μητροπολίτη ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ και σ’ όλους τους κληρικούς που αγωνίστηκαν με αυτοθυσία
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

    Μακεδονία ξακουστή
    του Αλεξάνδρου η χώρα,
    που έδιωξες τους βάρβαρους
    κι ελεύθερη είσαι τώρα.

    Ήσουν και θα ΄σαι Ελληνική,
    Ελλήνων το καμάρι,
    κι εμείς θα σ’ αντικρίζουμε
    περήφανα και πάλι.

    Οι Μακεδόνες δεν μπορούν
    να ζούνε σκλαβωμένοι,
    όλα και αν τα χάσουνε
    η λευτεριά τους μένει.

  8. Ο ΗΡΩΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ ΕΙΠΕ Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για τη λευτεριά της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω.

    Ο Θεόδωρος Κολοτρώνης ξεσήκωσε το Γένος για ελευθερία ή θάνατο, ο Νικηταράς παρομοίασε τη μάχη του Ελληνισμού με την αναμέτρηση στις Θερμοπύλες κι ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ζήτησε να αποτραπεί η διχόνοια στο όνομα της πίστης και της πατρίδας.

  9. Η 25η Μαρτίου 1821 αποτελεί μία από τις ημερομηνίες – σταθμούς στη μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους, σε μια γωνιά γης στην οποία γεννήθηκε, έζησε κι αναπτύχθηκε ο πολιτισμός.

    Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης, το 1453, καθώς και με την κατάκτηση κάθε σημείου που υπήρχαν Έλληνες χάθηκε κάθε έννοια ανεξαρτησίας κάτω από τον οθωμανικό ζυγό. Όπως διαπιστώνουν σύγχρονοι ιστορικοί και μελετητές, ο ελληνικός λαός έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή.

    Διωγμοί, σφαγές, βίαιος εξισλαμισμός, παιδομάζωμα ήταν μερικές από τις μεθόδους που μετήλθαν οι Οθωμανοί για να εξαφανίσουν τον Ελληνισμό. Πέρασαν σχεδόν τέσσερις αιώνες, κατά τη διάρκεια των οποίων το έθνος επέζησε από μια «Οδύσσεια» χάρη στη συσπείρωσή του σε εθνικούς θεσμούς, όπως η εκκλησία, στις κοινότητες με την ορθοδοξία ως βασικό χαρακτηριστικό και φυσικά στη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.

    Με επιμονή και επιμονή οι Έλληνες προετοίμαζαν την εξέγερσή τους. Ήδη πριν έγιναν πολλές ανεπιτυχείς προσπάθειες αλλά το πρωϊνό της 25ης Μαρτίου 1821, ανήμερα του Ευαγγελισμού, άναψε το φυτίλι της επανάστασης.

    Δεν γνωρίζουμε τις εκδοχές που παρουσιάζουν ορισμένοι για τις συνθήκες υπό τις οποίες ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε το λάβαρο της ελευθερίας. Γνωρίζουμε ότι βροντοφώναξε την απόφαση των Ελλήνων για Ελευθερία ή Θάνατο.

    Χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις του Θεόδωρου Κολοτρώνη. Έλεγε ότι «όταν αποφασίσουμε να κάνουμε την επανάσταση, δεν συλλογιστήκαμε ούτε πόσοι είμαστε, ούτε πως οι Τούρκοι είναι πολλοί και κρατούν τα κάστρα, σαν βροχή έπεσε σε όλους μας ο πόθος για την ελευθερία και όλοι μαζί μικροί και μεγάλοι σε αυτόν τον κόσμο αποφασίσαμε να ελευθερωθούμε ή να πεθάνουμε».

    Αυτή είναι η αλήθεια. Η επανάσταση του 1821 αποτελεί μία από τις ευγενέστερες και ιερότερες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας και συγκρίνεται με αυτήν στη Γαλλία, το 1789. Μόνο που η ελληνική επανάσταση είχε συγκινητικότερη διάσταση και υψηλότερα ιδανικά. Δεν ήταν απλά μια κοινωνική εξέγερση. Ήταν ξεσηκωμός πολιτικός, πολιτιστικός και με επίκεντρο τον άνθρωπο που διεκδικεί δικαιώματα, ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη από έναν ανελέητο ζυγό.

  10. Αυτή είναι η αλήθεια. Η επανάσταση του 1821 αποτελεί μία από τις ευγενέστερες και ιερότερες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας και συγκρίνεται με αυτήν στη Γαλλία, το 1789. Μόνο που η ελληνική επανάσταση είχε συγκινητικότερη διάσταση και υψηλότερα ιδανικά. Δεν ήταν απλά μια κοινωνική εξέγερση. Ήταν ξεσηκωμός πολιτικός, πολιτιστικός και με επίκεντρο τον άνθρωπο που διεκδικεί δικαιώματα, ελευθερία, ανεξαρτησία και δικαιοσύνη από έναν ανελέητο ζυγό.

    Ποιος δεν μπορεί να θυμηθεί την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα πάθη των ελεύθερων πολιορκημένων της ιερής πόλης, όπως αποκάλεσε τον κλήρο και το λαό ο Διονύσιος Σολωμός στο κορυφαίο ποιητικό σύνθεμά του. Από το ανθρώπινο επίπεδο, η εξιστόρηση αυτού του σημαντικού γεγονότος πήρε τη διάσταση του μυθικού.

    Οι θυσίες σε Μεσολόγγι και Μανιάκι

    Η θυσία των Ελλήνων στο Μεσολόγγι απέδειξε σε όλο τον τότε πολιτισμένο κόσμο ότι δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό από την ελευθερία. Κανείς δεν θα προσπαθήσει να ωραιοποιήσει καταστάσεις και να μην επισημάνει ότι στις κρισιμότερες στιγμές του Αγώνα, το 1824, η διχόνοια και οι εμφύλιες διαμάχες κόντεψε να τινάξει στον αέρα τον επικό αγώνα των Ελλήνων.

  11. Ο άνισος αγώνας του Παπαφλέσσα με τους πολεμιστές του στο Μανιάκι και ο ηρωϊκός θάνατός τους στις 16 Μαΐου 1825 αποτέλεσε την ύστατη πράξη αυτοθυσίας ενός ανθρώπου που πίστεψε με όλη τη δύναμη της ψυχής του στην ιδέα της απελευθέρωσης.

    Και ποιος θα περίμενε να επαναληφθεί με διαφορετικούς όρους έναν γεγονός ανάλογο με τη μάχη που έδωσε ο Λεωνίδας με τους «300» απέναντι στην πολεμική μηχανή του Ξέρξη. Μετά το πέρας της μάχης ο Ιμπραήμ ζήτησε επίμονα να μεταφέρουν ενώπιόν του τον νεκρό Παπαφλέσσα.

    Όταν οι στρατιώτες τού έφεραν το ακέφαλο πτώμα του πελοποννήσιου οπλαρχηγού, διέταξε να τον στήσουν όρθιο πάνω σε ένα δέντρο. Αιώνες πριν, μετά τον θάνατο όλων των Ελλήνων στην μάχη των Θερμοπυλών ο Ξέρξης διέταξε να βρεθεί το άψυχο σώμα του Λεωνίδα. Μόλις βρέθηκε, ζήτησε να τον αποκεφαλίσουν και να το στήσουν όρθιο.

    Ακόμα και η ιδέα αυτών των γεγονότων δείχνει ποιος είναι ο Έλληνας, ο οποίος στην πορεία των αιώνων παρέμεινε ρομαντικός, ονειροπαρμένος, αλλά και αγωνιστής που πολεμά λυσσαλέα. Στα εννιά χρόνια της Επανάστασης δόθηκε επικός αγώνας στο όνομα της ελευθερίας, παρά τις εμπλοκές «Μεγάλων Δυνάμεων» που υπολόγιζαν σε κέρδη από την απελευθέρωση και σε μια ιδιότυπη κηδεμονία ενός μικρού βασιλείου στην εσχατιά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Τυπικά, η Ελλάδα έγινε πάλι ανεξάρτητο κράτος στις 3 Φεβρουαρίου 1830 όταν υπεγράφη το σχετικό Πρωτόκολλο του Λονδίνου.

  12. Η μάχη της Αλαμάνας Ο ηρωικός ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ και ο μαρτυρικός θάνατός του

    Το μαρτυρικό τέλος του Αθανάσιου Διάκου

    Ο Διάκος μεταφέρθηκε στο τουρκικό στρατόπεδο στη Λαμία και οδηγήθηκε στη σκηνή του Ομέρ Βρυώνη. Παλιός του γνώριμος εκείνος, τον ρώτησε πώς άφησε να τον πιάσουν αιχμάλωτο.
    "Αν ήξερα ότι δεν θα σκοτωνόμουν, θα κρατούσα ένα φουσέκι για τον εαυτό μου", απάντησε ο Διάκος.
    Έπειτα ήρθε κι ο Κιοσέ Μεχμέτ, ο οποίος τον ρώτησε για την αιτία και τον σκοπό της Επανάστασης: "Οι χριστιανοί όλοι σηκώθηκαν στ' άρματα για να ξεσκλαβωθούν", ήταν η απάντηση του Έλληνα ήρωα.
    Οι δυο πασάδες θαύμασαν τη γενναιότητά του. Μάλιστα ο Κιοσέ Μεχμέτ του πρότεινε να ενταχθεί στις δυνάμεις του και να τον βοηθήσει στην κατάπνιξη της Επανάστασης.
    "Ούτε σε δουλεύω (ενν. δουλεύω για σένα) ούτε σε ωφελώ αν δουλέψω για σένα". Ο Μεχμέτ τον απείλησε ότι θα τον σκοτώσει, έλαβε όμως εκ νέου μια γενναία απάντηση: "Η Ελλάς έχει πολλούς Διάκους". Παρ' όλα αυτά, ο Αθανάσιος Διάκος θα γλίτωνε, καθώς ειδικά ο Ομέρ Βρυώνης τον εκτιμούσε πολύ.

    Όμως ένας σημαίνων Τούρκος του Ζητουνίου (Λαμίας) ,ο Χαλήλ μπέης, που ήταν παρών στις στιχομυθίες, έπεσε στα πόδια του, εκλιπαρώντας τον να σκοτώσει τον επαναστάτη που ευθυνόταν για τον θάνατο πολλών Τούρκων στην περιοχή. Πρότεινε μάλιστα να εκτελεστεί με παραδειγματικό τρόπο. Αποφασίστηκε τότε, να εκτελεστεί με ανασκολοπισμό.

    Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οδηγήθηκε σε μια μάντρα, εκεί που σήμερα βρίσκεται το μνημείο του. Με την είσοδο του στο Ζητούνι, δέχτηκε ύβρεις και χλεύη από τους ντόπιους Τούρκους. Του έδωσαν μάλιστα έναν πάσσαλο που προοριζόταν για το μαρτύριό του για να τον μεταφέρει ο ίδιος. Όταν κατάλαβε τον προορισμό του ξύλου, το πέταξε και φώναξε προς τους Αλβανούς φρουρούς του: "Δεν βρίσκεται από σας εδώ κανένα παλικάρι να με σκοτώσει με πιστόλι να με γλιτώσει από τους χαλντούπηδες;" Δεν βρέθηκε κανείς και η θανατική ποινή εκτελέστηκε.

    Ο Διάκος, σύμφωνα με τοπική παράδοση, ρίχτηκε σε κοντινό χαντάκι. Ήταν ακόμα ζωντανός! Δεν μπορούσε όμως να φύγει καθώς δεν μπορούσε ούτε να συρθεί. Λέγεται ότι έζησε μια-δυο μέρες βογκώντας από τους πόνους και πως τη "χαριστική βολή" του την έδωσε ένας αθίγγανος.

    Άλλη παράδοση αναφέρει ότι πέθανε από τη δίψα και την αιμορραγία. Οι Χριστιανοί της πόλης βρήκαν το σώμα του και το έθαψαν. Ο χώρος της ταφής ξεχάστηκε και ανακαλύφθηκε από τον αντισυνταγματάρχη Ρούβαλη το 1881.

  13. Όπως πάντα ο κοκορίκο, χωρίς να μπει στην ουσία και να κάνει έναν διάλογο,
    κοπιάρει τα ιερά ψέματα των σατανάδων, αλλά δεν απαντά το τι
    ψέλνει η εκκλησία την κυριακή της ορθοδοξίας?

    Μας λέει ο ανθέλληνας για παπαφλεσα και Διακο, αυτοί οι ήρωες ήταν πρώτα
    Έλληνες και μετά ιερείς, η εκκλησία αφόρισε τον Παπαφλεσα, καθώς και όλους
    τους καπεταναίους που τους ονόμαζε "Κακούργους και Φερμανλίδες (επικηρυγμένους)
    από το δοβλέτι (κράτος)", και έκανε τα πάντα να ματαιώσει την επανάσταση του
    21 που την ονόμασε:

    «έργον μιαρόν, θεοστυγές και ασύνετον, θέλοντες να διαταράξωσι την άνεσιν και
    ησυχίαν των ομογενών μας πιστών ραγιάδων της κραταιάς βασιλείας (τουρκίας)…»

    Είναι ντροπή και μέγα ψέμα να προσπαθούν σήμερα αυτά τα
    εβραϊκά κτήνη να μιλούν για το 21, ντροπή!
    Αλλά ντροπή και παπάδες, ντροπή και κοκορίκοι είναι ενειες
    ασυμβίβαστες, όπως και Ελληνισμός – χριστιανισμός

  14. ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΤΑ ΥΒΡΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΔΕΙΧΝΑΝΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΧΑΜΠΑΡΙ…

    ΕΓΡΑΦΗ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΕ
    "ΛΗΞΙ-ΑΡΧΕΙΟ" ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΝΕΚΡΗ ΥΠΑΡΞΗ 🤔

    ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΨΥΧΩΝ…
    ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΝΩΣΤΟ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ….

    https://www.e-synews.gr/wp/2019/01/15/to-christianiko-emporio-psychon-ucc-to-vatikano-quot-trechei-quot/?fbclid=IwAR1RV_SahAggm9uEEN2LLljmFqdeijHF8jX8bgwgSdz8toGXVeW8YOdVUxY

  15. Ρε κύριε ,κυρία ή ότι άλλο προτιμας ,Ζαγκλάρα είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι επι πεντακόσια χρόνια (γιά το πλείστο της ελληνικής επικράτειας ) χιλιάδες υπήρξαν οι ιερωμένοι αλλά και οι πιστοί χριστιανοί που θυσιάσθηκαν στους αγώνες γιά την ελευθερία αλλά και την διατήρηση της εθνικής ταυτότητας του γένους των ελλήνων .Ψάχνω ,(επειδή εγώ σέβομαι ακόμα και την άποψη των κτηνών και των ηλιθίων) να βρώ στη σωρεία των ηρώων τους άθεους ,τους υβριστές και τους ειδωλολάτρες που έκαναν το ελάχιστο γιά τον εθνικό στόχο.Δεν βρίσκω παρά ελάχιστους (στα δάκτυλα του ενός χεριού μετρουμένους ) κυρίως εκ της εσπερίας προερχομένους που μόνο κακό έκαναν στον αγώνα , Ετσι απλά γιά να μη αυτογελοιοποιείσαι στην προσπάθεια σου να στηρίξεις κάποιους αποδεδειγμένα εγκληματίες .Ειναι κρίμα αν και προσπαθείς να μας πείσεις ότι ανθρώπινο υποπροιόν είσαι εγώ πιστεύω ότι κάπου στο βάθος μπορεί να κρύβεις και ανθρώπινα στοιχεία .

  16. πφφφφφφφφ ολιγη απο κατσικοκερατιλα καπνιλα
    πφφφφφφφφφφ κ ολιγη απο τσαπελα μισο μισο!! αργει γιατι εχει και το γραφειο σημερις η
    " ξανθομαλλουσα "

  17. Ρε προσκυνημενουσ στουρνάρη, όλοι οι καπετάνιοι αφοριστηκαν από το ιερατείο,
    άκου τη λέει ο ανθέλληνας αιτωλός και ο τούρκος βαρθολομαίος.

    ”Ένα πράγμα σας συμβουλεύω Χριστιανοί μου:
    Αν θέλετε να μαζώξετε όλοι σας τα άρματα, να τα δώσετε
    εις τους ζαπιτάδες (τούρκοι χωροφύλακες) και να τους ειπήτε:
    Δεν είναι εδικά μας. Εμάς ο Χριστός μας τον σταυρό μας εχάρισεν να έχωμεν και όχι άρματα”

    Σε πλήρη αρμονια με της δηλώσεις του προκαθημενου
    της ορθόδοξης εκκλησίας Δημητρίου Αρχοντόνη, Bαρθολαιου
    "…ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι 2 λαοί διέκοψαν την υπέροχη συμβίωση των 400 χρόνων,
    όταν ξεσηκώθηκαν κάτι ξεβράκωτοι, το 1821 και δημιούργησαν τις γνωστές προστριβές"

    Γαμώ την εβραϊκή σας πίστη, στουρνάρια.

  18. ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΣ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΜΑΣ,ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ,ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΩΧΛΕΙ,ΚΑΝΕΝΑΝ ΔΕΝ ΕΝΩΧΛΕΙΣ ΑΝ ΠΡΟΣΚΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΕΛΑΔΑ ΑΚΟΜΗ…

    ΤΑ ΛΟΓΑΚΙΑ ΠΟΥ ΠΕΤΑΜΕ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΝΕ,ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΠΑΝΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ,ΟΜΩΣ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΡΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ…!!!!

    ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΤΙ ΛΕΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΞΩΔΙΚΟΥ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΧΡΕΩΝ ΣΤΗΝ ΔΟΥ ΣΥΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ.

    https://www.facebook.com/esyneapoleosthess/videos/1708688309377624/

    ΥΓ
    ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΟΝΟΕΦΙΑΛΤΕΣ ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ,ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ,ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΘΕΛΕΤΕ,ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΗ ΘΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ,ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ..!!!

  19. ΒΟΥΛΩΣΤΟ ΡΕ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΕ
    ΕΠΕΙΔΗ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΕΝΤΕ ΔΕΚΑ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΧΑΤΖΑΡΑΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΛΙΤΩΣΑΝ ΔΕΝ ΕΠΡΑΞΑΝ ΣΩΣΤΑ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ.
    ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΟΣΟΙ ΙΕΡΩΜΕΝΟΙ ΕΔΩΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ
    ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΕ.
    ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΠΙΣΤΗ ΗΛΙΘΙΕ; Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΤΟ ΧΑΣΙΣΗ ΤΟ ΜΠΟΥΚΑΛΙ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΒΟ;
    ΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΙ ΑΗΔΙΑ.

    Χιλιάδες οι ιερείς που έλαβαν μέρος στον Αγώνα στηρίζοντας την εθνική αναγέννηση
    O Κλήρος στην Επανάσταση του 1821
    http://ikivotos.gr/post/1803/o-klhros-sthn-epanastash-toy-1821

  20. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  21. Διάβασα το προηγούμενο σου σχόλιο, είσαι και εσύ ένας
    από αυτά τα σκουλήκια που ντεμέκ κριτικάρεις, άθλιε.

  22. μαρη κοντουλα ευταξω απ τα χανια της σουηδιας ευταξωτισσα σε φιλησε ο ζαγκλαρας κι αρρωστησε κι ουτε γιατρο το ψευτοπατερακη δεν φωναξε
    χαμηλωσε το κωλο σου ευταξωτισσα μπας και τον εφτασει ο κοντοψωρρας μαρη ευταξω και τον πηδηξει ευταξωτισσα σε φιλησε ο ζαγκλαρας κι αρρωστησε και το ψευτοπατερακη γιατρο εφωναξε

  23. Κατάντια!
    Δεν υπάρχει στην Ευρώπη κατώτερος διανοητικά λαός από τον νεοέλληνα,
    η λέπρα του ιουδαιοχριστιανισμού μόλυνε κάθε εγκεφαλικό κύτταρο!

  24. μολις εκλασαν ολοι οι ελληνες και τις ηπιες

  25. Η πιο κοινή θρησκεία στην Ευρώπη είναι ο Χριστιανισμός. Μπορεί να χωρισθεί ανάμεσα στον Ρωμαϊκό Καθολικισμό, Προτεσταντισμό (ειδικά στην βόρεια Ευρώπη) και Ορθόδοξο Χριστιανισμό (ειδικά στην ανατολική Ευρώπη)[1].κ΄

    Ο Ιουδαϊσμός είναι μια ακόμα θρησκεία που συναντάται στην Ευρώπη. Το 2002 η ΕΕ υπολόγισε ότι ο εβραϊκός πληθυσμός ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο, συμπεριλαμβανομένων 519,000 στην Γαλλία και 273,500 στο Ηνωμένο Βασίλειο[2].

    Μεγάλα είναι τα ποσοστά των Μουσουλμάνων εντός της ΕΕ, τα οποία μάλιστα αυξάνονται και από την μετανάστευση κατοίκων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής. Υπολογίσθηκε ότι ο πληθυσμός Μουσουλμάνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2006 ανέρχεται στα 16 εκατομμύρια ανθρώπους.[3] Το κράτος με τον μεγαλύτερο Ισλαμικό πληθυσμό στην ΕΕ είναι η Γαλλία με το 8%[εκκρεμεί παραπομπή] του συνολικού πληθυσμού να είναι Ισλαμιστές. Εκτός από την Τουρκία, άλλο πιθανό κράτος μέλος με πλειοψηφία μουσουλμάνων είναι η Αλβανία.

  26. ΡΕ ΑΝΩΜΑΛΕ ΨΥΧΟΠΑΘΗ ΤΟΥΡΚΟΣΠΟΡΕ ΑΝ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΣ.

  27. Στις ανεπτυγμένες Σκανδιναβικές χώρες, το 95%
    είναι άθεοι και το 5% κάτι γριές λένε "δεν ξέρω!"
    Όσο μεγαλύτερη πίστη, τόσο μεγαλύτερη μιζέρια και ανηθικότητα.

  28. ΤΟ ΒΛΕΠΕΙΣ ΜΠΑΜΠΗ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟ ΕΝΘΕΝ;
    ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΠΑΛΑΒΙΑΡΑ ΤΗΝ ΑΝΩΜΑΛΗ ΤΗΝ ΧΑΣΙΚΛΟΥ ΤΗΝ ΜΠΕΚΡΩ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΝΑ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΨΕΙΣ ΕΝΑΝ ΜΠΑΤΣΟ ΣΤΗΝ ΜΟΥΡΗ ΝΑ ΤΗΣ ΦΥΓΟΥΝ ΜΥΞΕΣ ΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΒΟΥΛΩΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΑΓΚΑΖΕΙ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ;

  29. Έχεις επίπεδο εσύ ρε αλήτη?
    Όσο για τις "μπάτσες" σε πληροφορώ ότι ίσαμε 2,5 seconds είναι
    αρκετά για να ψάχνεις τα δόντια σου στα χορτάρια, καραμαλάκα.

  30. ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ "10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ" ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΠΑΤΡΙΩΤΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΘΕΝ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!!
    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΕΘΝΑΡΧΗΣ ΤΟΝ ΕΛΛΛΑΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ!!………….

    Πηγή είναι τα Εστενογραφημένα Πραχτικά της Β Συντακτικής των Κρητών Συνελεύσεως'. Συνεδριάσεις Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 1906 και ιδιαίτερα εκείνη της 28ης Οκτωβρίου. 0 πληρεξούσιος Σφακίων 1. Λεκανίδης είχε προτείνει στο πρώτο άρθρο του Συντάγματος να τεθεί ότι «επίσημος θρησκεία» είναι η Ανατολική Ορθόδοξη, εκτοξεύοντας την κατηγορία ότι το σχέδιο διαπνέεται από υλισμό και θρησκευτική αδιαφορία ή και εχθρότητα προς την Εκκλησία. Η πρότασή του υπο- στηρίχθηκε με ενθουσιασμό από πολλούς πληρεξουσίους1 2, με κυρίαρχοεπιχείρημα την ευγνωμοσύνη προς την «Κιβωτό». 0 Ελευθέριος Βενιζέ- λος με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις του τόνισε:
    «Ότε ο χ. Λεχανίδης εζήτησε τον λόγον επί του πρώτου άρθρου του Συντάγματος εγνώριζον πού θα έφερε τον λόγον [] χατεπλάγην δε. χαθόσον προυχώρει ο λόγος του χ. πληρεξουσίου Σφαχίων. διότι ο λόγος αυτού ήτο τοιούτος. ώστε να ταράξη την θρησχευτιχήν συνείδησιν των πολιτών, η οποία γνωρίζετε πόσον είναι εύθιχτος. [] Οφείλω δε να διακηρύξω ότι τίποτε άλλο δεν με διαθέτει δυσμενέστερον από την προσπάθειαν προς χολαχείαν ή θωπείαν ή εχμετάλλευσιν των λαϊκών προλήψεων χαι των πόθων αχόμη. αν θέλητε.

  31. » Είναι τόσον εύχολον το πράγμα, χύριοι πληρεξούσιοι, είναι τόσον γνωστή η συνταγή διά της οποίας δύναταί τις να προχαλέση τα χειροκροτήματα! Δεν έχει παρά να βάλη εις το ιγδίον [: γουδί] ολίγα χόχχαλα χαι ολίγον αίμα χαι να τα τρίψη. αν δε προσθέση εις ταύτα χαι ολίγον καπνόν από την Αγχίαλον3. αν προσθέση μεριχάς ίνας από το σχοινίον. με το οποίον εχρεμάσθη ο Πατριάρχης, βεβαίως δεν ημπορεί παρά να επιτύχη το αποτέλεσμα του να χαλυφθή ο λόγος του διά χειροκροτημάτων… Μας είπον. κύριοι πληρεξούσιοι, ότι το Σύνταγμα το διαπνέει πνεύμα υλισμού. Η κατηγορία θα ήτο δικαιοτέρα αν ο αξιότιμος βουλευτής Σφαχίων έλεγεν ότι το Σύνταγμα δεν μεριμνά περί ουδενός άλλου παρά μόνον περί των εγκοσμίων, διότι πραγματιχώς μόνον περί των εγκοσμίων εμεριμνήσαμεν. ενομίζομεν δε ότι μόνον περί των εγκοσμίων εχαλούμεθα να μεριμνήσωμεν ενομίσαμεν. κύριοι πληρεξούσιοι, ότι η εντολή, την οποίαν μας εδώχατε. ήτο να παρουσιάσωμεν σχέδιον πολιτικού Συντάγματος. (]
    » 0 χ. πληρεξούσιος Σφαχίων ενόμισεν ότι θριαμβευτιχώς θα επε- ξέλθη χαθ’ ημών, ερωτών ημάς: Θέλετε λοιπόν να είσθε φιλελευθερώτε- ροι από τους Άγγλους, από τους Σουηδούς, τους Γερμανούς; Ναι. λέγο- μεν. χαι όχι μόνον θέλομεν. αλλ' είμεθα τω όντι φιλελευθερώτεροι. χαι το πνεύμα της ελευθερίας είναι κατ’ εξοχήν γνώρισμα του πνεύματος του Ελληνισμού. Αν ελαττώμεθα κατά τον πολιτισμόν, τας τέχνας. την βιομηχανίαν. τα γράμματα, αλλά το πνεύμα της ελευθερίας είναι αρετή κατ’ εξοχήν ελληνική».
    Στην ερώτηση πληρεξουσίου: «Και τι ζημιοίη λέξις επικρατούσα θρησκεία;». ο Βενιζέλος απάντησε: «Και τι προσθέτει;». Ενώ στην ανταπά3.
    ντηση: «Δεν βλάπτει τίποτε. Και διά λόγους ευγνωμοσύνης να την θέσω- μεν». ο Βενιζέλος ήταν σαρκαστικός: «Διά λόγους ευγνωμοσύνης; Δεν κάμνομεν έν ψήφισμα ευγνωμοσύνης και ευχαριστιών προς την Κιβωτόν, η οποία διέσωσε τον εθνισμόν ημών; Εάν θέλετε δι' αυτόν τον λόγον, είναι ευκολώτατον». Και αναρωτήθηκε: «Θέλω λοιπόν να μάθω τι είναι αυτή η επικράτησις. κύριοι πληρεξούσιοι; Τι θέλει να είπη ότι εν Κρήτη επικρατούσα Εκκλησία είναι η Ορθόδοξος Ανατολική;». Στην απάντηση του προέδρου ότι εννοείται «κατά τον αριθμόν επικρατούσα», ο Βενιζέλος απάντησε: «Α! Φυσικά! Εάν λοιπόν η σημασία του πράγματος ήνε αυτή -και δεν είναι καμμία άλλη παρ’ αυτή, την οποίαν εβεβαίωσεν ο κ. Πρόεδρος- έχει την θέσιν της. σας παρακαλώ, η αναγραφή εν τω Συντάγματι στατιστικών πληροφοριών;

  32. ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΙ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ!!

    ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΟΟΡΘΟΔΟΞΟΙ!!!

    Και αν νομίζητε ότι εκ τούτου δύναται να επέλθη αίγλη εις την Εκκλησίαν, δεν είναι καλλίτερον να αναγράψωμεν τον αριθμόν των πιστευόντων αυτήν μελών, διά να απο- δείξωμεν ότι ουχί απλώς επικρατούσα είναι -και κατά μικρόν τινα αριθμόν μάλιστα- αλλ’ ότι εκ των 330 χιλιάδων κατοίκων της Κρήτης οι 300D00 πιστεύουσιν εις την [ορθόδοξον] θρησκείαν;». Παρενέβη άλλος πληρεξούσιος υποστηρίζοντας ότι «Ημείς από σεβασμόν μόνον το ζητούμεν». για να σαρκάσει εκ νέου ο Ελ. Βενιζέλος: «Εγώ προτείνω, κύριε Καλοειδά. εάν θέλητε. διακόπτοντες την συνεδρίασιν να μεταβώ- μεν όλοι οι Χριστιανοί εις τον καθεδρικόν ναόν να κάμωμεν μίαν δοξολογίαν. και να προσκυνήσωμεν την Αγίαν του Χριστού Εκκλησίαν, η οποία έσωσε τον Ελληνισμόν εν ημέραις πονηραίς!… Ηξεύρω και εγώ να είπω από τοιαύταΚΓέλωτες)». 0 Ελ. Βενιζέλος στη συνέχεια επανέλαβε αρκετές φορές ότι η επιτροπή δέχεται επικρίσεις διότι «δεν ανεγρά- ψαμεν αυτήν την στατιστικήν πληροφορίαν εις το Σύνταγμα», επιμένο- ντας να χαρακτηρίζει ως «στατιστική πληροιρορία» την αναγραφή της θρησκείας. (Άλλωστε και το Σύνταγμα του 1899, του οποίου ήταν βασικός εισηγητής, δεν περιείχε διάταξη περί επικρατούσης θρησκείας, ενώ το άρθρο 10 εγγυόταν ότι «έκαστος είναι ελεύθερος να πρεσβεύη οιον- δήποτε θρήσκευμα προτιμά»).
    Το μαστίγωμα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο συνεχίσθηκε με την επανάληψη της θέσης του για ελευθεροθρησκεία: «Φοβούμαι, κύριοι πληρεξούσιοι. μήπως εγγίσητε ουχί απλώς εν τω [συνταγματικώ] χάρτη, αλλ' εν ταις συνειδήσεσιν την ανεξιθρησκείαν και την ελευθεροθρησκείαν, ίνα είπω ακριβέστερον. χαρακτηρίζοντας την ελευθεροθρησκεία ως «στοιχειώδη διάταξιν της ελευθερίας της συνειδήσεως». για να ρωτήσει τους πληρεξουσίους: «διατί δεν αρκείσθε εις την τελείαν αναγραφήν του δικαιώματος της ελευθεροθρησκείας, αλλά θέλητε να παρεμβάλητε έκφρασιν [σο: επίσημος ή επικρατούσα θρησκεία] δυναμένην να πάρε-

  33. ΚΥΡΙΕ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΤΑ ΕΛΕΓΕ Ο ΚΑΙ! Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ!
    ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΣΤΑΝΙΟ ΓΙΝΑΜΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ???
    ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!

    ξηγηθή;». Στις καυχησιολογίες τού εκ Σφακίων εισηγητού της εν λόγω προτάσεως. ότι «Φιλελεύθεροι είναι όσοι ανήχουσιν εις το Ανατολικόν Ορθόδοξον δόγμα. Μόνον αυτοί είναι φιλελεύθεροι», ο Βενιζέλος απάντησε:
    «0 χ. Λεχανίδης κηρύττει ότι είναι φιλελεύθερος, διότι είναι ορθόδοξος- εγώ έχω καθήκον να διακηρύξω ότι είμαι φιλελεύθερος διότι είμαι 'Ελλην. Η ελευθεροθρησχεία είναι αρετή ιδιάζουσα κατ’εξοχήν εις το Ελληνικόν Έθνος. Δεν αρνούμαι ότι η ελευθεροθρησχεία ανταποχρίνε- ται χαθολοχληρίαν χαι προς το καλώς εννοούμενον θρησκευτικόν πνεύμα. αφού η αρίστη ίσως των παραβολών του Ευαγγελίου είναι η παραβολή του Σαμαρίτου. // αλλ' έχω να διαμαρτυρηθώ κατά II της αντι- λήψεως ότι ο Ελληνισμός ταυτίζεται προς την έννοιαν της Ορθοδοξίας- ο Ελληνισμός προϋπήρξεν αιώνας όλους πριν ή εμφανισθή ο Χριστός κομίζων το Ευαγγέλιον της σωτηρίας. Η έννοια λοιπόν του Ελληνισμού δεν δύναταί ποτέ να ταυτισθή με την έννοιαν της Ορθοδοξίας·. Υπενθυμίζοντας δε την ρήση του πληρεξουσίου Σφακίων.ότι «ο Ελληνισμός δεν δύναται να νοηθή άνευ Ορθοδοξίας», ο Βενιζέλος συνέχισε το μαστίγωμα αυτών των απόψεων: «Κατά της αντιλήψεως αυτής διαμαρτύρομαι. Είπον ότι ο Ελληνισμός υπήρξεν αιώνας όλους προ του Χριστιανισμού χαι προσθέτω ακόμη ότι η λαμπρότερα περίοδος του ελληνικού πολιτισμού είναι ατυχώς η αρχαιοτέρα. 0 Ελληνισμός, ο καταυγά- ζων δι ’ ανεσπέρου φωτός και ημάς τους νάνους απογόνους, δεν είναι ο πρόσφατος, δεν είναι ο Χριστιανικός Ελληνισμός, αλλ' είναι ο Ελληνισμός των εθνικών χρόνων. II Λοιπόν, η έννοια του Ελληνισμού δεν δύναται ποτέ να ταυτισθή προς την έννοια της Ορθοδοξίας, και θα προσθέσω μάλιστα ότι II αν γίνη παραδεκτή η θεωρία αυτή («εφ~ όσον δεν είναι ορθόδοξος ένας άνθρωπος, δεν είναι δυνατόν να είναι Έλλην»), τότε βεβαίως όσοι ευρίσκονται εις την Ελλάδα, εάν πιστεύουν άλλην θρησκείαν, τότε αυτοί δεν είναι Ελληνες. Π
    » Δεν δύναμαι λοιπόν να εννοήσω πώς άνδρες κατ’ εξοχήν φιλελεύθεροι. είναι δυνατόν να πιστεύουν τας δύο αυτάς έννοιας χαι να σας λέγουν ότι η έννοια του Ελληνισμού ταυτίζεται προς την έννοιαν της Ορθοδοξίας, ενώ δεν υπάρχουν ίσως δυστυχώς δύο τόσον αντίθετοι προς αλλήλας όσον είναι σήμερον η έννοια του Ελληνισμού προς το επικρατούν μέρος της Ορθοδοξίας.

  34. ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ 9.800.000 ΑΠΛΩΣ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΜΥΑΛΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΔΙΚΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!!

    » Πώς δύνασθε να παραγνωρίζητε το γεγονός αυτό, και να έρχησθε εδώ. επαναλαμβάνω, ταράττοντες την θρησκευτικήν συνείδησιν των πολλών, να ισχυρίζεσθε ότι η έννοια του Ελληνισμού ταυτίζεται προς την έννοιαν της Ορθοδοξίας; Αλλά πώς. κύριοι πληρεξούσιοι, παραγνωρίζο- μεν ότι η ανακήρυξις τοιούτων δογμάτων περιορίζει το μέγα όνειρον του
    Ελληνισμού, πώς δεν αναγνωρίζομεν ότι το εθνικόν μέλλον το συντρίβομε ν. καθ' ην στιγμήν ερχόμεθα να ανακηρΰξωμεν ότι εις τους κόλπους του Ελληνισμού δεν δύνανται να χωρήσουν παρά οι πρεσβεύοντες το Ορθόδοξον Ανατολικόν δόγμα; Ποιος δεν γνωρίζει ότι. αν ταχέως ή βραδέως πρόκειται να πληρωθώσι τα εθνικά μας όνειρα, εις την Ελλάδα του μέλλοντος πρόκειται να περιλαμβάνωνται αλλόθρησκοι και αλλόδοξοι πληθυσμοί; Πώς δεν εννοείτε ότι κεφαλαιώδες συμφέρον του Ελληνισμού είναι να διακηρύξη ότι η έννοια αυτού είναι τόσον ευρεία και τόσον άσχετος προς τα θρησκευτικά δόγματα, ώστε εις την έννοιαν αυτήν δύνανται να χωρήσωσι όχι μόνον οι πρεσβεύοντες τα του Χριστού δόγματα, αλλά και οι πρεσβεύοντες τα δόγματα πόσης άλλης γνωστής ή αγνώστου θρησκείας,·».
    Και ένα μήνα αργότερα υπογράμμισε: «Αφ' ετέρου, κύριοι, είμαι βέβαιος ότι η ανάπτυξις του πολιτισμού, η επερχομένη οσημέραι συνείδησής όλων των πολιτισμένων λαών, ότι τα πράγματα του κόσμου αυτού πρέπει να ρυθμίζωνται ασχέτως όλως διόλου προς τας πεποιθήσεις τας θρησκευτικός, τας οποίας έχει έκαστος εκ των πολιτών, και η καθ' ημέραν μείζων σπουδαιότης των κοινωνικών ζητημάτων, η οποία καταλαμβάνει ολόκληρον τον πεπολιτισμένον κόσμον, θα φέρη ταχέως μετά δεκαετηρίδας τινάς. έστω εν ανάγκη και μετά εκατονταετηρίδα, εις το σημείον. ώστε και παρ' ημίν να νοηθή. ότι ο εθνισμός δεν δύνα- ται να συγχισθή παντάπασι προς την θρησκείαν· (25.11.1906).
    Πρέπει να επισημάνομε ότι ο δεινός χειριστής της ελληνικής γλώσσας Ελευθέριος Βενιζέλος εσκεμμένα χρησιμοποίησε τον νεολογισμό ελευθεροθρησκεία (όπως άλλωστε διευκρίνισε: «ίνα είπω ακριβέστε- ρον»), διότι ο όρος υποδηλώνει απόλυτη ελευθερία, αντί του όρου ανεξιθρησκία (τον οποίο είχε εισαγάγει στη γλώσσα μας ο Ευγένιος Βούλγαρης το 1768) που σημαίνει ανοχή αλλοτρίων θρησκειών. 'Οχι λοιπόν θρησκευτική ελευθερία στη βάση της ανοχής ή κατά παραχώρη- σιν. αλλά ελευθερία ως ανθρώπινο δικαίωμα. Δικαίωμα όχι μόνο για τους πιστούς γνωστών θρησκειών, αλλά και τυχόν αγνώστου θρησκείας.

  35. Πήραν φωτιά οι κώλοι τους!
    Αυτοί οι άδειοι τενεκέδες, αυτό το 4% (ίσως)
    ακούγεται σαν 4 εκτ, αλλά αγαπάει να λέει είμαστε 10 εκτ!
    Σκοταδισμός, ανθελληνισμός και γελειότητες, αυτά αντιπροσωπευουν!

  36. Όσον αφορά δε την επίδειξη των θρησκευτικών
    πεποιθήσεων ενός έκαστου. ετόνισε: «Αναξιοπρεπές θα ήτο να υποχρεωθώ να διαχηρύξω τας ιδικάςμου θρησχευτικάς πεποιθήσεις». Είχε λοιπόν ένα λόγο παραπάνω ο αρχιεπίσκοπος Θεόκλητος να υψώσει δέκα χρόνια μετά, στις 12/25.12.1916. την εκκλησιαστική ρομφαία: «κατά Ελευθερίου Βενιζέλου ανάθεμα έστω». 0 οξυδερκής πολιτικός προσδιόρισε ότι «έστω εν ανάγχη χαι μετά εκατονταετηρίδα» τα πράγματα του κόσμου αυτού πρέπει να ρυθμίζονται ασχέτως προς τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Εκατό χρόνια μετά, η ηγεσία του Χριστόδουλου θα υπογράμμιζε. με τις προκλήσεις και τα κατορθώματά της. την ανάγκη να τεθούν αυτές οι θεοκρατικές αντιλήψεις στο περιθώριο όπου ανήκουν,

  37. 0 Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Γρηγόριος Ε' με αφορισμούςκαι εγκυκλίους καταδίκασε όχι μόνο τη Γαλλική Επανάσταση. αλλά και την Ελληνική. 0 μαρτυρικός του θάνατος και η αξιοπρεπής στάση του την ύστατη ώρα τον έκαναν σύμβολο και η επίσημη ιστοριογραφία ιδροκοπά για να δικαιολογήσει την προηγούμενη στάση του. Το 1797 με απεσταλμένους στη Ρούμελη απέτρεψε την εξέγερση καθώς οι Γάλλοι αποβιβάζονταν στα Επτάνησα και ιδρυόταν το πρώτο ανεξάρτητο ελληνικό κράτος. Το 1821 αφόρισε τον Αλέξανδρο Τψηλάντη. τον Μιχ. Σούτσο και τους άλλους επαναστάτες της ΜολδοβλαχίαςΤο 1806. όταν ο αγγλικός στόλος μπήκε στον Βόσπορο, ο Γρηγόριος μάζεψε τρεις χιλιάδες Γραικούς κι έχτισε προμαχώνες μπροστά στο σουλτανικό παλάτι του Μουσταφά. που εκφράζοντας την ευαρέσκειά του τού χάρισε μια σαμουρόγουνα… Οι εμπνευσμένοι ιστοριογράφοι μας όλα αυτά τα βάζουν στο ενεργητικό του: διπλωματία, φρόνηση κ.τ.λ. Μπορεί… Μόνο που με τέτοιες αρετές. αν επικρατούσαν, θα ήμασταν ακόμα τουρκοκρατούμενοι. Ο απαγχονισμός του έγινε για εκδίκηση και για τρομοκράτηση των χριστιανών. Η μόνη κατηγορία που τον εβάρυνε ήταν η πελοποννησιακή καταγωγή του. και μάλιστα από τη Δημητσάνα που βρωμούσε μπαρούτι. Γιατί δεν είχε κουνήσει ούτε το δαχτυλάκι του υπέρ της εθνεγερσίας. Τουναντίον.

    Αλλος ιεράρχης του γένους, προκάτοχος του Ειρηναίου στον πατριαρχικό θρόνο των Ιεροσολύμων, ο Ανθιμος, είχε εξαπολύσει την Πατρική Διδασκαλία (1798) της υποταγής εναντίον των θερμοκέφαλων Ελλαδιτών και καταδίκαζε όλα τα εξωλέστατα βιβλι'δια. όπως τα έργα του Αθανασίου Ψαλίδα. Του απάντησε ο Κοραής με την Αδελφική Διδασκαλία (1798):
    «Πολεμήσατε λοιπόν, ω μεγαλόψυχα και γενναία τέκνα των παλαιών Ελλήνων, όλοι ομού και ηνωμένοι τους βαρβάρους της Ελλάδος τυράννους».

  38. ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΟΥ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΕ ΠΑΙΡΝΕΙ
    ΚΑΙ ΑΣΕ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΕΛΙΖΕΛΑΙΝΑ ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΚΑΠΟΙΑ ΠΟΛΗ ΚΑΠΟΙΑ ΧΩΡΙΟ ΚΑΠΟΙΟ ΝΗΣΑΚΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΣΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΠΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΜΕ ΚΙ ΕΜΕΙΣ. Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΟΥΤΕ ΤΟ ΑΛΑΝΘΑΣΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΛΛΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.
    ΚΑΙ ΠΕΣ ΜΑΣ ΠΟΣΟΙ ΕΙΣΤΕ ΟΙ 12ΘΕΪΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΗΣΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΣΑΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΤΕΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΘΥΣΙΕΣ ΣΑΣ ΠΟΥ ΑΙΣΧΡΟΛΟΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΡΙΖΕΤΕ ΤΑ ΙΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ;

  39. Οι αφορεσμοί των επαναστατών. Γάλλων και Ελλήνων, πήγαιναν μαζί με την καταδίκη κάθε ιδέας αναγεννητικής. παιδευτικής, δημοκρατικής. 0 Ορθοδοξία δεν έχει, ευτυχώς.στο παθητικό της Ιερά Εξέταση. Δεν έκαψε κανέναν Τζορντάνο Μπρούνο. βιβλία όμως καταδίκασε στο πυρ το εξώτερον ουκ ολίγα. Η εξιστόρηση της φωτοσβεστι- κής πολιτείας της θα απαιτούσε ολόκληρο σύγγραμμα. Οι πατριαρχικοί αφορισμοί άρχισαν με τον Μεθόδιο Ανθρακίτη (1721). ο οποίος είχε καταγγείλει τους αλάλους ποιμένας, τους Γιοσάκηδες και τους προστάτες τους με τας παχυλάς εισοδίας προς άφθονον απόλαυσιν των επιθυμιών τους. Τον ανάγκασαν να αποκηρύξει τις ιδέες του Malebranche που ακολουθούσε (μείγμα καρτεσιανισμού και νεο-πλα- τωνισμού). Ως αθεϊστή αφόρισαν λίγο αργότερα τον συνονόματο του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλο Παμπλέκη, αλλά αυτός έμεινε αμετα νόητος. «Βολταιριστή». άθεο. διαβολικό χαρακτήρα, αποκαλούσε τον φωτισμένο δάσκαλο Αθανάσιο Ψαλίδα ο Αθανάσιος Πάριος.
    Οι τελευταίοι αφορεσμένοι των Γραμμάτων μας ήταν ο Εμμ. Ροΐδης και ο Ανδρέας Λασκαράτος· για την Πάπισσα Ιωάννα (1866) ο πρώτος, για τα Μυστήρια της Κεφαλόνιάς (1856) ο δεύτερος. «Έστω τρέμων χαι στένων επί της Γης ως ο Κάιν. χληρονομησάτω την λέπραν του Γιεζή χαι την αγχόνην του Ιούδα», καταριόταν τον Λασκαράτο. με χαρακτηριστική παπαδίστικη κακία ο αφορεσμός, που αναγγελλόταν επί έξι ώρες με κωδωνοκρουσίες νεκρώσιμης ακολουθίας. Ροΐδης και Λασκαράτος όχι μόνο έμειναν αμετανόητοι αλλά και γελοιοποίησαν το ιερατείο που τους καταδίκασε. Αυτοί είναι οι χριστιανοί του διαβόλου, όπως τους λέει ο Λασκαράτος στα Μυστήρια της Κεφαλονιάς. που κρατάνε με μεγάλη ακρίβεια τα τυπικά της λατρείας αλλά δεν έχουν ίχνος αγάπης στην καρδιά τους.

  40. Καλημέρα και καλή Εβδομάδα, ο Αλέξης ήταν ξεκάθαρος το 70% των Ελλήνων είναι φασίστες και χαμηλής νοημοσύνης. Το θέμα είναι ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να απαντήσει και ήδη έχει αργήσει. Απο οτι βλέπω και εδώ τα σχόλια των γνωστών ελληνοφώνων συντάσσονται
    με τις απόψεις του χαρούμενου που ξεπούλησε τη Μακεδονία.

  41. Ας δούμε τώρα τι έκαναν, τη ίδια εκείνη εποχή, οι διανοούμενοι της Ευρώπης, οι ευρω-κουλτουριάρηδες.

    Όταν η κατηγορία «βολταιριστής» επέσυρε την κατάρα Πατριαρχών. ο Βολταίρος προέτρεπε τη Μεγάλη Αικατερίνη να χτυπήσει τους Οθωμανούς : «Τι ευχάριστο θέαμα, να βλέπει χανείς τις δύο αυτοχράτειρες [Ρωσίας χαι Αυστρίας] να τραβάνε τον Μουσταφά από τα αυτιά χαι να τον διώχνουν στην Ασία!» (Πρόκειται για τον Σουλτάνο Μουσταφά που ο Γρηγόριος Ε' του είχε χτίσει προμαχώνες…). Ονειρευόταν ο Βολταίρος την Αναγέννηση της Ελλάδας -όπως ο Σολωμός, ο Κάλβος. ο Φώσκο- λος-όταν το Φανάρι ήθελε να την καθηλώσει στον βυζαντινό μεσαίωνα. έστω και υπό τους Τούρκους.
    0 Μπάυρον. που αργότερα πέθανε στο Μεσολόγγι, έγραφε την Κατάρα της Αθηνάς για τον άρπαγα των γλυπτών του Παρθενώνα, τον Έλγιν. 0 Ουγκώ έγραφε το Ελληνόπουλο. εξεγειρόταν για τη σφαγή της Χίου, μεθούσε με την αντίσταση του Μεσολογγιού και με τον Κανάρη. 0 Φοριέλ το 1821 δημοσίευε τα δημοτικά μας τραγούδια ξεσηκώνοντας κύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη. Ο Χαίλντερλιν. ο Γκαίτε. ο Σίλλερ εμπνέονταν από τον αγώνα των Ελλήνων, όπως και ο Νικολό Τομαζέο. που συνδέθηκε με τον Σολωμό. Το ίδιο ο Πούσκιν. ο Σέλλεϋ. ο Λαμαρ- τίνος. ο Σατωβριάνδος. ο Ντελακρουά με τους μνημειώδεις πίνακές του. ανύψωναν σε παγκόσμιο σύμβολο τον ελληνικό Αγώνα.
    Όταν το Πατριαρχείο μας καταριόταν το γένος των Γάλλων, που το επενόησε ο αρχέχαχος όφις. πλήθος Γάλλοι περιηγητές, διπλωμάτες και λόγιοι εξυμνούσαν τους Έλληνες και καταδίκαζαν τους Οθωμανούς σφαγείς.
    0 Μπωζούρ έγραφε για τους Έλληνες ραγιάδες:
    «Όταν βλέπει χάνεις μια τόσο ωραία φυλή ανθρώπων να έχει πέσει σ’ αυτή την χατάσταση. είναι σαν να έχει απογυμνωθεί η Γη από το ωραιότερο χάσμημά της χαι το ανθρώπινο γένος οφείλει να πενθεί». Και ο Α. Φ. Ντιντό (ο Διδότος). φίλος του Κοραή και εκδότης του. αποχαλούσε τους Οσμανλήδες βαρβάρους. Αιτία της βαρβαρότητας, έλεγε, ήταν η αιώνια συντήρηση, θεμέλιο της πάσης θεοκρατίας: «Οι αιώνες χυλούν χωρίς να τους φέρουν χαμιά μεταβολή, χαμιά ανάπτυξη, χατά συνέπεια, χαμιά βελτίωση»

  42. Στο σκοταδιστικό παραλήρημα των «Ευαγγελικών» περιλαμβάνονται και άλλα, μεσαιωνικά, όπως η απαγόρευση της εξελικτικής θεωρίας στο σχολείο και η επιστροφή της γυναίκας στο σπίτι, στο ρόλο κουνέλας και μαγείρισσας. Δεν τους χωρίζει μεγάλη απόσταση από την μπούρκα των Ταλιμπάν και από τα «Τρία Κ» του Χίτλερ για τον προορισμό της γυναίκας: Kiiche. Kinde. Kinche (κουζίνα, παιδιά. Εκκλησία).

  43. 0 Αρχιεπίσκοπος προσφυώς εκμεταλλεύεται μια ιστορική ιδιαιτερότητα των Ελλήνων: το γεγονός ότι δεν βλέπουν τη θρησκεία τους ως προσέγγιση στο Επέκεινα, ούτε καν σαν σύστημα ηθικών κανόνων. Τη βλέπουν κυρίως ως στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Τα μεταφυσικά, θεολογικά. ηθικά στοιχεία υποχωρούν στη συνείδηση των περισσότερων, μπροστά στην παράδοση και την Ιστορία. Όλες οι κοινωνιολογικές και δημοσκοπικές έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων αφενός δηλώνει ότι η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή τους, ενώ, αφετέρου. ούτε ακολουθεί τη χριστιανική διδασκαλία ούτε καν εκκλησιάζεται τακτικά. Για τους ανθρώπους αυτούς, ορθοδοξία ισούται με ελληνικότητα.
    Έτσι συμβαίνει να συναντά κανείς συχνά άτομα που έχουν κάνει αγώνες υπέρ της ορθοδοξίας ενώ στην προσωπική ζωή τους είναι άθεοι ή. έστω, αγνωστικιστές. Ελληνικό φαινόμενο είναι και οι χριστιανό-κομμουνιστές. που συνταιριάζουν τα αντιφατικά: μια αθεϊστική υλιστική κοσμοθεωρία με (επιλεγμένα) αισθητικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά στοιχεία της ορθοδοξίας. (Φαίνεται όμως ότι στους Έλληνες αρέσουν οι αυτοαναιρούμενες αντιφάσεις· ας θυμηθούμε μόνο τον μηδέποτε υπάρ- ξαντα «ελληνοχριστιανικό πολιτισμό»). Αυτή λοιπόν την «εθνική» θρησκεία -και όχι τη χριστιανική- εκπροσωπεί ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος. Τα κηρύγματά του ασχολούνται πολύ περισσότερο με εθνικά παρά με θρησκευτικά θέματα. Είναι σαφές ότι υπόδειγμά του δεν είναι ο Ταπεινός Ποιμήν. αλλά ο Εθνάρχης

  44. Σε πρώτη φάση γαλάζια πατρίδα, Θεωρείται το Αιγαίο πέλαγος με τα ελληνικά νησιά του και ο ευρύτερος Ελλαδικός χώρος με την Ελληνική Θράκη. Για να δούμε πως θα τα μετονομάσουν οι εξ ανατολών λυκάονες ……….τότε μόλις σταθούν και πάλι τυχεροί με τις προσχεδιασμένες απανωτές υποχωρήσεις των εδώ πολιτικάντιδων μέσω της μεθόδου της "κρυφής κεκόπορτας" να εισβάλουν, όπως έγινε στην Κωνσταντινούπολη?? Γιατί εκεί πάει η δουλειά…αφού το μοναδικό προπύργιο ασφάλειας της Χώρας στις σκοτεινές μέρες μας δηλαδή ο Στρατός στις μέρες μας υφίσταται συνεχείς απανωτές ταπεινωτικές υποχωρήσεις με τις ψευδοπινοικοποιήσεις που επιβάλουν και με τις μίζες στα εξοπλιστικά του προγράμματα (στο πρόσφατο παρελθόν) γρεμίζοντας το Σθένος – την Ψυχή – την Τόλμη και το Ηθικό του Στρατού με την αποχαύνωση που ήδη άρχισε να επικρατεί και να επιβάλλεται με την αλλαγή της ΑΛΗΘΙΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ και την αντικατάσταση αυτής με παραμύθια της χαλιμάς.. Αυτό γινόταν και τότε στην Βασιλεύουσα ……πλήρης διάλυση των πάντων ώσπου ήλθε η αποφράδα μέρα της εξαφάνισης και της υποδούλωσης 29-05-1453. Υπόψη Δεν σώζει κανένας μαραμαρωμένος ή μη μαρμαρωμένος. Ως Λαός αποδείξαμε αδύναμοι έως και επιζήμιοι για την Χώρα που γεννηθήκαμε και εμείς και τα παιδιά μας με τις πολιτικές επιλογές του που είχαν στόχο μόνο το ατομικό συμφέρον του καθενός ..το οποίον ήταν κυρίως και επιζήμιο για το κοινό σύνολο της κοινωνίας και ΟΛΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΟΣ όπως απεδείχθει τελικά. Ευτυχώς όμως, όπως αποδεικνύεται καθημερινά με αλλεπάλληλα γκάλοπ "απο ποιούς άραγε;" Θεριεύει η ΑΓΑΠΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ γεμάτες οι εκκλησιές στους Χαιρετισμούς ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
    Ξέρω στεναχωρώ τους διώκτες αλλά ας κάνουν υπομονή είναι κάτι που δεν περνάει,μένει
    αλώβητο ανα τους αιώνες των αιώνων ΑΜΗΝ.

  45. ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΚΑΙ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ..
    ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑΥΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ. ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΧΤΙΣΕΙ ΟΥΤΕ ΝΑΟ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΑΛΛΑ ΧΤΙΖΕΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥΣ ΝΑΟΥΣ.
    ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΔΙΑΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΙ ΤΟΥ ΧΑΒΑΛΕ…
    Οι 10 μεγαλύτερες εκκλησίες σε όλο τον κόσμο
    http://ikivotos.gr/post/3784/oi-10-megalyteres-ekklhsies-se-olo-ton-kosmo

  46. Γλυκὸ ποὺ εἶναι τὸ σκοτάδι στὶς εἰκόνες τῶν προγόνων
    ἄμωμα χέρια μεταληπτικὰ
    ροῦχα ποὺ τ᾿ ἄδραξεν ἡ γαλήνη καὶ δὲ γνωρίζουν ἄνεμο
    βαθιὰ τὸ ἐλέησον ἀπ᾿ τοὺς ἄυλους βράχους
    τὰ μάτια σὰν καρποὶ εὐωδᾶτοι.
    Κι ὁ ψάλτης ὁλόσωμος ἀνεβαίνει στὸ πλατάνι τῆς φωνῆς
    καημένε κόσμε
    θυμίαμα ἡ γαλάζια ὀσμὴ κι ὁ καπνὸς ἀσημένιος
    κερὶ νὰ στάζῃ ὁλοένα στὰ παιδόπουλα
    καημένε κόσμε
    σὰ βγαίνουν – ὢ χαρὰ πρώτη – μὲ τὸ Εὐαγγέλιο καὶ μὲ τὶς λαμπάδες
    κ᾿ ὕστερα ἡ μεγάλη χαρὰ νὰ συντροφεύουν τ᾿ Ἅγια…
    Ὁ παπα-Γιάννης τυλιγμένος τ᾿ ἄσπρο του φελόνι
    καλὸς πατέρας καὶ καλὸς παπποὺς μὲ τὸ σιρόκο στὴ γενειάδα
    χρόνια αἰῶνες χρόνια καὶ νιάτα πὄχει ἡ ὀμορφιά!…

    Νίκος Καρούζος

  47. Ο ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΟΥΨΑΛΑ ΣΤΟΝ ΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ;
    Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΩΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ Ή ΤΗΝ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟ;

  48. Η εορτή των Αγίων Θεοδώρων είναι κινητή γιορτή η οποία, όπως οι περισσότερες κινητές γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας, εξαρτάται από την ημερομηνία που πέφτει το Πάσχα.
    Οι Άγιοι Θεόδωροι
    Η ημέρα των Αγίων Θεοδώρων γιορτάζεται πάντα μέρα Σάββατο και συγκεκριμένα το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και ως ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων'

    Γιατί των Αγίων Θεοδώρων θεωρείται ψυχοσάββατο
    Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεόδωρος ο Τήρων κατά τη διάρκεια ενός λιμού στην περιοχή της αρχαίας Γαλατίας, τάισε τον πληθυσμό μιας ολόκληρης πόλης με κόλλυβα.
    Από τότε καθιερώθηκε το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας των Νηστειών, δηλαδή ανήμερα της γιορτής του, να μοιράζονται κόλλυβα στις εκκλησίες, ενώ σε κάποιες περιοχές καθιερώθηκε επίσημα ως ψυχοσάββατο..
    Σύμφωνα με μια διαφορετική εκδοχή, τα κόλλυβα που μοιράζονται των Αγίων Θεοδώρων συνδέονται με ένα θαύμα που έκανε ο ίδιος ο Άγιος.
    Πιο συγκεκριμένα, κατά την προβυζαντινή περίοδο, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Ιουλιανός, που ήταν εναντίον της νηστείας που έκαναν οι χριστιανοί, όταν πλησίαζε η πρώτη εβδομάδα των νηστειών διέταξε να εξαφανιστούν από την αγορά όλα τα τρόφιμα για να αναγκαστούν οι χριστιανοί να φάνε από αυτά που προέρχονταν από τις θυσίες.
    Τότε ο Άγιος Θεόδωρος φέρεται πως παρουσιάστηκε σαν όραμα στον τότε πατριάρχη και του αποκάλυψε το νοσηρό σχέδιο του αυτοκράτορα, λέγοντας του ότι οι χριστιανοί πρέπει να φάνε κόλλυβα αντί για οτιδήποτε άλλο.
    Έτσι καθιερώθηκε το πρώτο Σάββατο των Νηστειών οι πιστοί να προσφέρουν κόλλυβα, κάτι σαν ψυχοσάββατο δηλαδή.

    Κάθε χρόνο των Αγίων Θεοδώρων οι νοικοκυρές έβγαζαν στάρι και το πήγαιναν στην εκκλησία όχι για τις ψυχές των αποθαμένων, αλλά για την υγεία των ζώντων .
    Έβγαζαν λοιπόν σιτάρι , το έβαζαν σε πιάτα στολισμένα με ζάχαρη ,αμύγδαλα , σταφίδες , ρόδια κ.λ.π. έπαιρναν την λειτουργιά ( πρόσφορο ζυμωμένο από την ίδια τη νοικοκυρά) και το «μετοχάρτι» (ένα τεφτέρι που είναι γραμμένα τα ονόματα της οικογένειας των ζώντων αλλά και των νεκρών).
    Το ευλογεί ο παπάς το σιτάρι το οποίο οι γυναίκες αδειάζουν σε μια κόφα .
    Όταν σχολάσει ο εσπερινός η νεωκόρος το μοιράζει και εκείνοι που παίρνουν στάρι εύχονται « Χρόνια Πολλά»
    Απ`αυτό λοιπόν το ευλογημένο στάρι οι ανύπαντρες κοπέλες παίρνουν λίγο και πάνε και το σπέρνουν σε κάποιο σταυροδρόμι.
    Εκεί αφήνουν και κάποιο αντικείμενο δικό τους ένα τσιμπιδάκι , ένα κουμπί μια κορδέλα κ.λ.π.

    Την ώρα που σπέρνουν το στάρι λένε το τραγούδι:
    Άγιε Θόδωρε χρυσέ μου
    Και καλέ θαυματουργέ μου
    Εις την έρημο που πας
    Και τις μοίρες απαντά
    Άμα δεις και τη δική μου
    Να της πεις χαιρετίσματα πολλά
    Να της πεις νάρθει
    Να θερίσουμε το στάρι
    Που έσπειρα μαζί σου απόψε.
    Όταν το βράδυ κοιμηθούν θα δουν στ`όνειρό τους τον άντρα που θα παντρευτούν.
    Μπορεί ακόμα να ονειρευτούν και πρόσωπα άλλα της οικογένειας του καλού τους αλλά ο σκοπός είναι να ονειρευτούν αυτό καθ`αυτό το πρόσωπο που επιθυμούν.

  49. Μια ιστορία χάριτος στην περίοδο της Σαρακοστής!

    Τα χείλη του μουδιασμένα ζητούσαν νερό. Είχε τρεις μέρες να φάει και να πιει κάτι. Ακολουθίες πολύωρες, μετάνοιες, μελέτη, ο κανόνας στο κελί του, η κατα μόνας αγρυπνία. Όλα μαζί του δίνανε μια μικρή γεύση από την άσκηση των μεγάλων ασκητών της ερήμου που ζούσανε έτσι όχι για μερικές ημέρες αλλά σχεδόν όλη τους την ζωή.
    Ήταν τυπικό του μοναστηριού του να κρατούνε τριήμερη απόλυτη νηστεία οι πατέρες μέχρι την πρώτη Προηγιασμένη. Ήταν παράδοση να κάνουνε ένα γερό ξεκίνημα στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή.
    Δίψα. Αυτό το αίσθημα ήταν φοβερό.
    Ήταν πλέον Τετάρτη απόγευμα. Η Προηγιασμένη έφτανε στο τέλος της. Έφτανε η στιγμή που μετά από σχεδόν τρεις ημέρες πλήρους νηστείας θα άνοιγε το στόμα του για να φάει. Ο ιερέας κάλεσε τους πιστούς. «Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε». Μια μικρή ζαλάδα τον έκανε να πιάσει την κολόνα του ναού. Ένας ένας οι μοναχοί σαν πουλάκια άνοιγαν το στόμα τους περιμένοντας την μάνα τους Εκκλησία να τα ταΐσει. Ήρθε η σειρά του. Άνοιξε το στόμα του.

    Ο ιερέας λέγοντας «…εις άφεσιν αμαρτιών και ζωήν την αιώνιον» τον μετάλαβε Σώμα και Αίμα Κυρίου. Το στόμα του γέμισε τροφή ουράνια. Για πρώτη φορά, εκείνη την στιγμή κατάλαβε, σαν να είχε κάποια Θεία επίσκεψη, ότι τρώει τον Θεό. Χρόνια μοναχός, εκείνη η στιγμή όμως άνοιξε ο πνευματικός κόσμος μέσα του, μπροστά του.
    Εκείνη τη στιγμή κατάλαβε. Πίστευε όμως τότε κατάλαβε. Κατάλαβε χωρίς εξηγήσεις, χωρίς ο ίδιος να μπορεί να καταλάβει πώς κατάλαβε.
    Ανοιγόκλεισε τα μάτια του γεμάτος φόβο, χαρά, αγωνία, ειρήνη, πλήρη κατανόηση. Κατακλύστηκε από ευγνωμοσύνη. Απομακρυνθήκε από το Άγιο Ποτήριο. Πήγε και κάθισε και πάλι στο στασίδι του. Τα μάτια του ήταν διαφορετικά. Το κορμί του πλέον στεκόταν όπως οι αγιογραφίες του τοίχου. Ήταν και δεν ήταν πλέον εκεί. Όλα είχανε χαθεί πλέον. Η κούραση, η δίψα, η πείνα, οι λογισμοί, όλα χάθηκαν. Ένα πράγμα κυριαρχούσε πάνω στο είναι του. Αυτή η γεύση του Χριστού.Η πρώτη Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής μόλις είχε τελειώσει. Καθώς όλοι βγαίνανε από το Καθολικό του μοναστηριού μερικοί πατέρες τον άκουσαν να μονολογεί «πώς είναι δυνατόν να έφαγα εγώ τον Θεό; τί πήρα μέσα μου; έφαγα τον Χριστό, ξεδίψασα από το Αίμα Του, χόρτασα από το Σώμα Του…». Το βήμα του γοργό, λες και βιαζόταν να πάει κάπου.
    Πρόλαβε και μπήκε στο κελί του. Εκεί μέσα, μόνος του πλέον, γονάτισε. Ούτε το ράσο έβγαλε, ούτε το καλυμαύχι του, ούτε το κουκούλι. Έτσι όπως ήταν γονάτισε χάμο. Άπλωσε τα χέρια του στο ξύλινο πάτωμα, όπως ένας ζητιάνος που ζητά έλεος.Σιωπή. Είχε βραδιάσει για τα καλά. Έμεινε έτσι ώρα αρκετή. Ξάφνου ανασηκώθηκε.
    «Φτάνει Κύριε…φτάνει» είπε ξεσπώντας σε λυγμούς. «Δεν αντέχω την αγάπη Σου…αποτραβήξου γιατί η καρδιά μου δεν αντέχει».
    Οι λυγμοί σιγά σιγά σταμάτησαν, έμεινε με τα σιωπηλά του δάκρυα να διασχίζουν το πρόσωπό του. Έμεινε όρθιος με τα ράσα του, το κουκούλι στραβό πάνω στο καλυμαύχι του, τα μάτια του καθάρια, τα γένια του ανακατωμένα, τα χέρια του τρεμμάμενα.
    Το κελάκι του να μοσχοβολά ευωδία που πρώτη φορά οσφράνθηκε στην ζωή του. Μα εκεί στα χείλη του ήταν ακόμα αυτή η γεύση του Θεού, αυτή η γεύση που πλέον θα τον συνόδευε για όλη του την ζωή. «Γεύσασθε και ίδετε ότι Χριστός ο Κύριος»ήθελε να βροντοφωνάξει σε όλους τους ανθρώπους της γης.
    «Ω, Χριστέ μου…θέλω να σε τρώω και να σε πίνω μέχρι να πάψω να υπάρχω», είπε σιγανά και σφράγισε το σώμα του με το σημείο του σταυρού.
    Ακούστηκαν κάποιες πόρτες να ανοίγουν. Μετά από λίγο άνοιξε και την δική του πόρτα να δει τι γίνεται. Ξημέρωνε, αυτό είχε γίνει. Όλο το βράδυ πέρασε χωρίς να το αντιληφθεί. Δεν ένιωθε κούραση, δεν ένιωθε πείνα. Ένιωθε ταϊσμένος αιωνιότητα, αφθαρσία.
    Δυο πατέρες τον συνάντησαν καθώς πήγαιναν στον ναό να τον ετοιμάσουν για την πρωινή ακολουθία.

  50. «Τόσο νωρίς πάτερ, ξεκουράστηκες»; τον ρώτησαν πρόσχαροι.Ίσιωσε το κουκούλι του. Τους κοίταξε στα μάτια. Εκείνοι τα χάσανε, σα να βλέπανε κάποιον άλλον άνθρωπο. «Δόξα τω Θεώ, είμαι καλά», είπε και χαμήλωσε το βλέμμα του.
    Οι πατέρες κοντοστάθηκαν με απορία, κοιτάχτηκαν αναζητώντας απάντηση σ’αυτό το φωτεινό αλλοιωμένο βλέμμα του αδελφού τους, αλλά δεν συνέχισαν. Πήγανε μέσα στο ναό. Άρχισαν να ανάβουν τα καντήλια. Εκείνος στάθηκε ακίνητος στο μέσο της αυλής. Σήκωσε το βλέμμα του προς τον ουρανό. Έκανε τον σταυρό του. Πήρε μια βαθιά ανάσα και μπήκε κι αυτός στο ναό για την πρωινή ακουλουθία. Άλλη μια μέρα ξεκίνησε, άλλη μια μέρα πιο κοντά προς την Ζωή, την Αγάπη. Άλλη μια μέρα πιο κοντά στο τέλος που θα’ναι η αρχή.
    Καθώς ανέβαινε στο στασίδι του το σώμα του ανατρίχιασε ολάκερο σα να απεκδυόνταν όλο αυτό το βίωμα. Χαμογέλασε συγκαταβατικά. «Μέχρι την άλλη φορά λοιπόν…» ψέλισε και έβγαλε το κομποσχοίνι από την τσέπη του ζωστικού του. Το τάλανο χτύπησε, η καμπάνα ήχησε. Άρχισαν να εισέρχονται στο Καθολικό οι πατέρες με τάξη και ησυχία. Οι μοναχοί πήρανε τις θέσεις τους. Ο εφημέριος φόρεσε το πετραχήλι του και έβαλε «Ευλογητός».
    Στεκόταν στο στασίδι του και με το βλέμμα του κοιτούσε έναν έναν τους πατέρες. «Άραγε, πόσοι αδελφοί βίωσαν κάτι τέτοιο που εγώ για πρώτη φορά βίωσα χθες…» αναρωτήθηκε. Εκείνη τη στιγμή, ένας αδελφός περνούσε από μπροστά του. Σταμάτησε. Γύρισε προς το μέρος του, του έπιασε το χέρι. «Μην τα αναλύεις πολύ…αυτά είναι πράγματα του Θεού…» είπε πραεία τη φωνή και πήγε προς το αναλόγιο για να διαβάσει το Κάθισμα του Ψαλτηρίου.
    Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή μόλις είχε αρχίσει. Άλλη μια πορεία για την Ανάσταση που εφέτος ήρθε από την αρχή…

  51. Και μετά ήρθαν οι μέλισσες!
    Χα..χα..χα..χα.. τρελοκομείο
    "Η ταπεινή και παρθένα μαρίκα"

  52. ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΩΣ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΟΛΟΙ ΣΑΣ

    ΕΓΡΑΨΕ Ο ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΑ ΕΝΝΕΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΟΚΤΑΚΟΣΙΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΟΥΝ ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΚΑΙΒΕΒΑΙΑ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΥΜΦΩΝΕΙ Ο ΣΟΥΗΔΟΣ

    ΔΕΙΤΕ

    Ανώνυμος18 Μαρτίου 2019 – 2:52 μ.μ.
    ΚΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΚΥΡΙΕΣ ΚΑΝΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑ 10.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΑ 9.800.000 ΑΠΛΩΣ ΑΝΕΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝ ΗΤΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΕΤΕ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΘΕ ΑΜΥΑΛΟ ΦΑΣΙΣΤΑ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΗΔΙΚΑ ΓΙΑ ΕΣΑΣ!!

    ΔΗΛΑΔΗ Ο ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ 98% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΡΑΣΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΠΟΙΟΣ;

    Ο ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΔΙΩΚΤΗΣ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΑΛΥΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΞΕΡΟΥΝ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΠΑΦΗ ΕΧΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΡΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

  53. Σίγουρα ξέρεις να διαβάζεις, αλλά το να κατανοείς
    τι διάβασες και τι έγραψες, θέλεις προπόνηση!
    Και σταμάτα να με βρίζεις προσκυνημένε γενιτσαρε.

  54. 4:20, απο τα πολύ παλιά χρόνια υπήρχαν γελωτοποιοί να διασκεδάζουν τον κόσμο.
    Δέξου και εσύ, την ευχάριστη αυτή νότα,
    που μας προσφέρει καθημερινά, με πληθώρα ανωνύμων και με προφίλ σχολίων διασκέδαση
    άνευ πληρωμής.Άλλωστε στίς μέρες μας,
    και με τα τόσα δυσάρεστα που συμβαίνουν
    οι κωμωδίες έχουν εκλείψει.

  55. Άντε να ξεκουραστείς,να ηρεμήσεις, απο ότι βλέπω από το πρωϊ κοπιάζεις εδώ και στις επιχειρήσεις σου σαν επιτυχημένο άτομο που είσαι .Οσονούπω έρχονται εκλογές και πρέπει να έχεις καθαρή σκέψη.Μπορεί να βγείς και βουλευτής ή και υπουργός.!..Δεν ξέρεις καμιά φορά ,από σκουπίδια γεμάτη η χωματερή!

  56. Σε σκεφτόμουν τώρα και έκανα σκέψεις από τα κατά καιρούς λεχθέντα
    και αναρωτιόμουν, ρε λες ο κοκορίκο να είναι κορασίδα?
    Δεν είμαι βέβαιος για αυτό αλλά, πουστόφερνεις ολίγον!

    Την ερώτηση σου, καθώς και άλλοι κατά καιρούς ρωτάνε τι γίνεται
    με τον Ζαγκλάρα, σε έχω εξηγήσει, αλλά θα το κάνω ακόμη μια φορά.

    Είμαι στο γραφείο μου, έχω πολύ ελευθερο χρόνο, το οποίο τον αφιερώνω
    στο να κρατώ μια επαφή με την Ελλάδα, να καλυτέρεβο τα Ελληνικά και
    προπαντός, να ρίχνω πουτσες και χλαπάτσες στους χριστιανούς τυφλοπόντικες!

    Δεν θα με πιστέψεις βέβαια, αλλά πριν 10 λεφτά ήρθε μεγάλη παραγγελία και
    τώρα μια μικρότερη, η μικρότερη σημαίνει 2.700 ευρώ καθαρά, λυπάμαι που
    δεν μπορώ να σε στείλω το ε-μαιλ να δεις αλλά μπορείς να υσηχάσεις τον
    φθόνο σου με την σκέψη ο Στέργιος λέει ψέματα!
    Αλλά ο Στέργιος δε λέει ποτέ ψέματα, δεν το έχει ανάγκη!

  57. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  58. Ούτε με λυπάσαι ούτε σε λυπαμαι,
    μια επιβεβαίωση από το πρώτο γράμμα σου έκανα, όπου μπήκες μέσα
    βρίζοντας σαν αναρχοαλητάκι, μετά βέβαια μάλλον ντράπηκες και
    εσβησες το σχόλιο σου, αλλά η ζημιά είχε γίνει, τράβα στο
    καλό του ραβίνου που προσκυνάς και να είσαι ευγενικός
    αν δεν θέλεις να σε κράζουν, άθλιε.

  59. ΖΑΓΚΛΑΡΑ, ΜΗ ΜΕ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΣΟΥ ΓΙΝΩ ΕΜΜΟΝΗ ΙΔΕΑ, ΑΛΙΜΟΝΟ ΜΟΥ ΑΝ ΜΕ ΑΓΑΠΗΣΕΙΣ, ΕΧΩ ΔΙΚΙΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΩ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ
    ΨΥΧΑΚΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΟΛΕΣ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ.

Comments are closed.