«Ναυάγιο» και στο EuroWorking Group για την α’ κατοικία, στην Τρόικα οι αποφάσεις

Πάλι δεν υπήρξε «λευκός καπνός» στις Βρυξέλλες για τα σπίτια των δανειοληπτών – Πολιτική λύση έως 5 Απριλίου αναζητεί η κυβέρνηση

Άκαρπες απέβησαν τελικά οι απανωτές τηλεδιασκέψεις Αθήνας – Βρυξελλών για το πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών, που θα διαδεχθεί εκείνο του νόμου Κατσέλη που τερματίστηκε προ μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χθεσινό EuroWorkingGroup (EWG) ασχολήθηκε ελάχιστα με το σχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, επειδή οι τεχνικές συζητήσεις με τους θεσμούς δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Και χωρίς συμφωνία ακόμα, το Μέγαρο Μαξίμου διατείνεται ότι θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή το σχέδιό της μονομερώς, για να ψηφιστεί στη Βουλή ως την Πέμπτη ή Παρασκευή το αργότερο. Το ίδιο απειλούσε πως θα είχε κάνει και την περασμένη Παρασκευή, αλλά η απειλή έμεινε στον αέρα. Θα αιωρείται ενδεχομένως έως και την Παρασκευή 5 Απριλίου που συνεδριάζει το Eurogroup στο Βουκουρέστι.

Αν το κάνει πράξη τελικά, θα δείξει εάν προτιμά να πάρει τότε την δόση του 1 δισ. ευρώ με συμβιβασμούς για να μην ταράξει το αφήγημα της ομαλής επιστροφής στις αγορές, ή αν σκέφεται πως ο πολιτικός χρόνος ως τις εκλογές τελειώνει και επιλέγει επικοινωνιακά την ρήξη. Όλα αυτά θα αποτελέσουν το πολιτικό deal της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους, για το διάστημα από τις 5 Απριλίου έως τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

«Βρείτε τα πρώτα με την Τρόικα»

Εχθές πάντως το EWG παρέπεμψε –όπως παλιά- την κυβέρνηση στην “Τρόικα” των ευρωπαϊκών θεσμών (EE-EKT-ESM) η οποία επιστρέφει την ερχόμενη Δευτέρα 1η Απριλίου στην Αθήνα για να τελειώσει την 2η αξιολόγηση και να ξεκινήσει την 3η που πρέπει να ολοκληρωθεί τον Μάιο (ή και αρχές Ιουνίου ενδεχομένως για να μην κάνει «παρέλαση» ενόσω διεξάγονται οι ευρωεκλογές).

Δεν υπάρχει ίσως προηγούμενο όμως ούτε στις εποχές του «σκληρού» μνημονίου όπου οι διαπραγματεύσεις διεξάγονταν στα κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας, να έχουν αφιερώσει τόσες εβδομάδες σε μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις θεσμοί και κυβέρνηση για ένα και μόνο μέτρο (προστασία δανειοληπτών), χωρίς να έχει επέλθει ακόμα συμφωνία.

Αν δεν κλείσει το θέμα τελικά αυτήν την εβδομάδα, στο παζάρι θα προστεθούν από 1ης Απριλίου και όλα τα ζητήματα που εκκρενούν από την 2η αξιολόγηση, μαζί με εκείνα που τεθούν στην 3η αξιολόγηση. Και είναι αμφίβολο έτσι εάν ένα «μείγμα» συζητήσεων με ιδιωτικοποιήσεις, δημοσιονομικά μέτρα και κίνδυνοι, αλλαγές στο δημόσιο κλπ θα «δένουν» με το προεκλογικό αφήγημα της κυβέρνησης για παροχές, προσλήψεις στο δημόσιο, ρυθμίσεις χρεών και άλλα ευχάριστα με τα οποία θέλει η κυβέρνηση να τερματίσει την κυβερνητική θητεία της.

Αν μπλέξουν όμως τα παράλληλα παζάρια, τότε το πιθανότερο είναι –λόγω επικείμενων εκλογών- οι δανειστές να μεταθέσουν όλες τις αποφάσεις για τις δόσεις των ANFA’s και SMP”s στο Eurogroup στα μέσα Μαΐου, αφήνοντας τα πιο δύσκολα για μετά τις ευρωεκλογές στις 28 χώρες (ή 27 ενδεχομένως χωρίς την Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής).

loading...