Καταψηφίστηκε και το β’ σχέδιο εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ – «Ολικό» BREXIT επιλέγουν οι Βρετανοί!

Καταψηφίστηκε από την βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ, η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ,
καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών βουλευτών θεωρεί ότι η συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι σε βάρος της Βρετανίας και επιθυμούν να βγει η χώρα χωρίς συμφωνία με την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, αν αυτή δεν αλλάξει!

Νωρίτερα, η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές ότι μία πιθανή καταψήφιση της Συμφωνίας Αποχώρησης, θα θέσει σε κίνδυνο τη διαδικασία του Brexit, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να «χαθεί» η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα στη διαπραγμάτευση, ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 29ης Μαρτίου, αλλά οι βουλευτές της «την έγραψαν» κανονικά.

H βρετανική κοινωνία θέλει άμεση και άνευ όρων και προϋποθέσεων έξοδο από την ΕΕ και αυτό αποτυπώνεται στην απόφαση της βρετανικής Βουλής.

Η Μέι ανακοίνωσε νωρίτερα στο Στρασβούργο ότι εξασφάλισε νομικά δεσμευτικές αλλαγές στο κείμενο, σε μια προσπάθεια της ύστατης στιγμής να αλλάξει τη γνώμη των εξεγερμένων βουλευτών των Τόρις που προειδοποιούσαν ότι θα καταψηφίσουν ξανά τη συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες, αφού δεν υπεράσπιζε αρκούντως τα δικαιώματα της Βρετανίας.

Οι παραινέσεις της Τερέζα Μέι, ωστόσο, δεν εισακούστηκαν από τους βουλευτές του κόμματός της, καθώς 75 Συντηρητικοί καταψήφισαν τη Συμφωνία Αποχώρησης που πρότεινε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, γεγονός που δεν αποκλείεται να επιφέρει δραματικές πολιτικές εξελίξεις.

Η Βρετανία θα λάβει μια μεταβατική περίοδο στη μετά-Brexit εποχή, μόνο αν η Βουλή των Κοινοτήτων επικυρώσει τη Συμφωνία Αποχώρησης, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, λίγο πριν την ψηφοφορία στο βρετανικό κοινοβούλιο επί της Συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για αυτή την απόφαση που έλαβε απόψε το κοινοβούλιο», δήλωσε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι μετά την νέα καταψήφιση των βρετανών βουλευτών της Συμφωνίας Αποχώρησης.
Η Μέι σημείωσε πως οι ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων, μία για την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και η άλλη για μια χρονική παράταση στο Brexit θα προχωρήσουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο αύριο και την Πέμπτη.Τόνισε πως αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση.

Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Άρθρου 50.
Για την αυριανή ψηφοφορία, η πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση.
Η βρετανίδα πρωθυπουργός επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι η συμφωνία που έφερε προς ψήφιση είναι «η καλύτερη και μόνη διαθέσιμη».

«Ακούγοντας τη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων: φαίνεται να υπάρχει μια επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της Συμφωνίας Αποχώρησης», ανέφερε ο Μπαρνιέ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Να είμαι ξεκάθαρος: η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση».

Μάλλον οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλάβει τι τους έρχεται τον Μάιο. Και τι σημαίνει η απόφαση ενός αλήθινά κυρίαρχου λαού, όπως οι Βρετανοί.

loading...