ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ

Της Λέττας Καλαμαρά
Τίμησε την πρόσκληση της «OΝEX SYROSSHIPYARDS» του πρώην Αξιωματικού κ.Ξενοκώστα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρώην αξιωματικός κ.Αποστολάκης εχθές 17 Μαρτίου 2019, με την παρουσία του στην έδρα της «Ναυπηγεία Σύρου» του πρώην επίσης αξιωματικού κ.Ταβουλάρη. Μαζί και ο Υπουργός Ανάπτυξης κ.Πιτσιόρλας που πρώτος είχε δεχθεί την επιστολή ενδιαφέροντος του κ.Ξενοκώστα και της ONEX Technologies Inc των 3 υπαλλήλων για την πρόθεση επένδυσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στο νησί της Σύρου.

Ο κάθε Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμβολίζει τον πυρήνα του Κράτους μας, τα νιάτα μας που είναι πάντα έτοιμα να θυσιαστούν για την πατρίδα μας για να υπάρχει Ελλάδα. Μόνο τα τελευταία χρόνια 4 ηρωικοί Πεζοναύτες έχυσαν το αίμα τους σε έναν ακήρυχτο και περίεργο πόλεμο, με ασαφή εχθρό που δρα τόσο στο εσωτερικό όσο και γύρω στα σύνορά μας εκμεταλλευόμενος και τη θάλασσά μας όπου διέρχονται βασικές γραμμές επικοινωνιών και ενεργειακοί οδοί της Μεσογείου, της Μαύρης θάλασσας και της Μέσης Ανατολής, διακινώντας ο εχθρός μεταξύ άλλων και ένα τεράστιο όγκο λαθραίων προϊόντων, ανθρώπων και “ξεπλένοντας” χρήμα. Κάθε παρουσία του Υπουργού πέρα από τις πολιτικές σκοπιμότητες αντιπροσωπεύει και τις θυσίες γενεών του Έθνους.

Ο κ.Αποστολάκης απευθυνόμενος στο μελλοντικό ιδιοκτήτη του Νεωρίου Σύρου κ.Ξενοκώστα και εκλεκτούς παρόντες δήλωσε μετά τα εισαγωγικά του σχόλια: “Ταυτόχρονα δε καθίσταται απαραίτητη η επένδυση στην ανάπτυξη δυνατοτήτων σε προμήθειες και εξοπλιστικά προγράμματα. Ως εκ τούτου αναγνωρίζοντας την άμεση συσχέτιση της διαθεσιμότητας του υλικού και της αποτελεσματικότητας των ΕΔ και την αξιοπιστία καθίσταται αντιληπτό ότι το άριστο σε ποιότητα και πλούσιο σε ικανότητα προσωπικό απαιτείται να χειρίζεται σύγχρονα συστήματα και μονάδες.

Συνεπώς, με απόλυτο σεβασμό στο Κράτος και στο κοινωνικό σύνολο δρομολογούμε ενέργειες για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό των ΕΔ προωθώντας την υλοποίηση απαραίτητων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Η εν λόγω μεθόδευση μέσω του άμεσου και προφανώς οφέλους στην ικανότητά των ΕΔ λειτουργεί ενισχυτικά με την αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. Ειδικότερα εξετάζουμε επιλογές για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας καθώς και την αναζωογόνηση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.

Στην προσπάθεια αυτή οι ΕΔ επιδιώκουν την εξωστρέφεια και έχουν αναπτύξει στενούς δεσμούς με την εγχώρια βιομηχανία, τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα. Οι δεσμοί αυτοίαποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο και πηγή έμπνευσης για να ανταπεξέλθουμε στις σύγχρονες προκλήσεις. Στο πλαίσιο αυτό το ΠΝ έχει να επιδείξει μία αξιόλογη συνεργασία με το Νεώριο η οποί επιγραμματικά την επισκευή πλωτών δεξαμενών, την κατασκευή τμημάτων των νέων πυραυλακάτων τύπου ΡΟΥΣΕΝ καθώς και συνδρομή στον εκσυγχρονισμό των πυραυλακάτων τύπου ΛΑΣΚΟΣ. Οι αυξημένες και ταυτόχρονα μοναδικές για τη χώρα δυνατότητες της δεξαμενής ΒΙΟΛΑΝΤΩ η οποία θα δύναται να εξυπηρετεί κατηγορίες σκαφών ΠΑΝΑΜΑΧ sizeαναμφίβολα προσδίδει άλλη δυναμική στην επιχειρηματική δυνατότητα του Ναυπηγείου. Παράλληλα δε το εν λόγω ναυπηγικό συγκρότημα συνιστά πλέον ένα εθνικό πολλαπλασιαστή ισχύος και ένα στρατηγικό πλεονέκτημα για τη χώρα με άμεσα οφέλη για την κατασκευαστική και επισκευαστική ικανότητα του υλικού των ΕΔ. Στο πνεύμα αυτό το εγχείρημα της ONEX SYROS SHIPYARDSσυνιστά υποδειγματική πρωτοβουλία και αποτελείπαράδειγμα προς μίμηση.

Κυρίες και κύριοι η ευημερία της Ελλάδας ιστορικά υπήρξε άρρηκτα συνδεδεμένη με την θάλασσα και τη ναυτιλία. Έτσι και τώρα είμαι βέβαιος ότι η επένδυση στην επιχειρηματικοτητα που σχετίζεται με το στοιχείο της θάλασσας θα μας παρέξει τα κατάλληλα εφόδια για να ξεπεράσουμε τις σύγχρονες σκοπέλους και να αποτελέσει το φάρο που θα μας οδηγήσει σε ασφαλή ύδατα.

Κλείνοντας δράττομαι της ευκαιρίας να σας διαβεβαιώσω ότι οι ΕΔ είναι εδώ είναι ισχυρές είναι αξιόπιστες και ενισχύουν το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και πάροχο ασφαλείας στην περιοχή. Σας ευχαριστώ και εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και ευόδωση των στόχων που έχετε θέσει”.

Η επιλογή της πολιτικής παρουσίας του Υπουργού Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας είναι απολύτως δικαίωμά του και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι γίνεται με πολύ αυστηρά κριτήρια λόγω του βεβαρημένου προγράμματός του. Γιατί επέλεξε να ανταποκριθεί σε μία πρόσκληση από μια εταιρεία την «OΝEX SYROS SHIPYARDS» που δεν έχει κάποιο ιδιοκτησιακό καθεστώς στο Νεώριο Σύρου είναι δικό του θέμα, το ανέλυσε παραπάνω και αποτελεί απολύτως νόμιμη πολιτική επιλογή του.

Αυτό που εγείρει ζητήματα πολιτικής κριτικής και ο κάθε αναγνώστης μπορεί να το αξιολογήσει είναι κατά πόσο είναι θεμιτό να παρίσταται ένα πολιτικός και μάλιστα ένας Υπουργός Εθνικής Άμυνας σε εκδήλωση μίας εταιρείας που συμμετέχει σε διαγωνισμό του Υπουργείου του και μάλιστα για το πιο επίλεκτο τμήμα του Στρατού Ξηράς, για τον οποίο οι νέες προσφορές μαζί με τις παλαιές αποσφραγίζονται σε 10 ημέρες. Την 27 Μαρτίου 2019 Αξιωματικοί που υπάγονται στις εντολές του Υπουργού συμμετέχουν στην αρμόδια Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού της ΓΔΑΕΕ και θα προβούν στην αποσφράγιση των φακέλων και την αρχή της αξιολόγησής τους.


Είναι νόμιμη ασφαλώς η παρουσία του στην έδρα μίας εταιρείας που ο κύριος μέτοχος της «OΝEX SYROSSHIPYARDS» «ONEX SA», συμμετέχει σε εν εξελίξει διαγωνισμό όμως θα ήταν καλά να σκεφτόταν ο κ.Υπουργός πριν πάει πώς νομίζει ότι αισθάνονται οι ήδη συναγωνιζόμενοι της «ONEX SA», η εταιρεία «NEW MADEIRA RIBS B.V», η εταιρεία «Norsafe HellasS.A.» και η εταιρεία «SPORTIS S.A.» καθώς και οι νέοι συμμετέχοντες. Δεν γνωρίζουμε αν έχει προγραμματίσει επίσκεψη και σ’αυτές τις εταιρείες τις επόμενες ημέρες και αν τις θεωρεί και αυτές εταιρείες υπόδειγμα και παράδειγμα προς μίμηση. Δεν υπάρχει η αμφιβολία ότι η αρμόδια επιτροπή θα εκτελέσει το έργο της απερίσπαστη αξιολογώντας τις προσφορές για το μεγαλύτερο εθνικό κέρδος ανεξάρτητα από τις θεμιτές επιδιώξεις των εταιρειών για το επιχειρηματικό τους κέρδος αλλά είναι αλήθεια ότι εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος των εντυπώσεων σε κάθε ανθρώπινη επιλογή. Σε κάθε περίπτωση ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας αν και άπειρος πολιτικός όφειλε, κατά τη γνώμη μου, να λάβει υπόψη περισσότερο αυτό το γεγονός στην απόφασή του πέραν άλλων.

Μας θυμίζει τον Αλέξη Τσίπρα που επισκέφτηκε την 24 Αυγούστου 2018 τον ίδιο τόπο 13 ημέρες πριν το δικαστήριο της 6 Σεπτεμβρίου 2019 για την έγκριση του Σχεδίου εξυγίανσης της με την είσοδο της «OΝEX SYROS SHIPYARDS» όταν και δήλωνε προκαταβολικά την δικαστικής απόφασης που τελικά δημοσιεύτηκε την 15 Νοεμβρίου 2019 “…η πιθανότητα λουκέτου στο Νεώριο, και το λέω αυτό με σιγουριά αποφεύγεται οριστικά…, … αναλάβαμε ενεργό ρόλο και καταλήξαμε σε μία λύση που διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον και ταυτόχρονα εξυπηρετεί και το πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης”. Πάντως δυστυχώς ακόμα και σήμερα με ευθύνη του Κράτους δεν είναι ο νέος ιδιοκτήτης και η αποπληρωμή χρεών στο λαό της Σύρου δεν έχει συμβεί.

Κάθε νόμος είναι καταγεγραμμένος και συγκεκριμένος για όλους μας. Το ήθος όμως είναι πάντα σχετικό και ανάλογα από τη σκοπιά που το παρατηρείς και το πλειοψηφικό ρεύμα στάθμισής του. Αυτό που σε κάποιον φαίνεται μη ηθικό για άλλον το ανάποδο και τούμπαλιν. Ουδείς αναμάρτητος και ουδείς αλάνθαστος εξάλλου.

Πάντως στη σχέση της εταιρείας παράδειγμα προς μίμηση μέσω των μετόχων της κ.Ξενοκώστα και της ONEX SA και την ελευθερία του Τύπου μέσω εξωδίκων και αγωγών και τη δικαστική δίωξη της οικογένειας Έλληνα Αξιωματικού, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Αποστολάκης δεν δήλωσε τίποτα δημόσια. Ίσως να μίλησε με την παρουσία του και τις κινήσεις του.

Η συνέχεια στη σχέση της ONEX SA με τις Ένοπλες Δυνάμεις με δωρεές και διαγωνισμούς προσεχώς.

loading...

1 thought on “ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ, ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΗΘΟΣ

  1. ΑΑ Ο ΠΙΤΣΙΟΡΛΑΣ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΕΙΝΑΙ ΞΕΧΕΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ''ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ'' ΜΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΟΔΟΥ ΕΛΥΣΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ!!!! ΕΠ ΑΥΤΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩΜΕΝ ΚΥΡΙΕ ΠΙΤΣΟΡΛΑ ….ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΕΧΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ… ΘΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ…..ΤΡΕΞΙΜΟ ΓΕΡΟ ΚΑΛΟ ΚΑΛΟ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ……ΑΝ ΑΝΤΕΞΕΙ ΤΟ ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΒΕΒΑΙΑ….

Comments are closed.