Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ




του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*
Τα δύο κεντρικά συνθήματα των Κίτρινων Γιλέκων, οι κινητοποιήσεις των οποίων διαρκούν για μήνες στην Γαλλία, είναι μια σαφής
αποτύπωση της κρίσης του ευρω-οράματος και της απονομιμοποίησης των ελίτ στην σημερινή Ευρώπη.
Αυτά που ζητούν τα εκατομμύρια Γάλλων πολιτών στο Παρίσι και την επαρχιακή Γαλλία, μετά την πρώτη νίκη τους με την κατάργηση των μέτρων Μακρόν και την αναδίπλωση του ευρω-συστήματος, είναι: α) την αποκατάσταση της αγοραστικής δύναμης των λαϊκών στρωμάτων, και β) την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών στην λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος.
Κι όμως, αυτά τα δύο αιτήματα, που σε παλαιότερες εποχές θα θεωρούντο υπέρ το δέον “light” και “κεντρώα”, σήμερα θεωρούνται ανατρεπτικά, επικίνδυνα…και συγκρουσιακά στο κέντρο της Ευρώπης. 
Και μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια χώρα, που στη νεώτερη εποχή υπήρξε το πολιτικό εργαστήριο της επανάστασης -με την Βαστίλλη, την Κομμούνα και τον Μάη- στην καρδιά της γηραιάς ηπείρου.
Η κρίση στην Γαλλία φέρνει στην επιφάνεια την μεγάλη ιστορική οπισθοδρόμηση, που έχει επέλθει μέσα στην Ευρώπη με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την “σταλινικού” τύπου συμπεριφορά της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών.
Εκτός από τα Κίτρινα Γιλέκα που αποδομούν τον Μακρόν, σε τεντωμένο σκοινί είναι οι σχέσεις του Γάλλου προέδρου και με τους Ιταλούς.
Το CNN, αναλύοντας την μεγάλη κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, εκτίμησε ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάλυση της Ευρωένωσης. 
Στις αρχές Φεβρουαρίου, το Παρίσι απέσυρε τον πρεσβευτή του από την Ρώμη, για πρώτη φορά από την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου το 1940.
Εκτός των άλλων, η Ρώμη καταγγέλλει την γαλλική πολιτική και ως υπεύθυνη για τις επιπτώσεις του μεταναστευτικού ζητήματος στις ευρωπαϊκές κοινωνίες λόγω της στρατιωτικής της συμμετοχής στις επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική.
Η ένταση ανεβαίνει, επίσης, μεταξύ Βρετανίας και Ισπανίας με αφορμή τα συμφέροντα και των δύο χωρών στο Γιβραλτάρ.
Οι αγορές ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την προοπτική μιας σοβαρής οικονομικής ύφεσης στην Ευρωζώνη το 2019, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πωλ Κρούγκμαν, ο οποίος είχε προβλέψει την οικονομική κρίση του 2008. 
Ήδη, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάθμισε αισθητά τις προβλέψεις της για την οικονομία της ευρωζώνης το 2019 και το 2020, αναθεωρώντας τίς μόλις προ τριών μηνών πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις της. 
Η σύγκρουση για το BREXIT, που κορυφώνεται μέσα στην άνοιξη, και οι επικείμενες Ευρωεκλογές, όπου προδιαγράφεται η άνοδος όλων των ευρωσκεπτικιστών τάσεων, και η ενίσχυση της ακροδεξιάς στο Ευρωκοινοβούλιο επιτείνουν τον παροξυσμό οργής των ελίτ.
Πολλές χώρες έχουν αρχίσει να οικοδομούν εναλλακτικές δομές συνεργασίας, εξέλιξη που έχει κάνει τον γκουρού της παγκοσμιοποίησης Τζωρτζ Σόρος να εκφράζει τις ανησυχίες του για μια ανάλογη κατάρρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το προηγούμενο της ΕΣΣΔ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ




loading...

3 thoughts on “Ο ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ

  1. Αυτή είναι μία ένωση,κομένη ραμένη στα μέτρα δύο-τριων κρατών. Ολοι εμείς οι φτωχοί συγγενείς,θα συνεχίσουμε,αν και μελοθάνατοι,να δίνουμε το αίμα μας για να αισχροκερδεί η Γερμανία.
    Τί δουλειά έχουμε λοιπον σ αυτό το έκτρωμα που λέγεται ΕΕ;

  2. Ποτε δεν ηπηρξε δημοκρατια στη ιστορια της ανθρωποτητας.οσοι επερναν την εξουσια (μαλον οσοι εναλασονταν στην εξουσια)ηταν η αλλη οψη του ιδιου νομισματος και παντα κυβερνουσαν αποληταρχικα,ετσιθελικα,βιαιως,αυταρχικα και φοβικα.οι μαζες,οι κακομοιρηδες,οι φτωχουλιδες,οι ζηλιαριδες,τα τσιπικα ρουφιανακια δεν μπορουν να κυβερνηθουν με αλλο συστημα.το ονομα δημοκρατια ειναι ενα εφεβρημα για να χειραφετειται (μανιπουλαρεται)ποιο ευκολα το μπουγιο,το ερμα,η σαβουρα.

  3. Ουτως η αλλως κουμαντο στον κοσμο εκαναν και κανουν οι ισχυροι.αυτο δεν μπορει να αλλαξει ειναι θεσφατο.αφου συμβαινει αυτο γιατι δεν μπορουμε να ομονοησουμε σαν λαος και να απαιτησουμε να στειλουν αυτοι που μας κυβερνανε φανερα δικους τους ανθρωπους στις κυβερνητικες θεσεις?γιατι να εχουμε δικους μας στα κυβερνητικα ποστα που ατην ουσια μας χωριζουν στα δυο?δηλαδη σεαυτους που αμοιβωνται πλουσιοπαροχα και σε αυτυους που φυτοζωουν?με λιγα λογια θα επρεπε να ειχαμε εναν κυβερνητη αμερικανο (δεν λεω γερμανο διοτι και αυτους οι αμερικανοι τους κανονιζουν) και εικοσι υπουργους ξενους τεχνοκρατες.ισως να ειμαστε σε καλητερη κατασταση.

Comments are closed.