Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΠΑΤΗΣ

20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΝΑ ΛΗΣΤΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ





Στις 16 Μαΐου του 2019 συμπληρώνονται 20 χρόνια από την παραίτηση όλων των Ευρωπαίων Επιτρόπων της διοίκησης Santer –
κάτι που γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί μυστικό, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη απάτη στα χρονικά της ΕΕ.

Άρθρο

Εμείς οι Έλληνες κατηγορούμαστε (δυστυχώς επίσης από τον εαυτό μας, έχοντας πεισθεί πως είμαστε η μοναδική χώρα που διαπιστώνονται πολιτικά και άλλα σκάνδαλα) ως διεφθαρμένοι, φοροφυγάδες, με έμφυτη τάση προς τις απάτες κοκ. – χωρίς να γνωρίζουμε τι συμβαίνει σε άλλα κράτη, όπως στη βασίλισσα της φοροδιαφυγής (Ολλανδία), στο άντρο της τραπεζικής διαφθοράς (Λουξεμβούργο) ή στην πρωταθλήτρια της απάτης και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος (Γερμανία).

Τα παραπάνω δεν αφορούν μόνο τις χώρες που αναφέραμε ως παράδειγμα αλλά, επίσης, την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση – στην οποία γίνονται μεγάλες προσπάθειες να ξεχαστεί το μνημειώδες σκάνδαλο απάτης και διαφθοράς που οδήγησε στη μαζική παραίτηση όλων των Επιτρόπων, ανδρών και γυναικών, είκοσι χρόνια πριν.

Ειδικότερα, όλα ξεκίνησαν το 1998, όπου «πύκνωσαν» οι ενδείξεις σχετικά με χρήματα που εξαφανίσθηκαν από τις διάφορες οργανώσεις της ΕΕ – γεγονός που ανάγκασε την Κομισιόν το Σεπτέμβρη του ιδίου έτους να δώσει εντολή έρευνας στη Δικαιοσύνη.

Λίγο αργότερα, το Δεκέμβρη, ένας ανώνυμος τότε υπάλληλος της ΕΕ (V. Buitenen), τον οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς ως «καταδότη», έστειλε έγραφα με επί πλέον υποθέσεις απάτης, σε έναν βουλευτή του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – με τελικό αποτέλεσμα να τεθεί σε διαθεσιμότητα, με την αιτιολογία της ανικανότητας!

Συνεχίζοντας, στις 17 Δεκεμβρίου το Ευρωκοινοβούλιο αρνήθηκε να απαλλάξει την Κομισιόν από τις ευθύνες της για τον προϋπολογισμό του 1998 – όπως στο παράδειγμα εταιρειών που η γενική συνέλευση των μετόχων τους, έχοντας ενδείξεις εξαπάτησης εκ μέρους των μελών του διοικητικού συμβουλίου, δεν τους απελάσει για τη συγκεκριμένη εταιρική χρήση πριν ερευνηθούν διεξοδικά τα λογιστικά βιβλία.

Στις 14 Ιανουαρίου τώρα του επομένου έτους, όταν έγιναν γνωστές επί πλέον υποθέσεις νεποτισμού (=παραχώρηση θέσεων σε συγγενείς και φίλους), κατατέθηκε μία πρόταση μομφής εκ μέρους του ΕΚ (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) εναντίον της Κομισιόν – η οποία όμως δεν πλειοψήφησε.

Εν τούτοις, στα τέλη Ιανουαρίου το ΕΚ ανέθεσε σε μία ομάδα εμπειρογνωμόνων την έρευνα των καταγγελιών – αρνούμενο να εξαιρέσει τους και τις Επιτρόπους, όπως απαίτησε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. J. Santer.


Μερικές εβδομάδες αργότερα, στις 15 Μαρτίου, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων κατέθεσε την λεπτομερέστατη έκθεση της – σύμφωνα με την οποία υπήρξαν αμέτρητες «παρατυπίες».





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ






loading...