Σάλος με το Αγιο Φως – «Ποιο θαύμα; Το ανάβω με αναπτήρα» λέει σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου

«Ακούστε. Το καντήλι μπαίνει σβηστό από μένα, όλος ο κόσμος το βλέπει μέσα από την τηλεόρασή του. Όμως όταν ο Πατριάρχης εισέρχεται στον Πανάγιο Τάφο το βρίσκει αναμμένο… Εγώ το ανάβω…Με έναν αναπτήρα, τι άλλο;»
είναι η μαρτυρία του σκευοφύλακα του Παναγίου Τάφου Ισίδωρου, ο οποίος ομολογεί ότι ο ίδιος ανάβει το Άγιο Φως.

Σάλο και αντιδράσεις έχει προκαλέσει το βιβλίο ενός δημοσιογράφου στο οποίο ένας σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου φέρεται να λέει πως «ανάβει το Άγιο Φως με αναπτήρα».

Ο λόγος για το βιβλίο του Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» το οποίο με μαρτυρίες αγιοταφιτών που ανατρέπουν την θεωρία του θαύματος που λαβαίνει χώρα με απολυτή μυστικότητα μέσα στον Πανάγιο Τάφο.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου και δημοσιογράφο, ο σκευοφύλακας Ισίδωρος δεν είναι ο μόνος που παραδέχεται κάτι τέτοιο, καθώς και ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ασκάλωνος Νικηφόρος, ο οποίος είχε διατελέσει παλαιότερα σκευοφύλακας του Πανάγιου Τάφου αναφέρει ότι ως σκευοφύλακας είχε ανάψει το καντήλι με σπίρτα μετά από προτροπή μάλιστα του δραγουμάνου του Πατριαρχείου.


Βγήκε η λέξη «θαύμα» από την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου

Μια εξίσου σημαντική αναφορά είναι αυτή που γίνεται από πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο Γ”, ο οποίος λέει χαρακτηριστικά στον ερευνητή:
Πρόσφατα παρατήρησα ότι αλλάξατε το κείμενο περί της τελετής του Αγίου Φωτός στην ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και στη θέση του μπήκε ένα άλλο, που δεν κάνει πουθενά λόγο για «θαύμα».
Ναι, αυτό το κείμενο δεν έπρεπε να είναι εκεί, δεν γνωρίζω πώς μπήκε.
Ναι, αλλά το νέο κείμενο δεν μιλάει για θαύμα.
Μα το Πατριαρχείο δεν μιλάει για θαύμα! Η λέξη προέρχεται από το «θαυμάζω». Τι σχέση μπορεί να έχει με μια ιερή τελετή;

Οι παραπάνω μαρτυρίες, τις οποίες και έδειξε εκτενώς το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, αλλά και μια ανακοίνωση από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.


Συγκεκριμένα το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

«Ἡ ἀπάντησις τοῦ Πατριαρχείου Ἱεροσολύμων εἰς τά περιεχόμενα τοῦ βιβλίου τοῦ κ. Δημητρίου Ἀλικάκου ἐπί τοῦ θέματος τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἡ δοθεῖσα ἤδη εἰς ἐκεῖνον ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας, πρό τῆς δημοσιεύσεως τοῦ βιβλίου αὐτοῦ, ὅτι «ἡ ἐπίσημος θέσις τοῦ Πατριαρχείου διά τήν τελετήν τοῦ Ἁγίου Φωτός εἶναι ἐκείνη, ἡ ὁποία περιέχεται εἰς τό πρόγραμμα τῆς τελετῆς τοῦ Ἁγίου Φωτός τοῦ Μεγάλου Σαββάτου ἑκάστου ἔτους, εἰς τήν ἱστοσελίδα τοῦ Πατριαρχείου, εἰς τάς μελέτας Ἁγιοταφιτῶν Πατέρων καί δή τοῦ μακαριστοῦ Ἁγιοταφίτου Καλλίστου Μηλιαρᾶ εἰς τό περιοδικόν «Νέα Σιών» καί εἰς ὅ,τι συνάγεται ἐκ τῆς Ἁγίας Γραφῆς καί τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας».


Εκτός από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, θέση πήρε και ο δικηγόρος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κ Λάμπρος Κιτσαράς, ο οποίος μιλώντας στο orthodoxianewsagency.gr αναφέρει πως το παρακάτω βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας σκευοφύλακας είναι προϊόν υποκλοπής και πως οι βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις έλαβαν χώρα παρανόμως, εν αγνοία των συνομιλητών του.
πηγη
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

6 σχόλια :

 1. AΛΛΗ ΜΙΑ ΑΠΑΤΗ
  ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ ΟΙ ΡΑΣΟΦΟΡΟΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Α ΠΑΠΑΠΑΠΑΠΑ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ!!!!

  ΠΕΙΤΕ ΜΑΣ ΤΩΡΑ ΟΤΙ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΣΤΗΘΗΚΕ!
  ΟΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΕΠΡΟΣ ΔΕΝ ΓΙΑΤΡΕΥΤΗΚΕ
  ΟΤΙ Ο ΤΥΦΛΟΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΔΕ
  ΟΤΙ ΚΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΜΕ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΑΚΙ
  ΟΤΙ Ο DYNAMO Ο ΜΑΓΟΣ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕ ΨΑΡΙΑ!

  ΟΥΣΤ ΑΝΧΤΙΧΡΙΣΤΟΙ ΤΟ ΦΩΣ ΑΝΑΒΕΙ ΜΕ ΘΑΥΜΑ ΑΠΛΩΣ ΝΤΡΕΠΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ
  ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΤΑΠΕΙΝΟΤΗΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΘΑΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΞΕΠΕΡΝΑΝΕ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ!!
  ΑΛΛΙΩΣ ΕΞΗΓΗΣΤΕ ΜΟΥ ΠΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΟΛΟΙ ΑΜΜΟΡΦΩΤΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Το Άγιο Φώς στην αρχή για μερικά δευτερόλεπτα δεν καίει:
  Βίντεο
  https://www.youtube.com/watch?v=deUFQkH-Iys

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Καλά όλα αυτά μετά από τόσους αιώνες τώρα τα ανακάλυψαν και τα δημοσιοποίησαν ; μήπως κάποιο λάκκο κρύβει το όλο σκηνικό ; βλέπετε είναι η εποχή σύγκρουσης των δύο μεγάλων θρησκειών και όλα τα μέσα είναι, σε έναν πόλεμο θεμιτά , διότι αν δεν μπορείς να αντιμετωπίσεις κάποιον χρησιμοποιείς και την λεγόμενη προπαγάνδα , σπορά ψευδών γεγονότων .....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. https://youtu.be/HvaTzZChZRU

  Holy lie / Άγιο φως & άγιος σκοταδισμός - Α) Λογική & φιλοσοφική ανάλυση

  https://www.lifo.gr/articles/mikropragmata/98988


  Αυτό είναι το κόλπο με το οποίο ανάβει το Άγιο Φως .

  Ούτε ο Πατριάρχης δεν ισχυρίζεται πως πρόκειται για θαύμα Πηγή: www.lifo.gr


  Από τον νυν Μέγα Πρωτοπρεσβυτέρο (και διδάκτωρα θεολογίας) του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Γεώργιο Τσέτση. Τα λόγια που ακολουθούν είναι δικά του. Πρόκειται για άρθρο του υπό τον τίτλο «Θρύλος και πραγματικότητα για το Άγιον Φως» στην εφημερίδα "Το Βήμα", 21/4/2006. Ας το διαβάσουμε. Λέει βαριές κουβέντες. Γι' αυτό αξίζει. «Υπάρχει, αιώνες τώρα, διάχυτη η πεποίθηση στον ευσεβή μεν, αλλά θεολογικά και λειτουργικά απαίδευτο ορθόδοξο πιστό, που ψάχνει για "θαύματα" προκειμένου να πληρώσει το πνευματικό του κενό, ότι κατά την τελετή της αφής το άγιον φως κατέρχεται θαυματουργικά "ουρανόθεν" για να ανάψει την λαμπάδα του πατριάρχου. [...] Η ευχή την οποία αναπέμπει ο πατριάρχης προ της αφής μέσα στο «ιερό κουβούκλιο» είναι σαφέστατη και δεν επιδέχεται καμιά παρερμηνεία. Ο πατριάρχης δεν προσεύχεται για την διενέργεια θαύματος. Απλώς «αναμιμνήσκεται» της θυσίας και της τριημέρου αναστάσεως του Χριστού και απευθυνόμενος σ' Αυτόν λέγει: «εκ του επί τούτον τον φωτοφόρον σου Τάφον εκκαιομένου φωτός ευλαβώς λαμβάνοντες, διαδιδόαμεν τοις πιστεύουσιν εις σε το αληθινόν φως, και δεόμεθά σου όπως αναδείξης αυτό αγιασμού δώρον...». Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ο πατριάρχης ανάβει την λαμπάδα του από την ακοίμητη κανδήλα που βρίσκεται πάνω στον πανάγιο τάφο. [...] Το μυστήριο όμως που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του αγίου φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως της εκκλησίας μας.
  Ο λόγος τώρα για την διαπόμπευση του αγίου φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!), προκειμένου όπως ο νεοέλληνας γιορτάσει "αυθεντικό ελληνικό Πάσχα". Ωσάν οι πρόγονοί μας να μη γιόρταζαν Ανάστασιν Χριστού προτού εφευρεθεί το αεροπλάνο!»

  https://youtu.be/jINWLh8_f24

  Τελικά το «Άγιο Φως» είναι ένα απλό ΦΥΣΙΚΟ φως (ακριβώς γιατί ανάβει με εντελώς φυσικό τρόπο), και «καθαγιάζεται» εκ των υστέρων από τις ευχές του πατριάρχη (όπως αντιστοίχως συμβαίνει με τον «αγιασμό των υδάτων» τα Θεοφάνεια). Το αποκαλύπτουν οι αυτόπτες μάρτυρες και ειδικοί επί

  «Μάθετε την αλήθεια και η αλήθεια θα σας απελευθερώσει». Ιησούς (Ἰωάν. η´ 32)


  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ !!!
   ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΝ ΘΑΥΜΑΤΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.
   ΟΥΤΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΦΩΤΟΣ.
   ΤΟ ΑΣΧΗΜΟ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΣΑΝ ΜΟΝΟ ΕΞΩΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΜΕΓΑΛΗ ΖΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΑΣ.

   Διαγραφή


Loading...