Κίνα προς Τουρκία: «Κλείσαμε προξενείο & σας θέσαμε προσωρινά εκτός του “Δρόμου του Μεταξιού”»

Νέο σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κίνας-Τουρκίας είχαμε πριν λίγο καθώς το Πεκίνο αποφάσισε να κλείσει το προξενείο του στη Σμύρνη με τον πρέσβη της χώρας, Deng Li, να προχωρά σε διάβημα διαμαρτυρίας στην Αγκυρα.Το πιο σημαντικό όμως είναι πως το Πεκίνο για πρώτη φορά προχωρά σε άμεσο οικονομικό πλήγμα θέτοντας εκτός την Τουρκία -έστω και προσωρινά- από το σχέδιο για τον “Δρόμο του Μεταξιού”.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Αγκυρα τόνισε:

“Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες ή παρεξηγήσεις μεταξύ φίλων αλλά πρέπει να λύνουμε τα θέματα μέσω διαλόγου.

Η δημόσια κριτική που μας ασκεί η Τουρκία δημοσίως δεν είναι εποικοδομητική προσέγγιση.

Αν επιλέξετε έναν μη εποικοδομητικό δρόμο, αυτό θα επηρεάσει αυτόματα την αμοιβαία μας εμπιστοσύνη και κατανόηση και αυτό θα το καταλάβετε στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Ελαβα εντολή από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας να κλείσω προσωρινά το Γενικό Προξενείο στην Σμύρνη μετά την τουρκική δημόσια κριτική για τους μουσουλμάνους Ουιγούρους στην δυτική επαρχία Xinjiang.

Η κινεζική πρεσβεία έκλεισε χθες 28 Φεβρουαρίου ως τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου γενικών διευθετήσεων που αφορά πρεσβείες και προξενεία στο εξωτερικό”.

Αμέσως μετά την απόφαση της Κίνας, επιχειρήσεις και εμπορικοί οργανισμοί κάλεσαν την κυβέρνηση της Κίνας να μην προχωρήσει σε τόσο δραστικά μέτρα κατά της Τουρκίας και να ανοίξει ξανά το Γενικό Προξενείο.

“Δεδομένης της θέσης της πόλης της Σμύρνης ως τμήμα του σχεδίου “One Belt One Road” που προωθεί η κινεζική ηγεσία για τον νέο “Δρόμο του Μεταξιού” το γεγονός αυτό μας λυπεί βαθύτατα.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή οι σχέσεις μεταξύ Σμύρνης και Κίνας θα έπρεπε να αναπτύσσονται.

Αντίθετα το λουκέτο στο Γενικό Προξενείο με το οποίο συνεργαζόμασταν συνέχεια μας έχει προβληματίσει πολύ” ανέφερε η ανακοίνωση τους.

“Πολλές κινεζικές εταιρείες δραστηροποιούνται στην Τουρκία ενώ ενδιαφερόμαστε για την κατασκευή του τρίτου πυρηνικού εργοστασίου. Παράλληλα οι κινεζικές τράπεζες επενδύουν στην χώρα αυτή.

Υπενθυμίζουμε ότι η Εμπορική Τράπεζα της Κίνας (ICBC) το 2015 απέκτησε πάνω από το 75% της τουρκικές TekstilBank σε μια συμφωνίας αξίας $316 εκατομυρίων δολαρίων”.

Πρόκειται γιι το δεύτερο επεισόδιο στην κόντρα Τουρκίας-Κίνας. Πριν λίγο καιρό όπως είχε αποκαλύψει το pronews.gr, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών,εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία για όλους τους Κινέζους πολίτες που ήθελαν να επισκεφθούν την Τουρκία.

Η οδηγία εκδόθηκε εξαιτίας της πρωτοφανούς επίθεσης που εξαπέλυσε το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφερόμενο με σκληρές εκφράσεις κατά της Κίνας αποκαλώντας την «ντροπή για την ανθρωπότητα» για τις “παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” που ισχυρίζεται ότι κάνει κατά της μουσουλμανικής μειονότητας των 10 εκατομμυρίων Ουιγούρων της επαρχίας Xinjang.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε τονίσει πως η Τουρκία θα έπρεπε να αντιλαμβάνεται καλύτερα τις προσπάθειες της Κίνας για την αποτελεσματική καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού εξτρεμισμού εντός των συνόρων της.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, είχε απευθύνει έκκληση προς τις κινεζικές αρχές να απελευθερώσουν «όσους κρατούνται παρανόμως» και να κλείσουν «τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τις φυλακές» στην αυτόνομη περιοχή Σιντζάν-Ουϊγούρ.

Αργότερα το Πεκίνο προέβη σε διάβημα προς την Άγκυρα για τις δηλώσεις του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που αφορούσαν την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης για τους Ουϊγούρους, που είναι μουσουλμάνοι και διαβιούν στη αυτόνομη περιοχή Σιντζάν-Ουϊγούρ.

Το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι στην περιοχή δρουν αυτονομιστικές οργανώσεις των Ουϊγούρων που έχουν διασυνδέσεις με διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις.

loading...