Πρωτοφανές: Προαγωγή πήραν όσοι εμπλέκονταν στην τραγωδία στο Μάτι!

Η αποκάλυψη οτι όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής που είχαν την ευθύνη της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στο Μάτι,
παραμένουν στην θέση τους και κανείς δεν έχει αποστρατευθεί και μάλιστα οι περισσότεροι, αν και κατηγορούμενοι τώρα από το Εισαγγελικό πόρισμα, πήραν και προαγωγή προκαλεί το λιγότερο απορίες.

Στον απόηχο των όσων περιγράφει το εισαγγελικό πόρισμα για τη τραγωδία και τους διαλόγους-σοκ των αρμοδίων, ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκος Χανιάς αποκάλυψε, μιλώντας στο liberal.gr, ότι κατά τις πρόσφατες κρίσεις του Ιανουαρίου στη Πυροσβεστική, ο Αρχηγός του Σώματος, Β. Ματθαιόπουλος, και ένας εκ των 20 κατηγορούμενων, διατήρησε στις θέσεις τους τα βασικά στελέχη που διαχειρίσθηκαν τη κρίση τη τραγική νύχτα της 23ης Ιουλίου, και στη περιοχή των οποίων έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι.

«Το μήνυμα που στέλνει η κίνηση αυτή είναι ότι η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα ίδια ακριβώς πρόσωπα στην ηγεσία της Πυροσβεστικής και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Χανιάς.

Στον αντίποδα, όπως λέει, αξιωματικοί που επιχείρησαν να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυννενοησία και όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα, απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια. Ερωτηθείς αν επτάμισι μήνες μετά, έχουμε διδαχθεί κάτι από τη τραγωδία, απαντά ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική βελτίωση στο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, και δεν αποκλείει να ζήσουμε σύντομα και άλλες τραγωδίες.

Ο υπαρχηγός που έγινε αρχηγός μετά το Μάτι

Χαρακτηριστικό και πιό κραυγαλέο παράδειγμα ο αρχηγός σήμερα του σώματος Β. Ματθαιόπουλος, που το βράδυ της καταστροφής ήταν ο επιχειρησιακός υπαρχηγός.

Και παρά την καταστροφή προήχθη σε αρχηγό της Πυροσβεστικής…

Μάλιστα όπως καταγγέλλει σε συνέντευξή του ο Νίκος Χανιάς, εκείνη την μοιραία βραδιά, ο επιχειρησιακός αρχηγός ήταν στο συντονιστικό κέντρο και δεν είχε φυσική παρουσία στο Μάτι. Οταν, όπως λέει ο κ. Χανιάς, και μόνο η ιδιότητά του, δηλαδή του επιχειρησιακού αρχηγού, αυτό επιβάλει. Ο επιχειρησιακός αρχηγός είναι παρών στον τόπο της πυρκαγιάς, προκειμένου να οργανώνει τις επιχειρήσεις και να αντιμετωπίζει επί τόπου όλες τις παραλείψεις. Και παρ’ όλα αυτά, αντί η κυβέρνηση να του επιρρίψει τις ευθύνες που του αναλογούν, εκείνη τον προήγαγε σε αρχηγό του Σώματος.

Αλλά και στις κρίσεις που έγιναν τον Ιανουάριο του 2019, παρέμειναν στις θέσεις τους και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής, Αρχιπύραρχος Χαράλαμπος Χιώνης, και ο διοικητής του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Μάκρης, Δαμιανός Παπαδόπουλος.

Διατηρήθηκαν δηλαδή στις θέσεις τους όλα τα στελέχη της Πυροσβεστικής στην περιοχή των οποίων έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι και συνέβησαν ανυπολόγιστες ζημιές.

Το μήνυμα που στέλνει η παραπάνω κίνηση, λέει ο αντιστράτηγος Χανιάς, είναι ότι η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή ο κ. Ματθαιόπουλος, ο οποίος έκανε και τις κρίσεις, εμπιστεύεται τα συγκεκριμένα πρόσωπα και για τη νέα αντιπυρική περίοδο, αυτήν του έτους 2019.

Με άλλα λόγια στον τόπο της καταστροφής, η ηγεσία της Πυροσβεστικής παραμένει ακριβώς η ίδια και για την επόμενη αντιπυρική περίοδο, αυτήν που ξεκινά προσεχώς.

Ακόμα και ο υψηλόβαθμος αξιωματικός στον οποίο ανήκει η φράση «μπορεί να έχουμε πενήντα νεκρούς για πλάκα για τον κάθε βλάκα τώρα… Τα όρνια να μείνουν εκεί», για τους ανθρώπους που κινδύνευαν στην Κινέτα, στις πρόσφατες κρίσεις, παρέμεινε και αυτός στο Σώμα.

Στο Σώμα παρέμεινε όμως και ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπυρόσβεσης (ΣΚΕΔ), το γνωστό «199», Αρχιπύραρχος Χρήστος Γκολφίνος, ο οποίος μετακινήθηκε από το «στρατηγείο» της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, στη θέση του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα.

Σημειωτέον ότι κάποιοι από τους παραπάνω συγκαταλέγονται στα 20 πρόσωπα, εναντίον των οποίων η Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για τη φονική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού σε Μάτι-Νέο Βουτσά-Ραφήνα.

Η προώθηση σε ανώτερους βαθμούς και η παραμονή στο Σώμα όλων εκείνων των αξιωματικών που δεν στάθηκαν στο ύψος των απαιτήσεων και δεν κατάφεραν ούτε τα στοιχειώδη για την αντιμετώπιση της φωτιάς, συνοδεύεται και από καταγγελίες ότι πυροσβέστες, ανώτεροι και μεσαίοι αξιωματικοί που προσπάθησαν να αναδείξουν τα λάθη και το χάος που επικρατούσε το μοιραίο βράδυ στην Υπηρεσία τους, την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού, είτε βρέθηκαν παραγκωνισμένοι είτε αποστρατεύθηκαν.

Λέει ο κ. Χανιάς:«Είμαι και εγώ γνώστης παραπόνων από συναδέλφους που προσπάθησαν μετά την τραγωδία να μιλήσουν για τα λάθη, το χάος, την ασυνεννοησία και όλα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα, και απομακρύνθηκαν ή αντιμετωπίστηκαν με δυσμένεια. Στον αντίποδα κάποιοι άλλοι, επειδή δέχτηκαν να συγκαλύψουν την πραγματική εικόνα, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα ή και ευνοήθηκαν.»

loading...