Μπλόκο των ρουμανικών Αρχών στην έκδοση Πάσσαρη στην Ελλάδα

Απέρριψαν οι ρουμανικές Αρχές το αίτημα της Ελλάδας για προσωρινή έκδοση του διαβόητου κακοποιού και ισοβίτη Κώστα Πάσσαρη, που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε φυλακή στα
Καρπάθια Όρη στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας, προκειμένου να δικαστεί και στη χώρα μας.

Ο Πάσσαρης είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη το 2001 όταν σκότωσε δύο αστυνομικούς και τραυμάτισε σοβαρά έναν σωφρονιστικό υπάλληλο. Η δίκη του από την ελληνική Δικαιοσύνη για τις δολοφονίες που τον βαρύνουν, έχει προσδιοριστεί για τις 17 Απριλίου, ωστόσο οι ρουμανικές Αρχές βάζουν μπλόκο στην έκδοσή του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, η Εισαγγελία Εφετών επανέλαβε το αίτηµά της να εκδοθεί στην Ελλάδα ο 44χρονος Κώστας Πάσσαρης, µε το Εφετείο του Βουκουρεστίου να απαντά αρνητικά στις 19 Μαρτίου. Η απορριπτική απόφαση φέρεται να στηρίζεται στον µη καθορισμένο, εκ του ελληνικού αιτήµατος, αναγκαίου χρόνου που θα διαρκέσει η δίκη – και συνεπακόλουθα η προσωρινή έκδοση και η παραµονή στην Ελλάδα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι ρουµανικές Αρχές επανειληµµένα είχαν ζητήσει από τη χώρα µας να παράσχει συγκεκριµένο καθορισµό του χρόνου, που απαιτείται για τη δίκη και την παραµονή του στη χώρα.

Η απόρριψη του αιτήµατος σηµατοδοτεί για ακόµη µια φορά καθυστέρηση, αφού το αίτηµα πρέπει να γίνει εκ νέου, µε τους συγγενείς των θυµάτων να αγανακτούν. Μάλιστα, η πληροφορία ότι ο Κώστας Πάσσαρης ολοκληρώνει την έκτιση της ποινής του στις ρουµανικές φυλακές το καλοκαίρι του 2020, µε ορατό το ενδεχόµενο να µην έρθει ποτέ στην Ελλάδα, εξοργίζει τους συγγενείς των αδικοχαµένων.

Λίγες ηµέρες µετά την απόρριψη του αιτήµατος από τη Ρουµανία, η αδελφή του δολοφονηµένου αστυνοµικού ∆. Αλεβιζόπουλου κατέθεσε µέσω των συνηγόρων της, Ανδρέα και Αλέξη Αναγνωστάκη, αίτηµα στο υπουργείο ∆ικαιοσύνης, µε το οποίο χτυπά το καµπανάκι του κινδύνου για την αποφυλάκιση του Κ. Πάσσαρη, ζητώντας να υποβληθεί εκ νέου το αίτηµα για την έκδοσή του στην Ελλάδα, µε τις Αρχές να καθορίζουν τον αναγκαίο χρόνο για την ολοκλήρωσή της. «Σας ζητούµε θερµά, στα πλαίσια των αρµοδιοτήτων σας, να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες για την ολοκλήρωση της έκδοσης και την ταχεία διεξαγωγή της δίκης (…), για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παραγραφής των εγκληµάτων και η απόλυση του κακοποιού εκ των φυλακών. Πρόκειται περί εφιαλτικού σεναρίου, που, εάν επαληθευτεί, θα στιγµατίσει το κύρος της ∆ικαιοσύνης και θα προσβάλει τη µνήµη των θυµάτων» αναφέρει η Παναγιώτα Αλεβιζοπούλου. Η επίσπευση των διαδικασιών της δίκης πρέπει να αποβεί απόλυτη προτεραιότητα για τις Αρχές των δύο χωρών, υποστήριξαν, µιλώντας στο Έθνος, οι Ανδρέας και Αλέξης Αναγνωστάκης.

loading...

1 thought on “Μπλόκο των ρουμανικών Αρχών στην έκδοση Πάσσαρη στην Ελλάδα

Comments are closed.