Γιατί οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι δεν τρώνε χοιρινό;


Το ότι οι Εβραίοι πρέπει να απέχουν πλήρως από την κατανάλωση χοιρινού αναφέρεται στο Λευιτικό και στο Δευτερονόμιο της Παλαιάς Διαθήκης.
Η απαγόρευση είναι παλαιότερη κατά αρκετές εκατοντάδες χρόνια της αντίστοιχης του Κορανίου, αλλά οι συνθήκες που οδήγησαν σε αυτές τις απαγορεύσεις είναι λίγο πολύ οι ίδιες.

Σε πολλούς πολιτισμούς, το γουρούνι θεωρούνταν απεχθές, γιατί κυλιέται στη λάσπη και τρώει περιττώματα, ενώ στην Παλαιά Διαθήκη χαρακτηρίζεται ακάθαρτο γιατί δε μηρυκάζει, δεν τρέφεται δηλαδή με χορτάρι. Ωστόσο, πολύ πριν από την εγκατάσταση των Εβραίων στη Χαναάν, στη γη που βρίσκεται δυτικά του ποταμού Ιορδάνη, οι άνθρωποι εκεί έτρωγαν χοιρινό.

Σε ανασκαφές έχουν βρεθεί οστά χοίρων που χρονολογούνται 5.000 χρόνια πριν. Ορισμένα από αυτά προέρχονται από θυσίες, άρα οι χοίροι θα πρέπει να θεωρούνταν ιερά ζώα. Είναι πιθανό η αντίθεση προς τη θρησκεία των Χαναανιτών να οδήγησε τους Εβραίους νομοθέτες να απαγορεύσουν αυστηρά το χοιρινό.
loading...
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger

2 σχόλια :

  1. ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΝΙΒΑΛΟΙ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακαννιβαλιστε τι τρώτε, δεν ακούσατε ότι δεν μολύνουν τα εισερχόμενα αλλά τα εξερχόμενα τον άνθρωπο ?? Υπάρχει μια ιστορία στο ευαγγέλιο με τους δαιμονισμένους που ζήτησαν από τον Ιησού να μην τους απωλέσει πριν της συντελείας αλλά να τους αφήσει να μπουν μέσα σε ένα κοπάδι χοίρων, κι έτσι έγινε κι εν συνεχεία έπεσαν στο ποτάμι όπου πνίγηκαν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή