Βαρθολομαίος για ουκρανικό: Κάνει έκκληση στην Αντιόχεια και απορρίπτει την Πανορθόδοξη

ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ– Γιάννης Παπανικολάου-Έκρυθμη είναι η κατάσταση στην παγκόσμια Ορθοδοξία μετά την αυτοκεφαλία που δόθηκε στους πρώην σχισματικούς της Ουκρανίας. Ξεκάθαρη
απάντηση  έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, για το ζήτημα της Ουκρανίας.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τονίζει πως δεν έχει κανένα νόημα η σύναξη προκαθημένων για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας, απαντώντας, έτσι, και σε άλλους προκαθημένους που εξέφρασαν το ίδιο αίτημα.
Όμως, το ενδιαφέρον εδώ είναι άλλο, καθώς η θέση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Ουκρανικό είναι αμετακίνητη. Ενώ καμμία Εκκλησία επίσημα μέχρι σήμερα δεν αναγνώρισε την νέα Εκκλησία της Ουκρανίας ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επιμένει… και αρνείται τη σύγκληση της Πανορθοδόξου. Οι εξελίξεις πάντως θα είναι μία αφορμή για να χωρίσουν σε δυο στρατόπεδα την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της Αντιοχειανής Εκκλησίας ενώ ενοχλημένο είναι και το Φανάρι που δημοσιοποιήθηκε η απαντητική επιστολή προς τον Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Αντιοχείας.

Στο δια ταύτα, ο διάλογος μεταξύ των προκαθημένων φαίνεται ανύπαρκτος και τα πράγματα τώρα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο!

Η απάντηση του  Πατριάρχη  Βαρθολομαίου στον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη:

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας απευθύνουμε έκκληση, φιλώντας αδελφικά την ευδαιμονία σας στον Κύριο!

Έχουμε λάβει και διαβάσει προσεκτικά την επιστολή της αγαπημένης σας ευδαιμονίας αριθ. 100 της 31ης Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, στην οποία ζητάτε να συγκεντρώσετε το Συμβούλιο Αρχηγών των Ορθοδόξων Εκκλησιών για να λύσετε το πρόβλημα στην ουκρανική εκκλησία.

Σε απάντηση, σας πληροφορούμε ότι μετά από τις τέσσερις Ορθόδοξες Εκκλησίες, από την εκκλησία και τη θεολογική άποψη χωρίς λόγο, αρνούνταν να είναι παρόντες στην υπόθεση του Οικουμενικού Αγίου Συμβουλίου, για την οποία δεν υπάρχουν δικαιολογίες και η αρχαία Εκκλησία σας ήταν ένα από αυτά, το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει έναν σημαντικό λόγο  να αποφύγει μια τέτοια συνάντηση στο γενικό ορθόδοξο επίπεδο, η οποία θα είναι άχρηστη, αφού θα οδηγήσει μόνο σε συμφωνία ότι οι συμμετέχοντες θα διαφωνούν μεταξύ τους.

Η Μεγάλη Ιερά Εκκλησία του Χριστού, ψάχνοντας με αγάπη και αυτοθυσία, χωρίς το συμφέρον ή την πίεση της, με μοναδικό σκοπό την ενότητα του ουκρανικού λαού και τελειώνοντας τον χωρισμό και τη διαίρεση στη συγκέντρωση εκατομμυρίων πιστών, στην αγκαλιά της κανονικής Εκκλησίας μετά από άδικη έξοδο από αυτήν, ακολουθώντας την εκκλησιαστική παράδοση και στους κανόνες, στην Εκκλησία της Ουκρανίας απονεμήθηκε αυτοκεφαλία με τον ίδιο τρόπο όπως  και σε όλες  τις άλλες νεοϊδρυθείσες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες έλαβαν την εσωτερική διοίκηση, οι οποίες εγκρίθηκαν με την ίδια μέθοδο χωρίς Πανορθόδοξη Σύνοδο κι οι συζητήσεις με τις αδελφικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες αναγνωρίζονται στη θέση τους από όλες τις Εκκλησίες και τα ονόματα των νέων τους Πρωτευόντων προστίθενται στο δίπτυχο.

Ζητάμε, λοιπόν, έτσι ώστε η χάρη και η αγάπη Του για τον Θεό και τον Πατέρα και το Μυστήριο του Αγίου Πνεύματος να είναι μαζί σας, με τους ιερείς του Χάριτος, με τους κληρικούς και με τους πιστούς λαούς που βρίσκονται στην Αντιοχειακή Εκκλησία  να είστε δίπλα μας στη δοκιμασία . Καταλήγουμε στην τεράστια αδελφική αγάπη του Κυρίου με μεγάλη σεβασμό.

Ο αγαπημένος σας αδελφός εν Χριστώ

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «

loading...