Η εφορία βάζει… στο μάτι τις θυρίδες – Πότε θα κάνει εφόδους και θα γίνονται κατασχέσεις

Η εφορία μπαίνει στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών. Στήνει ηλεκτρονικό μάτι που θα παρακολουθεί τις θυρίδες καταγράφοντας τις κινήσεις των κατόχων τους όταν τις επισκέπτονται ενώ
παράλληλα σχεδιάζει εφόδους για να πάρει τα κλειδιά των θυρίδων και να τις αδειάσει για όσους χρωστούν στο Δημόσιο και κρύβουν σε αυτές μετρητά.

Με πρόσφατη απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου μπαίνει ρητώς ο όρος προς τις τράπεζες να γνωστοποιούν στην ΑΑΔΕ και κατ’ επέκταση στις ελεγκτικές και διωκτικές αρχές της χώρας ποιοι πελάτες τους έχουν θυρίδες. Το επόμενο βήμα όμως, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μεταβιβάζουν ηλεκτρονικά, μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και επιπλέον στοιχεία όπως για το κάθε πότε επισκέπτεται ο κάθε κάτοχος τς θυρίδα του.
Καθώς ο νόμος δεν επιτρέπει στην εφορία παρά μόνο με δικαστική εντολή να παραβιάζει θυρίδες για να γνωρίζει το περιεχόμενό τους, οι ελεγκτικές Αρχές θα παρακολουθούν τις κινήσεις των κατόχων τους. Οι ημερομηνίες και η συχνότητα μετάβασης στις θυρίδες, μπορούν να αποτελέσουν ένδειξη φοροδιαφυγής, εάν συνδυάζεται με άλλες πληροφορίες ή ύποπτες κινήσεις των φορολογουμένων. Θεωρείται επίσης, πως μπορεί να οδηγήσει τις διωκτικές Αρχές στους δρόμους του μαύρου χρήματος για την αποκάλυψη κυκλωμάτων λαθρεμπορίας ή τοκογλυφίας κλπ.

Με τη νέα απόφαση Παπανάτσιου, σε πρώτη φάση ανοίγει ο δρόμος για να εντοπιστούν οι οφειλέτες της εφορίας που έχουν στην κατοχή τους θυρίδες και μπορεί να κρύβουν σε αυτές περιουσιακά στοιχεία, από χρήματα, κοσμήματα μέχρι και πλάκες χρυσού. Το επόμενο βήμα θα είναι η έφοδος των Αρχών στις θυρίδες των οφειλετών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για το άνοιγμα των τραπεζικών θυρίδων και την κατάσχεση του περιεχομένου τους για όσους χρωστούν στο Δημόσιο.

Πότε ανοίγει. Το τραπεζικό σύστημα ορίζει ότι οι θυρίδες είναι απαραβίαστες τόσο από την τράπεζα όσο και από κάθε τρίτο. Στο πλαίσιο αυτό, απόντος του μισθωτή, π.χ. λόγω θανάτου ή εγκατάλειψης της θυρίδας, η τελευταία μπορεί να ανοιχτεί μόνο αν συντρέχουν οι νόμιμες προς τούτο προϋποθέσεις και εφόσον τηρηθούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Επιπλέον, οι τράπεζες δεν μπορούν να δεσμεύσουν το περιεχόμενο των θυρίδων ή να απαγορεύσουν το άνοιγμά τους από τον μισθωτή, παρά μόνο σε περιπτώσεις εκτέλεσης αποφάσεων της Δικαιοσύνης ή άλλων Αρχών.

Με τις θυρίδες που ενοικιάζονται στις τράπεζες να έχουν αυξηθεί σε περίπου 200.000, το ΥΠΟΙΚ έχει θέσει ως στόχο να επεκτείνει και σε αυτές τον φορολογικό έλεγχο. Επιπλέον μπαίνει η ρήτρα προς τις τράπεζες που τυχόν θα αμελήσουν να φακελώσουν τους πελάτες τους αυτούς ότι αν αποφεύγουν συστηματικά να ενημερώσουν τις ελεγκτικές Αρχές μέσω του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών, τα στοιχεία αυτά θα τους ζητούνται εγγράφως δια της οδού της αλληλογραφίας και θα πρέπει άμεσα να κοινοποιούν, εντός διορίας λίγων ημερών.

Πηγή πληροφοριών εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ

loading...

1 thought on “Η εφορία βάζει… στο μάτι τις θυρίδες – Πότε θα κάνει εφόδους και θα γίνονται κατασχέσεις

  1. ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΙ ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΟΤΑΝ ΕΙΣΕΒΑΛΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ''ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ'' ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΥΤΕ ΠΕΙΡΑΞΑΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΥΡΙΔΑ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΥΤΕ ΜΙΑ. ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΟΤΙ ΕΙΧΑΝ ΕΚΕΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ ''ΚΑΙΝΑΡΗΣ'' ΠΟΥ ΔΟΥΛΈΥΕ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΞΕΡΑΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΤΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΝ ΘΥΡΙΔΩΝ ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΗΤΑΝ ΕΒΡΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΟΙ ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΙ ΕΠΑΝΑΛΜΒΑΝΩ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΤΙ ΣΕΒΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΞΑΝΑΛΕΩ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΥΡΙΔΑ!! ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΑΠΛΥΤΟ-ΚΟΥΜΜΟΥΝΟ-ΦΑΣΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ (ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΟΛΙΓΩΝ ΜΗΝΩΝ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΘΥΡΙΔΕΣ ΝΑ'ΧΟΥΝ ΓΕΡΑ ΠΟΔΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΟΡΓΑ ΜΕ ΦΟΡΑ!!! ΘΑ ΤΟΥΣ ΓΛΕΝΤΗΣΟΥΜΕ….ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ!!!! ΞΑΝΑΛΕΩ ΟΙ ΝΑΖΙ ΤΟ 40 ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΥΡΙΔΑ!! ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!!!!

Comments are closed.