Δεν έχουν τέλος οι προκλητικές αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Δεν έχουν τέλος οι αλλαγές – πρόκληση για μία σειρά από άρθρα του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, σύμφωνα τις προτάσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Ανάμεσα σε άλλα καταργούνται παντελώς άρθρα που αφορούν την κατάρτιση ένοπλης ομάδας, τη
βλασφημία του Θεού, της Εκκλησίας και της θρησκείας, την περιύβριση νεκρών, την απάτη για την αποφυγή της στράτευσης, τη διατάραξη συνεδριάσεων Συλλόγων, κ.λπ. Μπροστά στις αντιδράσεις ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου έδειξε πρόθυμος να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή.
Ωστόσο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, οι προσπάθειες να συσχετιστεί η επιστημονική και τεκμηριωμένη εργασία των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών που συνέταξαν τους δύο Κώδικες (Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας) «με ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής συγκυρίας και αντιπαράθεσης είναι αυτονοήτως θλιβερές».
Σε κάθε περίπτωση (μετά και τα φίλια πυρά από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ), διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη «καταγράψει τα πρώτα ζητήματα που αναδείχθηκαν από τη διαβούλευση και ετοιμάζει την πρότασή του προς τις ειδικές νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, η οποία αυτονόητα κινείται στην κατεύθυνση πάγιων πολιτικών που το ίδιο έχει αναπτύξει ήδη από το 2015 και μετά».
Σπεύδει επίσης, να σημειώσει ότι «τα σχέδια νέου Ποινικού Κώδικα και νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, συνιστούν τις προτάσεις των ειδικών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, που συγκροτήθηκαν δυνάμει του άρθρου 76 παρ. 6 του Συντάγματος, προς το υπουργείο Δικαιοσύνης».
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μαστρογεωργίου, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις αλλαγές που προτείνει η κυβέρνηση στον Ποινικό Κώδικα οι οποίες όπως υπογράμμισε, «έχουν ονοματεπώνυμο και ευνοούν σκανδαλωδώς τη Χρυσή Αυγή». «Φροντίζουν να πέσουν στα μαλακά οι υπεύθυνοι για την τραγωδία στο Μάτι και τη Μάνδρα, ενώ αποθρασύνουν τους κουκουλοφόρους να πετούν ατιμώρητοι μολότοφ», υποστήριξε ο κ. Μαστρογεωργίου, διαμηνύοντας όμως πως «οι ιδεοληψίες και οι μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περάσουν. Ας το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση αποσύροντας μόνη της τις προκλητικές προτάσεις της». 
Οι προτεινόμενες αλλαγές Πιο αναλυτικά στο νέο Ποινικό Κώδικα καταργείται ως παρεπόμενη ποινή η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων (καταργούνται τα άρθρα 59-64 του ΠΚ). Σήμερα σε περίπτωση πρόσκαιρης κάθειρξης επιβάλλεται και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων για 1 έως 5 χρόνια και σε περίπτωση ισόβιας κάθειρξης συνεπάγεται αυτοδικαίως και πάλι στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων. Όμως, με το νέο Ποινικό Κώδικα δεν προβλέπεται ως παρεπόμενη ποινή η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων.
Στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα, τα αδικήματα τα οποία μετατρέπεται από κακούργημα σε πλημμέλημα και έχουν επιεικέστερη αντιμετώπιση είναι: – το αδίκημα της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών, δηλαδή αυτό της κατασκευής και χρήσης μολότοφ που χρησιμοποιούν οι μπαχαλάκιδες στην Αθήνα, το οποίο μετατρέπεται από κακούργημα που είναι τώρα με προβλεπόμενη ποινή έως κάθειρξη 20 ετών, σε πλημμέλημα με προβλεπόμενη ποινή τα 3 έτη και σε περίπτωση μάλιστα που παραδοθούν τα εκρηκτικά πριν τον έλεγχο από τις αρμόδιες
Αρχές, παύει η δίωξη πριν ξεκινήσει (άρθρο 272), -οι προπαρασκευαστικές πράξεις εσχάτης προδοσίας (άρθρο 135), -η νόθευση αποδεικτικών (άρθρο 139), -το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας και προφορικής συνομιλίας μετατρέπεται σε πλημμέλημα (άρθρο 370Α) , -η υπηρεσία στον εχθρό (άρθρο 143), -η δωροδοκία πολιτικών προσώπων (άρθρο 159Α), -η τρομοκρατική οργάνωση ( άρθρο 187Α) και -ο εμπρησμός (άρθρο 264) και η πλημμύρα (άρθρο 268). Κατάργηση ουσιαστικών-βασικών άρθρων Παράλληλα, καταργούνται άρθρα του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα που σχετίζονται με τη βλασφημία θρησκειών, την περιύβριση των νεκρών, κ.λπ. Συγκεκριμένα, καταργείται μια σειρά άρθρων του ισχύοντα Ποινικού Κώδικα που αφορούν, εκτός από την άρση του πολιτικού ασύλου: -πρόκληση σε δημόσιες βιαιοπραγίες (άρθρο 192), -κατάρτιση ένοπλης ομάδας (άρθρο195), -διατάραξη συνεδριάσεων Συλλόγων (άρθρο 197), – κακόβουλη βλασφημία και καθύβριση με οποιονδήποτε τρόπο το Θεό και θρησκεία (άρθρα 198-199), – περιύβριση νεκρών ή μέλη του ή την τέφρα του (άρθρο 201) και -εγκλήματα που ανάγονται στην στρατιωτική υπηρεσία, στην υποχρέωση στράτευσης και παράνομη αποδημία προς αποφυγή της στράτευσης (άρθρα 202 – 206).

Πηγή: Protagon.gr

loading...