«Χέρι» και στο Καστελόριζο από τον Ν.Κοτζιά

– Έρχονται μαύρες μέρες ΚΑΙ για το Αιγαίο

Το el.gr στα άρθρα του τόνιζε, σε όλους εσάς, την ΤΕΡΑΣΤΙΑ σημασία ενός μικρού ακριτικού ελληνικού νησιού, το οποίο, με βάση το Διεθνές Δίκαιο που δεν δέχεται η Άγκυρα, «μπλοκάρει» τα τουρκικά σχέδια στην περιοχή.
Πρόκειται για το Καστελόριζο.
Του Κίμωνα Χαραλάμπους
Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, και ενδεχόμενα ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα και εκεί.
Πως; Με μία δήλωση, η οποία έχει όλες τις προδιαγραφές για να ερμηνευτεί ως ενίσχυση των τουρκικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο και ως κερκόπορτα για μελλοντική συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο Αιγαίο.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στην ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, είπε αρχικά ότι δεν πρέπει να είμαστε μονοχοφάιδες αλλά να έχει και η Τουρκία έσοδα από τον ενεργειακό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου.
«Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας «όλα δικά μου», τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος». «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια – με τις δύο τετραμερείς – και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη».
Ωστόσο, εν συνεχεία αναφέρθηκε ΚΑΙ στο Καστελόριζο:
«Αν νομίζεις όπως κάνουν μερικοί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία με χιλιάδες μίλια δεν έχει ΑΟΖ, δεν έχει τίποτα και όλη η ΑΟΖ είναι ξέρω ‘γω το Καστελόριζο έχει το 100% έχει όλη την περιοχή, δεν είναι έτσι. Τα πράγματα θέλουν προσοχή, φιλική πολιτική, διεθνές δίκαιο και να τον βάζεις και τον άλλο στο παιχνίδι, για να κατευνάζεις».
Τι σημαίνει αυτό; Τι θέλει να πει ο πρώην υπουργός; Πως το Καστελόριζο δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί, βάσει Διεθνούς Δικαίου, στο 100%, προκειμένου να ανακηρυχθεί ΑΟΖ που αποκλείει την Τουρκία από την περιοχή;
Να σας εξηγήσουμε όμως ξανά τι ακριβώς συμβαίνει με το Καστελόριζο.
Το Καστελόριζο βρίσκεται στο επίκεντρο των τουρκικών προκλήσεων, διότι κατέχει μια πλεονεκτική και κομβική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελώντας το κλειδί για την οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ
Σημείωση: Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων. Με πιο απλά λόγια, η οικονομική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής.
Οι Τούρκοι, συχνά-πυκνά, παρουσιάζουν αλλαγμένους χάρτες στους οποίους «εξαφανίζουν» το Καστελόριζο ή καλύτερα το συμπεριλαμβάνουν στην οριοθέτηση της δικής τους ΑΟΖ.
Γιατί το κάνουν αυτό;
Αν δεχτούν ότι η περιοχή του Καστελόριζου ανήκει στην Ελληνική ΑΟΖ, τότε, το ακριτικό μας νησί αποτελεί σημείο οριοθέτησης της ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο και με την Κύπρο και συνεπώς, η Τουρκία δεν έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο, όπως θα δείτε στο παρακάτω βίντεο και άρα οι Τούρκοι δεν θα μπορούν να βάλουν «χέρι» στους όποιους υδρογονάνθρακες της ευρύτερης περιοχής.
Με λίγα λόγια το Καστελόριζο «μπλοκάρει» τα σχέδια των Τούρκων για οριοθέτηση μεγάλης ΑΟΖ.
Γι’ αυτό η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ελληνική ΑΟΖ με βάση το Καστελόριζο, το οποίο «κόβει» τις φιλοδοξίες της Άγκυρας, η οποία θέλει να «σπάσει» την ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, ιδιαίτερα να εμποδίσει την ενοποίηση των ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα αναβαθμίσει τόσο την γεωοικονομική όσο και την γεωστρατηγική θέση του Ελληνισμού στην Ανατ. Μεσόγειο.
Είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η υπεράσπιση και στήριξη του πληθυσμού στο Καστελόριζο των Ελλήνων, ώστε αυτό το «αγκάθι» στα σχέδια των Τούρκων (ή όποιων βρίσκονται από πίσω τους) να συνεχίσει να υφίσταται.
Ωστόσο η δήλωση του Νίκου Κοτζιά αλλάζει τα δεδομένα και ανοίγει ακόμα μία κερκόπορτα μετά από αυτή που ανοίχθηκε στην Μακεδονία με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Και ο «εφιάλτης» δεν «τελειώνει»
loading...