΄Οξυνση των Σχέσεων Γερμανίας-ΗΠΑ

Συζητείται η απέλαση του Αμερικανού Πρεσβευτή
Του Μιχαήλ Στυλιανού

Εντυπωσιακό και εκτεταμένο τμήμα του σημερινού πρωινού δελτίου ειδήσεων της Ντώϋτσε Βέλλε –που αινιγματικά αφαιρέθηκε στα επόμενα δελτία της- επεσήμανε την «συνεχή επιδείνωση» των
γερμανό-αμερικανικών σχέσεων, σε επίπεδο κρίσεως, λόγω των  αλλεπάλληλων ωμών παρεμβάσεων στην πολιτική της χώρας                        - κυρίως από τον Αμερικανό πρεσβευτή, του οποίου ζητούν πλέον και την απέλαση πολιτικοί παράγοντες και επικεφαλείς επιχειρήσεων, ακόμη και «σταθερού ατλαντικού προσανατολισμού» –όπως ανέφερε ο παρουσιαστής του δελτίου Μπράϊαν Τόμας.
Τελευταίος σταθμός κλιμάκωσης στην εν λόγω συγκρουσιακή εξέλιξη:  το προχθεσινό -σε οξύ φαίνεται τόνο- διάβημα του δυναμικού  Τεξανού πρεσβευτή των ΗΠΑ κ. Ρίτσαρντ Γκρένελ, κατά του νέου γερμανικού προϋπολογισμού, στον οποίο το κονδύλιο των «αμυντικών» δαπανών υπολείπεται του 2% του ΑΕΠ που είχε υποσχεθεί η καγκελάριος Μέρκελ  στον Πρόεδρο Τραμπ. Η νέα  αυτή αμερικανική ανάκληση στην συμμαχική πειθαρχία προκάλεσε έκρηξη συσσωρευμένης οργής και καταπιεσμένου εθνικού γοήτρου από τον γερμανικό κόσμο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και των ΜΜΕ.
Η «κάτω βόλτα» στην ιστορία των άλλοτε προνομιακών σχέσεων Ουάσιγκτον- Βερολίνου άρχισε με την εκλογή  του Προέδρου Τραμπ,  (εναντίον της οποίας συνεργάσθηκαν και δυνάμεις του Βερολίνου με Βρετανούς και άλλα μέλη του «Κύκλου του Νταβός/ Μπίλντερμπεργκ/Τριλάτεραλ).  Απεικονίσθηκε χαρακτηριστικά στην πρώτη συνάντηση Τραμπ-Μέρκελ στον Λευκό Οίκο αλλά απέκτησε ένα δυναμικό ρυθμό από την άφιξη, πέρυσι,  στο Βερολίνο, του νέου Αμερικανού πρεσβευτή,  αυθεντικού εκφραστή της νέας αμερικανικής «διπλωματίας».
Κατά την «επαναστατική» πρακτική της διπλωματίας που εκπροσωπεί, ο κ. Ρίτσαρντ Γκρένελ δεν απευθύνεται  διακριτικά στα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης για να μεταφέρει μηνύματα της κυβέρνησής του, κατά τον παραδοσιακό κανόνα: Διατρανώνει τις επιθυμίες της Ουάσιγκτων, τις εντολές ή τις απειλές της,  με ανοικτά σχόλια στο Τουίτερ, με επιστολές σε Διευθυντές Επιχειρήσεων και με δημόσιες δηλώσεις.                                                       Πρώτο σοκ στα αισθητήρια κέντρα του 4ου Ράιχ ήταν πέρυσι οι επιστολές σε γερμανικές επιχειρήσεις, που ο κ. Γκρένελ προειδοποιούσε να πειθαρχήσουν στις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να διακόψουν κάθε συνεργασία, επένδυση και συναλλαγή μαζί του, για να μην καταστούν και οι ίδιες στόχος αμερικανικών κυρώσεων.
Το επόμενο σοκ, πολιτικού  αυτό χαρακτήρα, ήταν δηλώσεις υποστήριξης του Αμερικανού  πρεσβευτή στο αντιπολιτευτικό «εθνικιστικό» κίνημα  στην Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη –που αποτελεί εφιάλτη για το γερμανικό και ευρω-ενωσιακό σύστημα εξουσίας.
Το ακόλουθο βήμα κλιμάκωσης του αναβρασμού ήταν η προειδοποίηση του Αμερικανού Πρεσβευτή  στις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που συμμετέχουν στο  πρόγραμμα του δεύτερου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, για τις δυσμενείς γι’ αυτές συνέπειες εμμονής τους στο πρόγραμμα, παρά την διακηρυγμένη αντίθεση των ΗΠΑ, για τους γνωστούς λόγους. Τις προειδοποιήσεις αυτές ήρθε προ ημερών να ενισχύσει ψήφισμα  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Της τελευταίας αμερικανικής επέμβασης για τον γερμανικό προϋπολογισμό «αμυντικών» δαπανών είχαν προηγηθεί πιέσεις και  ευθεία απειλή του Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο, ότι οι ΗΠΑ θα  διακόψουν την κοινοποίηση μυστικών πληροφοριών σε εκείνους των συμμάχων τους που θα απειθαρχήσουν στην απαγόρευση της συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, στην κατασκευή και εγκατάσταση ηλεκτρονικών δικτύων (5 G) 5ης Γενεάς.                                                                                                  Το  πλεονέκτημα  της ηλεκτρονικής «συνακρόασης»
Διεθνής κολοσσός, εξαιρετικά αναπτυγμένης ηλεκτρονικής τεχνολογίας, που έχει υπερισχύσει και  παραγκωνίζει  από την διεθνή αγορά την Apple και άλλα επιβλητικά  σύμβολα της μυθικής άλλoτε αμερικανικής Sillicon  Valley, η κινεζική -συνεταιρική των εργαζομένων- εταιρεία  ηλεκτρονικών ερευνών  και εφαρμογών Ουάουέϊ,  έχει καταστεί στόχος εξοντωτικού πολέμου από την Ουάσιγκτον.                                                                                            Η  διευθύντρια και κόρη του ιδρυτή της έχει συλληφθεί και κρατείται από πολλών μηνών στον Καναδά, με ένταλμα της Ουάσιγκτον, με κατηγορίες για  υποκλοπή τεχνολογίας κ.α. και αμερικανικές εγκύκλιοι προς σύμμαχες και φιλικές χώρες συνιστούν την αποχή από κάθε συνεργασία με την κινεζική αυτή εταιρεία στην εγκατάσταση του νέου προηγμένου συστήματος ηλεκτρονικής δικτύωσης 5G. Ο λόγος που επικαλείται η Ουάσιγκτον για την αποκλεισμό της Ουάουεϊ από την διεθνή αγορά είναι ο κίνδυνος υποκλοπής των διακινούμενων από το σύστημά της στοιχείων από τις κινεζικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Ωστόσο, ως ένα των προτερημάτων του συστήματος της κινεζικής εταιρείας, που εξηγεί την προτίμησή των ηλεκτρονικών επικοινωνιακών συσκευών της στην διεθνή αγορά , αναφέρεται ότι δεν έχουν την «πίσω πόρτα» διαρροής των αμερικανικών, που τις καθιστά διάτρητες και φιλόξενες στην διείσδυση της  αμερικανικής  NSA , που ακούει και καταγράφει τα πάντα, από την Καγκελάριο Μέρκελ μέχρι  τον πλέον ασήμαντο νεαρό συνομιλητή στο «κινητό»- όπως αποκάλυψαν οι καταζητούμενοι  από την Ουάσιγκτον, εμπειρογνώμονες Σνόουντεν  και ΄Ασσανζ.
Αυτό το στοιχείο, μαζί με την τεχνολογική υπεροχή και το χαμηλότερο κόστος προσφοράς ,αναφέρεται ως εξήγηση της διαφαινόμενης αποτυχίας της αμερικανικής εκστρατείας οικονομικού  στραγγαλισμού της κινεζικής ανταγωνιστικής εταιρείας. Σε δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι η χώρα της διαθέτει τα μέσα πρόληψης και προστασίας της από τον αναγγελλόμενο κίνδυνο. Αλλά και η Βρετανία, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν εκδηλώσει αρνητική  στάση απέναντι  στην αμερικανική παραγγελία, παρά την συνοδευτική απειλή ότι θα πάψουν να «μοιράζονται» με τις ΗΠΑ την αμερικανική συγκομιδή μυστικών πληροφοριών.
Τον σχετικό νέο φάκελο των διατλαντικών συμμαχικών σχέσεων συμπληρώνουν δημοσιεύματα των Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς, που ,
Πρώτον, αναφέρουν  ότι δικαστική προσφυγή της κινεζικής εταιρείας καταγγέλλει την Ουάσιγκτον για «αντισυνταγματική απαγόρευση τεχνικού εξοπλισμού», (προφανώς υπό την έννοια της κατάλυσης του ελεύθερου εμπορικού συναγωνισμού). Και
Δεύτερον, δημοσίευσαν άρθρο  του στελέχους της  κινεζικής εταιρείας Γκούο Πίνγκ, που γράφει «η διάδοση της τεχνολογίας μας εμποδίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να κατασκοπεύουν όποιον θέλουν. Ο Πινγκ επικαλέστηκε έγγραφο της αμερικανικής  Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA),του 2010, που γράφει «πολλοί από τους στόχους μας επικοινωνούν με  συσκευές παραγόμενες  από την Huawei.Πρέπει να αποκτήσουμε κατά βεβαιότητα την γνώση του πως θα εκμεταλλευθούμε αυτά τα προϊόντα.»                                                                                                    Εκπρόσωποι της εταιρείας αλλά και αξιόπιστοι Δυτικοί παρατηρητές εξηγούν  ότι η αμερικανική εκστρατεία εναντίον της  Ουάιεϊ δεν κινείται από τον υποκριτικό φόβο κινεζικής υποκλοπής  Δυτικών μυστικών, αλλά από τον γνήσιο φόβο αμερικανικής απώλειας του «ελευθέρας» στην συνακρόαση και συνανάγνωση πάσης επικοινωνίας  στον  πλανήτη.

Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Τωρα που οι νεοφιλελευθερες αξιες αρχισαν να παραγουν αποτελεσματα εναντια στα συμφεροντα της Αμερικης-NTΠ διαπιστωνεται οτι η τελευταια προσχωρει ταχιστα σε σχεδον αντιδιαμετρικες αντιληψεις.Τωρα οι δασμοι ειναι καλοι και αν ερθουν Λατινοαμερικανοι μεταναστες στα συνορα με το Μεξικο βγαζουμε και πολυβολα!!!Η ανασφαλεια φαινεται οτι ειναι κακος συμβουλος για ενα μεγαλο γαιωπολιτικο παιχτη οπως η Αμερικη. Η επιθετικοτητα που την διακρινει και ο ιταμος και ωμος τροπος που συμπεριφερεται στις διεθνεις σχεσεις οπως τωρα με την ΚΙΝΑ ειναι αποτοκος ακριβως αυτης της ανασφαλειας. Αν κατι συμβει με το δολλαριο το κυριο αποθεματικο νομισμα στον κοσμο(που μπορει να συμβει οσονουπω) η Αμερικη θα χασει τα παντα.Γιατι ολη η δομη του imperium που συντηρει στηριζεται σε αυτο. Παρολη την εξαιρετικη και αποτελεσματικη οικονομια της χωρις το $$$ θα ειναι αδυνατο να κυριαρχησει οπως τωρα. Η Αχιλειος πτερνα ειναι τελικα εδω!!!! Γιαυτο εχω την εντυπωση οτι το βαθυ κρατος της(το στρατιωτικοβιομηχανικο συμπλεγμα μαζι με το διευθυνον χρηματοπιστωτικο) θα προχωρησει τελικα σαυτο που ολοι μας πιστευω(οι περισσοτεροι τουλαχιστον) ευχομαστε να μη συμβει.Στην υστερικη επιθεση κοντρα στην λογικη, κοντρα στις απωλειες,κοντρα στην ηττα, κοντρα στον ιδιο τον Αρμαγεδωνα!!Θα χρειαστουν πολυ ψυχιατροι για να το εξηγησουν αυτο αλλα η ανθρωπινη φυση διεπεται και απο την τρελα αυτο ειναι βεβαιο!!Καποιοι σαλεμενοι οταν δουν οτι φευγει η εξουσια απο τα χερια τους σαν κακομαθημενα υστερικα βουτυροπαιδα τσιριζοντας απλα θα πατησουν τα κουμπια!!Ναι αυτο θα κανουν!!Η σκεψη τους αναπτυχθηκε και επωαστηκε μεσα σενα περικλειστο - στεγανο περιβαλλον ισχυος χλιδης και αλαζονιας που παντα παραγει αυτιστικες και ιδρυματικου τυπου πολιτικες προσωπικοτητες.Μονο να σκεφτουμε οτι βγαλανε ενα δικο τους νομο για κυρωσεις στην Ρωσια και μαυτον αρχισαν να ΔΙΚΑΖΟΥΝ ολο τον κοσμο.Οχι μονο την επικρατεια τους!!!Αρνουνται να επιδικασθουν απο διεθνη δικαστηρια ενω οι ιδιοι δικαζουν τους παντες!!Με την ΚΙΝΑ την Ρωσια και την Ευρωπη κλπ αντι να καθησουν σενα τραπεζι και να ρυθμισουν την γεωπολιτικη ετσι ωστε να υπαρξει σχετικη Δικαιοσυνη, Συνεχεια,Ισοροπια,Συνεργασια και Ειρηνη στον πλανητη εξωθουν τα πραγματα στα ακρα.Ισως γιατι ουσιαστικα αυτη ειναι η κουλτουρα της Διεθνους Ελιτ που φαινεται οτι την κουμανταρει!Το καουμποηλικι ο αυταρχισμος και ο καταναγκασμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...