Κόκκινο Βέτο της Ρωσίας στις ΗΠΑ κατά Εισβολής στην Βενεζουέλα (Μετουσιώνεται και σε πράξεις)

Finian Cunningham, Zero Hedge, Strategic Culture

[Το παρόν ξεχωριστό άρθρο του διεθνώς έγκυρου Ιρλανδού δημοσιογράφου μεταφράστηκε με εσωτερικό δισταγμό και επιφύλαξη για τις -παράτολμες και ασυμβίβαστες με εδραιωμένες θέσεις και εκτιμήσεις περί ισορροπιών και δυνατοτήτων- ριζοσπαστικές ερμηνείες και χαρακτηρισμούς του. Με το τέλος της μετάφρασης όμως, έπεσε η είδηση, ότι σε αεροδρόμιο της Βενεζουέλας αποβιβάσθηκε στρατιωτικό άγημα με επικεφαλής Ρώσο στρατηγό, από ρωσικό μεταγωγικό αεροπλάνο, που μετέφερε και σημαντικό φορτίο εξοπλισμού. Σύνοψη των στοιχείων και φωτογραφίες συμπληρώνουν και καλύπτουν έτσι τον αρθρογράφο.]

Ανάδειξη: Μιχαήλ Στυλιανού
Σε μιαν συνάντηση υψηλού επιπέδου, την περασμένη εβδομάδα, στην Ρώμη, φαίνεται πως η Ρωσία επανέλαβε μιαν προειδοποίηση στις ΗΠΑ ότι δεν θα ανεχθεί μιαν αμερικανική στρατιωτική επέμβαση για την ανατροπή την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με την οποία έχει συνάψει συμμαχία.

Στο μεταξύ, πίσω στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Τραμπ, κατά την πρες-κόνφερενς που έδωσε με τον Βραζιλιανό πρόεδρο Μπολσονάρο στον Λευκό Οίκο διακήρυσσε και πάλι ότι η στρατιωτική επιλογή είναι πάντοτε στο τραπέζι,. Ο Τραμπ είτε μπλοφάρει είτε δεν έχει ακόμη ενημερωθεί για την αξιολόγηση της ρωσικής προειδοποίησης.

Η συνάντηση στην ιταλική πρωτεύουσα μεταξύ του Αμερικανού «ειδικού απεσταλμένου» για τις υποθέσεις της Βενεζουέλας Έλιοτ ΄Αμπραμς και του Ρώσου υφυπουργού των Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκώφ είχε τα χαρακτηριστικά ενός επείγοντος ραντεβού. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε το γεγονός μόλις τρεις μέρες πριν την συνάντηση. Οι δυο αξιωματούχοι , όπως αναφέρεται, συναντήθηκαν επί δυο ώρες σε ένα ξενοδοχείο της Ρώμης, γεγονός ενδεικτικό μιας επείγουσας ρύθμισης.

Ο ΄Αμπραμς δεν είναι ένας συνηθισμένος διπλωμάτης. Είναι ειδικός στην ανατροπή καθεστώτων, με εγκληματικό μητρώο για την προαγωγή τρομοκρατικών επιχειρήσεων, ειδικότερα στην περιβόητη υπόθεση Ιράν-Κόντρα για την αποσταθεροποίηση της Νικαράγουας, στην δεκαετία του 1980.

Ο διορισμός του από τον Πρόεδρο Τραμπ, για τον «Φάκελο της Βενεζουέλας», υπογραμμίζει την σοβαρότητα του σχεδίου της Ουάσιγκτον για την αλλαγή του καθεστώτος στο Καράκας. Το εάν θα πετύχει την εφαρμογή αυτού του σχεδίου είναι μια άλλη υπόθεση.

Ο εκπρόσωπος της Μόσχας στην συνάντηση, Σεργκέι Ριαμπκώφ είναι γνωστό πως δεν μασάει τα λόγια του, έχοντας προηγουμένως καταγγείλει δριμύτατα την Ουάσιγκτον ότι επιδιώκει την παγκόσμια στρατιωτική κυριαρχία. Αποκαλεί τα πράγματα με το όνομά τους και χαρακτηρίζει εγκληματία αυτόν που διαπράττει εγκλήματα.

Η συνάντηση της περασμένης εβδομάδας στην Ρώμη χαρακτηρίστηκε ως «ειλικρινής» και «σοβαρή» -όροι που στον διπλωματικό κώδικα σημαίνουν θυελλώδης. Η χρονική τοποθέτησή της έγινε σε κρίσιμη στιγμή, μετά το χάος που είχαν δημιουργήσει οι διακοπές της ηλεκτροδότησης στην Βενεζουέλα, τις οποίες πολλοί παρατηρητές, συμπεριλαμβανομένου του Κρεμλίνου, αποδίδουν σε ηλεκτρονικό σαμποτάζ. Η διακοπή λειτουργίας του συστήματος παραγωγής ηλεκτρινή ενέργειας ακολούθησε μιαν αποτυχημένη απόπειρα της Ουάσιγκτον να στήσει μιαν πρόκληση, με την εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας από την γειτονική Κολομβία τον προηγούμενο μήνα, με στόχο τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας.

Το γεγονός ότι μέχρι τώρα ναυάγησαν οι προσπάθειες της Ουάσιγκτον να ανατρέψει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας μπορεί να εντείνει την αμερικανικήν εκστρατεία αποσταθεροποίησης της χώρας, για την εγκατάσταση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, που αυτοανακηρύχτηκε τον Ιανουάριο «προσωρινός Πρόεδρος», με τις ευλογίες του Αμερικανού αντιπροέδρου Πενς.

Μετά την αποτυχία των «μπλάκ-άουτ» σε όλη την χώρα να κινήσουν σε εξέγερση λαού και στρατού κατά της κυβέρνησης Μαδούρο, η επόμενη επιλογή-πειρασμός για την Ουάσιγκτον θα μπορούσε να είναι η στρατιωτική.

Μοιάζει σημαδιακό ότι η Ουάσιγκτον εκκένωσε πρόσφατα όλους τους υπόλοιπους διπλωμάτες της από την Βενεζουέλα. Για την απόφαση της ανάκλησης, ο υπουργός των Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εξήγησε ότι η παρουσία του αμερικανικού προσωπικού επί τόπου «περιόριζε» τις δυνατότητες δράσεως της Ουάσιγκτον. Αναφέρθηκε επίσης ότι οι Αμερικανικές Αερογραμμές, την περασμένη εβδομάδα, ακύρωσαν τις πτήσεις τους στην Βενεζουέλα, γεγονός που πάλι υποδείκνυε ότι οι ΗΠΑ ετοίμαζαν μια στρατιωτική επέμβαση, είτε άμεσα, με τον στρατό τους, είτε συγκαλυμμένα, με τον εξοπλισμό τοπικών εντολοδόχων τους. Η δεύτερη μέθοδος ασφαλώς εμπίπτει στην ειδικότητα του Άμπραμς.

Μετά την συνάντηση στην Ρώμη, ο Ριαμπκώφ δήλωσε ωμά: «Υποθέτουμε πως η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει με σοβαρότητα, τις προθέσεις μας, την στάση μας και τις προειδοποιήσεις μας.»

Μια από τις προειδοποιήσεις που διαβίβασε ο Ριαμπκώφ πιστεύεται πως ήταν ότι καμιά αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα δεν θα γίνει ανεκτή από την Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο ΄Αμπραμς βγήκε από την συνάντηση σαν να είχε δεχτεί άγριο κατσάδιασμα. « Όχι, δεν φθάσαμε σε σύμπτωση απόψεων, αλλά νομίζω ότι οι συνομιλία ήταν θετική υπό την έννοια ότι και οι δύο πλευρές βγαίνουν με καλύτερη κατανόηση των θέσεων της άλλης», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

«Μια καλύτερη κατανόηση των απόψεων της άλλης πλευράς» σημαίνει ότι στην αμερικανική πλευρά ορίστηκε μια κόκκινη γραμμή, για να κάνει πίσω.

Η υπεροψία των Αμερικανών είναι αφάνταστη. Ο ΄Αμπραμς φαίνεται πως ταξίδεψε στην Ρώμη –κατά τα αμερικανικά δημοσιεύματα- με την προσδοκία ότι θα επεξεργαστεί με τον Ριαμπκώφ μιαν «μεταβατική διαδικασία», ή ένα «συμβιβασμό», για το ποιος θα πάρει τον «τίτλο του προέδρου» της Βενεζουέλας.

Αυτό αναμφίβολα εννοούσε όταν δήλωσε μετά την συνάντηση «δεν υπήρξε σύμπτωση απόψεων», αλλά απέκτησε μια «καλύτερη αντίληψη των ρωσικών θέσεων».

Το σχέδιο της Ουάσιγκτον είναι να επαναλάβει το προηγούμενο της Συρίας. Κατά τον οκταετή πόλεμο στην Συρία, η Ουάσιγκτον συνεχώς επαναλάμβανε την απαίτηση για μιαν «πολιτική μετάβαση», στο τέλος της οποίας ο Πρόεδρος ΄Ασαντ θα απομακρυνόταν από την εξουσία. Αντίθετα, η αμετακίνητη στάση της Ρωσίας ήταν ότι δεν ανήκει σε κάποια ξένη δύναμη το δικαίωμα να αποφασίζει για τις πολιτικές εξελίξεις στη Συρία. Η διαμόρφωσή τους ανήκει στην κυρίαρχη και ανεπηρέαστη βούληση του λαού της χώρας.

Τρία σχεδόν χρόνια μετά την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Συρία, για την διάσωση της αραβικής χώρας υπό υπόγειο πόλεμο με αμερικανική υποστήριξη για την αλλαγή καθεστώτος, η αμερικανική πλευρά προφανώς εγκατέλειψε τις προηγούμενες επιτακτικές αξιώσεις της για «πολιτική μετάβαση». Η αρχή της συριακής κυριαρχίας επικράτησε, σε μεγάλο βαθμό χάρις στην ρωσική δραστική υπεράσπιση ενός ΄Αραβα συμμάχου.

Κατά το ίδιο τρόπο, η Ουάσιγκτον, στην αθεράπευτη οίησή της, εισπράττει άλλο ένα μάθημα από την Ρωσία –αυτή την φορά στην υποτιθέμενη «αυλή της», στην Λατινική Αμερική.

Αποκλείεται η Ρωσία να δελεαστεί με μαλαγανιές, από τους συνωμότες αλλαγής καθεστώτων της Ουάσιγκτον, να συζητήσει για το ποιος θα είναι πρόεδρος της Βενεζουέλας και πως «μπορούμε να διαχειριστούμε την μετάβαση». Η Μόσχα επανέλαβε άπειρες φορές ότι πρόεδρος της Βενεζουέλας είναι ο Νικόλας Μαδούρο, τον οποίο ψήφισε πέρυσι ο λαός με συντριπτική πλειοψηφία, σε ελεύθερες και έντιμες εκλογές –που μποϋκοτάρισε μια αμερικανο-κίνητη αντιπολίτευση.

Το πλαίσιο που επιχειρεί να θέσει η Ουάσιγκτον για την επιλογή μεταξύ του ευνοούμενου της «προσωρινού προέδρου» και του εκλεγμένου Μαδούρο είναι τελείως αυθαίρετο. Δεν αξίζει καν για συζήτηση, επειδή αποτελεί έναν βάναυσο βιασμό της κυριαρχίας της Βενεζουέλας. Με ποιο δικαίωμα η Ουάσιγκτον αποτολμά να θέλει να επιβάλει μιαν τέτοια ανέντιμη επιλογή;

Στην περίπτωση και της Βενεζουέλας η Ρωσία είναι υποχρεωμένη να υπενθυμίσει –ξανά- στους ασύδοτους κυβερνήτες των ΗΠΑ για την ύπαρξη του Διεθνούς Δικαίου και την υποχρέωση σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, όπως το έκανε προηγούμενα στην περίπτωση της Συρίας.

Και στην περίπτωση που η Ουάσιγκτον εκραγεί και δοκιμάσει την στρατιωτική επιλογή, η Μόσχα είπε την περασμένη εβδομάδα στον χειρουργό των ανατροπών κυβερνήσεων ΄Αμπραμς ότι εκεί υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, με την ένδειξη στοπ. Εάν στην Ουάσιγκτον απομένει ικανότητα λογικού διαλογισμού, θα ξέρει από την εμπειρία της Συρίας ότι η Ρωσία έχει εξασφαλίσει τα νώτα της Συρίας.

Τώρα οι πεισμωμένοι Αμερικανοί θα συνεχίσουν με περισσότερα σαμποτάζ, ηλεκτρονικά ή οικονομικά. Αλλά οι επιλογές είναι περιορισμένες, αντίθετα με ότι πιστεύει ο Τραμπ. Οι ημέρες της αχαλίνωτης ιμπεριαλιστικής αμερικανικής ασυδοσίας είναι μετρημένες. Χάρις, εν μέρει, στο διεθνές κύρος και στην στρατιωτικήν ισχύ της Ρωσίας.

Ρωσικός Στρατός και Βοήθεια Φθάνουν στην Βενεζουέλα Μετά την Επίδοση Κόκκινης Προειδοποίησης στον Τραμπ.

Zero Hedge, 24-3-2019

Μέρες μόλις μετά την συνάντηση της Ρώμης, όπου η Ρωσία επανέλαβε αυστηρή προειδοποίηση στις ΗΠΑ, η Μόσχα δεν ριψοκινδυνεύει με την τύχη του Νότιο-αμερικανού συμμάχου της. Και τώρα, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο δημοσιογράφος Javier I. Mayorca, ο αντιστράτηγος Vasily Tonkoshkurov, πρώτος υπαρχηγός των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, έφθασε στην Βενεζουέλα.

Ο Ρώσος στρατηγός έφθασε στην Βολιβαριανή Δημοκρατία συνοδευόμενος από 99 άνδρες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στο αεροδρόμιο Maiquetia , με αεροπλάνο Αντόνωφ 124. Την ρωσική αποστολή υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο Διευθυντής Διεθνών Υποθέσεων και Ενοποίησης VA Marianny Mata.

Αμέσως μετά (14.00), στο ίδιο αεροδρόμιο προσγειώθηκε φορτηγό αεροπλάνο, το οποίο αποβίβασε φορτίο 35 τόνων υλικού που ανήκει στο στρατιωτικό προσωπικό, το οποίο είχε ήδη αποβιβαστεί. Μέλη της ρωσικής πρεσβείας και ο GB Edgar Colina Reyes παρέστησαν στην υποδοχή.

loading...