Στα μαχαίρια ΗΠΑ-Γερμανία: Το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει τον Αμερικανό πρέσβη!

Στο ναδίρ οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας καθώς το Βερολίνο ετοιμάζεται να κηρύξει “persona non grata” και να απελάσει τον αμερικανό πρέσβη μετά από μια σειρά έντονων επεισοδίων.

Η σχετική αποκάλυψη έγινε από την Ντόϊτσε Βέλλε ενώ Γερμανοί πολιτικοί παραδέχτηκαν δημοσίως τις εισηγήσεις τους στην Α.Μέρκελ για απέλαση του αγαπημένου “παιδιού” του Ν.Τραμπ.

Η Ντόϊτσε Βέλλε επεσήμανε την «συνεχή επιδείνωση των γερμανό-αμερικανικών σχέσεων, σε επίπεδο κρίσεως, λόγω των  αλλεπάλληλων ωμών παρεμβάσεων στην πολιτική της χώρας  – κυρίως από τον Αμερικανό πρεσβευτή, του οποίου ζητούν πλέον και την απέλαση πολιτικοί παράγοντες και επικεφαλείς επιχειρήσεων, ακόμη και «σταθερού ατλαντικού προσανατολισμού»–  όπως ανέφερε ο παρουσιαστής του δελτίου Μπράϊαν Τόμας.

Μέσα σε λίγες ώρες έχουμε το κολοσσιαίο πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ που επιβλήθηκε στην Google από την Κομισιόν. Στην Ουάσινγκτον είναι βέβαιοι πως πρόκειται για πλήγμα από το Βερολίνο ενώ το “ποτήρι ράγισε” με την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream προς το Βερολίνο.

Τελευταίος σταθμός κλιμάκωσης το διάβημα του Τεξανού πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Γκρένελ, κατά του νέου γερμανικού προϋπολογισμού, στον οποίο το κονδύλιο των «αμυντικών» δαπανών υπολείπεται του 2% του ΑΕΠ όπως είχε υποσχεθεί η καγκελάριος Μέρκελ  στον Πρόεδρο Τραμπ.

“Τηρήστε τη δέσμευση σας για αύξηση των αμυντικών της δαπανών” είπε ο πρέσβης των ΗΠΑ.

«Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει σαφώς μέχρι το 2024 να έχουν επιτύχει το στόχο του 2% και όχι να έχουν απομακρυνθεί απ’ αυτόν. Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει την ήδη απαράδεκτη συνεισφορά της στη Συμμαχία αποτελεί ανησυχητικό μήνυμα της Γερμανίας προς τους 28 συμμάχους της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ρ. Γκρενέλ. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αμυντικές δαπάνες στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024.

Το μπρα ντε φερ Γερμανίας-ΗΠΑ ξεκίνησε πέρυσι με επιστολές του Γκρένελ σε γερμανικές επιχειρήσεις. Ο Γκρένελ τις προειδοποιούσε να πειθαρχήσουν στις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον του Ιράν και να διακόψουν κάθε συνεργασία, επένδυση και συναλλαγή μαζί του, για να μην καταστούν και οι ίδιες στόχος αμερικανικών κυρώσεων.

Το επόμενο σοκ, ήταν δηλώσεις υποστήριξης του Αμερικανού πρεσβευτή στο αντιπολιτευτικό «εθνικιστικό» κίνημα  στην Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη –που αποτελεί εφιάλτη για το γερμανικό σύστημα εξουσίας.

Το ακόλουθο βήμα κλιμάκωσης του αναβρασμού ήταν η προειδοποίηση του Αμερικανού Πρεσβευτή στις γερμανικές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, που συμμετέχουν στο  πρόγραμμα του δεύτερου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου, για τις δυσμενείς γι’ αυτές συνέπειες εμμονής τους στο πρόγραμμα, παρά την διακηρυγμένη αντίθεση των ΗΠΑ, για τους γνωστούς λόγους. Τις προειδοποιήσεις αυτές ήρθε προ ημερών να ενισχύσει ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Της τελευταίας αμερικανικής επέμβασης για τον γερμανικό προϋπολογισμό «αμυντικών» δαπανών είχαν προηγηθεί πιέσεις και  ευθεία απειλή του Αμερικανού πρεσβευτή στο Βερολίνο, ότι οι ΗΠΑ θα  διακόψουν την κοινοποίηση μυστικών πληροφοριών σε εκείνους των συμμάχων τους που θα απειθαρχήσουν στην απαγόρευση της συνεργασίας με την κινεζική εταιρεία Huawei, στην κατασκευή και εγκατάσταση ηλεκτρονικών δικτύων (5 G) 5ης Γενεάς.

Ανάλογο τελεσίγραφο έστειλαν οι ΗΠΑ και στην Ιταλία όπως έχει ήδη αποκαλύψει το pronews.gr

Ετσι ο Wolfgang Kubicki, αναπληρωτής  του FDP και της Bundestag ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας, Heiko Maas, πρέπει να απελάσει τον Grenell και να τον κηρύξει persona non grata.

“Οποιος Αμερικανός διπλωμάτης δρα με αυτό τον τρόπο ως κομισάριος μιας δύναμης κατοχής πρέπει να μάθει ότι η υπομονή μας έχει όρια” είπε ο Kubicki.

Ο Carsten Schneider του SDP είπε ότι ο “Γκρένελ είναι μια μεγάλη διπλωματική αποτυχία. Προχωρά συνεχώς σε προβοκάτσιες και δημιουργεί προβλήματα”.

Δεν είναι μόνο αυτοί. Και μέσα από το κόμμα της η Α.Μέρκελ δέχεται εισηγήσεις για απέλαση του Αμερικανού πρέσβη ακόμη από επιχειρήσεις και ΜΜΕ!

Πάντως, αν η Α.Μέρκελ “τραβήξει το σχοινί” και προχωρήσει στην απέλαση του Αμερικανου πρέσβη τότε θα αμερικανικά αντίποινα θα είναι άμεσα και έντονα.

Κολοσιαίο πρόστιμο στην Google από Κομισιόν

Νέα «καμπάνα», την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, επέβαλλε στην Google η Κομισιόν, που κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε μια υπόθεση που αφορά το διαφημιστικό της τμήμα AdSense.

Αυτή τη φορά το πρόστιμο ορίστηκε στο 1,49 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τις προηγούμενες κυρώσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το τελευταίο πρόστιμο αφορά την AdSense. Η Google κατηγορείται ότι επέβαλε έναν αριθμό περιοριστικών όρων στα συμβόλαια που συνήψε με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για «παράνομες πρακτικές» που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν στον ανταγωνισμό.

«Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (…) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Με μια λιτή δήλωση αντέδρασε η Google στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να της επιβάλει νέο πρόστιμο, αναφέροντας ότι στο μέλλον θα δώσει μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές της.

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος διεθνών υποθέσεων της Google, Κεντ Γουόκερ:

«Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι οι υγιείς, ακμάζουσες αγορές είναι προς το συμφέρον όλων. Έχουμε ήδη υλοποιήσει ένα ευρύ φάσμα αλλαγών στα προϊόντα μας, προκειμένου να ανταποκριθούμε στους προβληματισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τους προσεχείς μήνες θα κάνουμε περαιτέρω επικαιροποιήσεις προκειμένου να δώσουμε μεγαλύτερη προβολή στους ανταγωνιστές, στην Ευρώπη».

pronews.gr

loading...

1 thought on “Στα μαχαίρια ΗΠΑ-Γερμανία: Το Βερολίνο ετοιμάζεται να απελάσει τον Αμερικανό πρέσβη!

  1. Όταν τσακώνονται τα βουβάλια κάτω στον βάλτο , συνήθως , την …….πληρώνουν τα βατράχια ……..

Comments are closed.