Ποιοι είναι οι πέντε δήμοι που «σπάνε» – «Ξεκάθαρη θεσμική εκτροπή» καταγγέλλει η ΚΕΔΕ

Συνολικά πέντε θα είναι οι δήμοι που θα «σπάσουν» πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών. Αρχικώς ο χωροταξικός επανασχεδιασμός αφορούσε τους
δήμους Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου και Βελβεντού-Σερβίων, ωστόσο ο υπουργός ανέφερε σήμερα σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι το σχέδιο θα αφορά και τον δήμο Σάμου. Η σχετική τροπολογία, όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, θα κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα και θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Η αρχική μορφή της τροπολογίας (χωρίς τον δήμο Σάμου), που είχε διαρρεύσει στον Τύπο, προβλέπει το «σπάσιμο» των δήμων: α) Κέρκυρας, σε Βόρειας Κέρκυρας με έδρα την Κασσιόπη, Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων με έδρα την Κέρκυρα και σε Νότιας Κέρκυρας με έδρα τη Λευκίμμη, β) Κεφαλλονιάς, σε Αργοστιολίου με έδρα το Αργοστόλι, Ληξουρίου με έδρα το Ληξούρι και Σάμης, με έδρα τη Σάμη, γ) Λέσβου, σε Μυτιλήνης με έδρα τη Μυτιλήνη και Δυτικής Λέσβου με έδρα την Καλλονή και δ) Βελβεντού – Σερβίων, στους δήμους Βελβεντού και Σερβίων, με έδρες τις ομώνυμες πόλεις.

Σύμφωνα με τις διαρροές, η τροπολογία προβλέπει επίσης τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με αντικείμενο την επανεξέταση των διοικητικών ορίων και άλλων δήμων και την υποβολή σχετικής εισήγησης μετά από δύο έτη στον υπουργό Εσωτερικών.

«Ξεκάθαρη θεσμική εκτροπή» και «καθαρά εχθρική κι αντιδημοκρατική πολιτική απόφαση σε βάρος της αυτοδιοίκησης», θα αποτελεί τυχόν επανασχεδιασμός των ορίων των δήμων 90 ημέρες πριν από τις εκλογές και χωρίς να προηγηθεί διάλογος, τονίζει ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Γιώργος Πατούλης.

Η ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει ότι «η συζήτηση αυτή διεξάγεται το προηγούμενο διάστημα εν κρυπτώ, σε κλειστές συσκέψεις που διεξάγονται σε κομματικά γραφεία» και σημειώνει ότι «δεν είναι δυνατόν, για μια ακόμη φορά, να εφαρμόζονται από τη σημερινή κυβέρνηση σημαντικές αλλαγές που αφορούν τους δήμους, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός πολιτικός διάλογος με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης. Είναι πολιτικά και θεσμικά απαράδεκτο να ενημερωνόμαστε για τον κυβερνητικό σχεδιασμό μέσω διαρροών και συνεντεύξεων στον Τύπο. Κι ακόμη χειρότερο είναι οι αλλαγές αυτές να συζητιούνται πρώτα σε κομματικά όργανα κι όχι σε θεσμικό επίπεδο».

Η ΚΕΔΕ καλεί «την κυβέρνηση κι όσους κρύβονται πίσω από αυτές τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις, επιτέλους να σοβαρευτούν. Να αντιληφθούν ότι είναι άλλο το Κράτος κι άλλο το κόμμα» και να ανασταλεί άμεσα το «σπάσιμο» των δήμων μόλις τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. Επίσης, ζητά από την κυβέρνηση «να προχωρήσει άμεσα, γιατί ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος, στις άκρως απαραίτητες διορθωτικές ρυθμίσεις και βελτιώσεις στις διατάξεις του «Κλεισθένη», που αφορούν την εκλογική διαδικασία. Διορθωτικές κινήσεις που ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών, στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, χαρακτήρισε αναγκαίες και δεσμεύθηκε δημόσια ότι θα προωθήσει».

crashonline.gr

loading...