Νέα σενάρια για υπουργικό πραξικόπημα κατά της Μέι

Μετά από τις απανωτές αποτυχίες και προσωπικές ήττες σε όλα τα επίπεδα, αλλά και μετά την πρωτοφανή για τα βρετανικά χρονικά διαδήλωση του Σαββάτου, με ένα εκατομμύριο πλήθος στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, η Τερέζα Μέι, απομονωμένη όσο ποτέ άλλοτε, βρίσκεται
αντιμέτωπη με υπουργικό πραξικόπημα που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παραίτηση της.

Εχθροί και φίλοι της Ευρώπης θεωρούν πως οι μέρες της πρωθυπουργού είναι μετρημένες. Παρά τα όσα συνέβησαν την περασμένη εβδομάδα, ακόμα και με την μικρή παρἀταση του άρθρου 50 από τους 27 ηγἐτες της ΕΕ, η συμφωνία της κ. Μέι με τις Βρυξέλλες δεν φαίνεται πως θα εγκριθεί από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Εξ ου και η απόσυρσή της από τον προγραμματισμό της Βουλής για την επόμενη εβδομάδα.

Ποιος μπορεί να είναι ο αντικαταστάτης;

Το μεγάλο πρόβλημα των πραξικοπηματιών υπουργών είναι ο προσωρινός αντικαταστάτης. Με βάση την ιεραρχία, θα πρἐπει να είναι ο αντιπρόεδρος της Κυβἐρνησης Ντέιβιντ Λίντινγκτον. Ομως ο κ. Λίντιγκτον είναι ευρωπαϊστής και οι ευρω-σκεπτικιστές φοβούνται ότι στο μεσοδιάστημα έως την αλλαγή ηγεσίας θα συμφωνήσει στην παραμονή της Βρετανίας στην Ενιαία Αγορά και την Τελωνειακή Ἐνωση. Στο μεταξύ και ο ίδιος δήλωσε το απόγευμα της Κυριακής ότι “δεν έχει χρόνο για συνωμοσίες” και “δεν νομίζει” ότι θα ήθελε να γίνει πρωθυπουργός.

Άλλο ένα εμπόδιο είναι πως η σημερινή πρωθυπουργὀς θα πρέπει να αποχωρήσει με την θέληση της. Γιατί μετά την πρόσφατη πρόταση μομφής, την οποία κέρδισε, κατοχύρωσε το δικαίωμα να παραμείνει στην εξουσία έως τον Δεκέμβριο. Όμως οι εξελίξεις δεν περιμένουν και η χώρα δεν είναι περιουσία ενός κόμματος για να την διαχειρίζεται όπως θέλει. Ήλθε η ώρα της πλειοψηφίας της Βουλής να αρθεί στο ύψος της αποστολής της, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το μέλλον της.

Πηγή: Deutsche Welle

loading...

1 thought on “Νέα σενάρια για υπουργικό πραξικόπημα κατά της Μέι

  1. GAM….TAI H EYRVPH MPRABO STHN MEI SYXARHTHRIA ENANTION OLON MPRABO THS

Comments are closed.