Επιτέλους στήνεται στην Αθήνα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου – Που θα τοποθετηθεί
Επί 26 ολόκληρα χρόνια βρισκόταν στην αναμονή το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ώσπου τελικά βρήκε την θέση του στην Αθήνα, κοντά στους στύλους του Ολυμπίου Διός. Ένα έργο που έπρεπε να έχει υλοποιηθεί χρόνια τώρα, αλλά όπως φαίνεται τοποθετείται μαζί με τις ελπίδες της κυβέρνησης πως με αυτό θα κατευνάσει τα «πνεύματα» που διαμαρτύρονται για την προδοσία σε βάρος της Μακεδονίας.Οι εργασίες τις τελευταίες ημέρες έχουν εντατικοποιηθεί στη συμβολή της λεωφόρου Αμαλίας με τη Βασιλίσσης Όλγας ,στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Εκεί πίσω από τα πορτοκαλί πλαστικά δίχτυα που απαγορεύουν την είσοδο έχει στηθεί ένα μικρό εργοτάξιο.

Ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε την προετοιμασία του βάθρου για να τοποθετηθεί ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Το έργο που έχει φιλοτεχνήσει ο διάσημος γλύπτης Γιάννης Παππάς αποκτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού του 1993 και στη συνέχεια δωρίστηκε στο Δήμο Αθηναίων.
Από τότε όμως η τοποθέτησή του στην Αθήνα έμοιαζε με το …γεφύρι της Άρτας αφού δεν βρέθηκε σημείο για να φιλοξενηθεί.

Αρχικά υπήρχαν σκέψεις για την πλατεία Κοτζιά και αργότερα για τη Ριζάρειο και την πλατεία Ασωμάτων αλλά τα σχέδια σε καμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν προχώρησαν.

Τα χρόνια περνούσαν και ο καλλιτέχνης που ανυπομονούσε να δει το έργο του σε κάποιο σημείο της πόλης έφυγε από τη ζωή το 2005 χωρίς να δει να εκπληρώνεται το όνειρό του.

Το άγαλμα του Μακεδόνα στρατηλάτη πάνω στο άλογό του, τον Βουκεφάλα, κατέληξε στον κήπο του εργαστηρίου του Γιάννη Παππά στου Ζωγράφου που έχει δωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη και οι κληρονόμοι του διακεκριμένου γλύπτη δήλωσαν πρόθυμοι να καλύψουν τα έξοδα ώστε να τοποθετηθεί στην πόλη σύμφωνα με την επιθυμία του καλλιτέχνη.


Τελικά μετά από ατέλειωτες παλινωδίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις το κατάλληλο σημείο βρέθηκε στους Στύλους του Ολυμπίου Διός και πλέον τα έργα έχουν ξεκινήσει –μετά το πράσινο φως και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο – προκειμένου οι Αθηναίοι και οι τουρίστες να μπορούν να θαυμάζουν το εντυπωσιακό έργο.

Το άγαλμα, έχει ύψος 3,45 μέτρα και μήκος 3,8 ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την λήξη της πολύχρονης «οδύσσειάς» του είχε αρχίσει το 2015 με την απόφαση του Δήμου Αθηναίων να τοποθετηθεί στη συμβολή της Αμαλίας με τη Βασιλίσσης Όλγας, αφού στηθεί το βάθρο και διαμορφωθεί κατάλληλα ο περιβάλλον χώρος.

Η μελέτη του έργου ξεκίνησε από τον Γιάννη Παππά το 1941 και τελικά ολοκληρώθηκε το 1973.

Δείτε φωτογραφίες:Ο γλύπτης Γιάννης Παππάς με το κεφάλι του Μεγαλέξανδρου στο εργαστήριό τουΤο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου με τον Βουκεφάλα
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

3 σχόλια :

 1. Επίσης θα πρέπει να μάθουν οι καταβλακιώτες
  να μη μας αποκαλούν βούλγαρους, είμαστε Έλληνες Μακεδόνες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιτέλους , αλλά αλήθεια πως θα αναγράφουν στο βάθρο που θα στηθεί ο Μέγας Αλέξανδρος της Νότιας Μακεδονίας ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΕΣ ΑΝΑΒΟΛΕΣ
  ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΕΓΙΣΤΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ
  ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΒΑΣΙΛΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ
  ΕΚΕΙ ΘΑ ΞΗΜΕΡΟΒΡΑΔΙΑΖΟΜΑΙ ΝΑ ΤΟΝ ΚΟΙΤΑΖΩ ΚΑΙ
  ΝΑ ΝΙΩΘΩ ΥΠΕΡΗΦΑΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΜΟ

  ΑπάντησηΔιαγραφή