Φιλιππίνες: Στέρεψαν οι πηγές πόσιμου νερού λόγω του Ελ Νίνιο

Οι κάτοικοι στη Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, είναι τις τελευταίες εβδομάδες αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή έλλειψη πόσιμου νερού. Πολλοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν το -πανάκριβο-
εμφιαλωμένο νερό ακόμα και για τις καθημερινές τους ανάγκες, ενώ πλέον η πόλη αντιμετωπίζει οξύ υγειονομικό πρόβλημα.

Μοναδική τους ελπίδα μια βροχή διαρκείας, η οποία όμως δεν φαίνεται να έρχεται.

Η Μανίλα υδρεύεται από το φράγμα Άνγκατ, το οποίο έχει δυνατότητα να συγκρατήσει έως και 4.000 λίτρα νερού ημερησίως. Από αυτά, τα 1.600 περίπου διοχετεύονται στην πόλη για τις καθημερινές της ανάγκες. Αυτές οι ανάγκες, όμως, έχουν φτάσει πλέον τα 1.740 λίτρα ημερησίως, με συνέπεια το φράγμα να μην επαρκεί. Η έλλειψη συμπληρώνεται από το φράγμα Μέσα.

Όμως, τα στοιχεία δείχνουν ότι το νερό και στα δύο φράγματα βρίσκονται σε πολύ χαμηλή στάθμη. Το μεν Άνγκατ στα 200 μέτρα, με κρίσιμη στάθμη τα 180, το δε Μέσα στα 68 μέτρα, με κρίσιμη στάθμη τα 80 μέτρα.

Κοινώς, το φράγμα στερεύει και μαζί του και τα αποθέματα νερού μιας πόλης 2 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο, αλλά επιδεινώνεται διαρκώς. Οι υπεύθυνοι έχουν σημάνει συναγερμό από το 2016, καθώς η πόλη μένει χωρίς νερό σχεδόν κάθε καλοκαίρι και ιδιαίτερα όταν το φαινόμενο Ελ Νίνιο «σταματάει» τις πολλές βροχές. Πέρυσι το καλοκαίρι και πιο συγκεκριμένα τον Ιούλιο, η πόλη σώθηκε κυριολεκτικά από έναν τυφώνα που προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, αλλά έδωσε νερό, καθώς γέμισε τα φράγματα.

Πριν από λίγους μήνες, η εταιρία Ύδρευσης ανακοίνωσε ότι λόγω της αναμενόμενης έλλειψης (γνωρίζοντας την έλευση του Ελ Νίνιο) θα αναγκαζόταν να επιβάλει διακοπές στην ύδρευση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να τραβήξουν ακόμα περισσότερο νερό, το οποίο προσπάθησαν να αποθηκεύσουν, όχι πάντα με το σωστό τρόπο και άρα τα σωστά αποτελέσματα. Το βασικότερο αποτέλεσμα ήταν ότι στέρεψε το φράγμα μια ώρα νωρίτερα. 

Τώρα όλοι περιμένουν ένα θαύμα.

Για την ακρίβεια, μια βροχή.

loading...