Μήνυμα Τσίπρα στις αγορές με πρόωρη αποπληρωμή δανείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός εξετάζει την δυνατότητα να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ κατά τα πρότυπα της Πορτογαλίας. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βρίσκεται αυτή
την ώρα σε συζητήσεις με αρκετά μέλη του Eurogroup που ήδη βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη.

Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου αφορά ένα ποσό της τάξης των 3,7 δις ευρώ από τα 9,7 δις που οφείλει στο σύνολο η χώρα από τα δάνεια του ΔΝΤ και τα οποία έχουν ένα μεγάλο επιτόκιο που κυμαίνεται περίπου στο 5,31%.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο κ. Τσίπρας θέλει να εμφανίσει ότι η ελληνική οικονομία ενισχύεται στέλνοντας  μήνυμα  στις αγορές ιδίως και μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο με την δεύτερη επιτυχημένη έκδοση ομολόγων δεκαετούς διάρκειας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η όλη διαδικασία της προετοιμασίας για την αποπληρωμή των δανείου βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αφορά το 1,2 δις χρέους το οποίο λήγει φέτος και τα άλλα 2,2 δις που λήγουν το 2020. Έτσι, ετοιμάζεται με μεγάλη προσοχή η επιστολή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εξόφληση του δανείου.

Η κίνηση της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση θεωρείται ότι θα δώσει πόντους στο Μέγαρο Μαξίμου στη μάχη των εκλογών με τον πρωθυπουργό να «διαφημίζει» τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας στην μεταμνημονιακή εποχή.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής οι δυσκολίες δεν έχουν ξεπεραστεί καθώς το Eurogroup της Καθαρής Δευτέρας δεν αναμένεται να δώσει το ελεύθερο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαιτούμενα όπως αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας.  Οι ενστάσεις των θεσμών είναι έντονες και για αυτό η διαβούλευση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα συμμετάσχει στο Eurogroup με τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης να βάζουν στο τραπέζι και το θέμα των δανειοληπτών αλλά και αυτό των κόκκινων δανείων στις τράπεζες.

Οι θεσμοί με την ΕΚΤ ζητούν το κυβερνητικό σχέδιο να συνοδευτεί από μελέτη επιπτώσεων της ΤτΕ αλλά και πρόσθετες εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομίας. Οι καθυστερήσεις στην κατάθεση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, από την κυβέρνηση εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή ελπίζοντας πως έτσι θα προσπεράσει τους κινδύνους έχοντας ωστόσο την ανοχή των τραπεζών που έχουν κάνει μορατόριουμ για τρείς μήνες να μην πλειστηριαστεί κανένα σπίτι δανειολήπτη που βρίσκεται σε κίνδυνο. Και φυσικά ενόψει εκλογών η συμφωνία αυτή πρέπει να τηρηθεί όπως ελπίζει η κυβέρνηση

loading...