Πετρόπουλος: Αναδρομικά σε όλους αλλά… όσα μπορούμε – Τι είπε για τις συντάξεις χηρείας – ΒΙΝΤΕΟ

«Οι μειώσεις των προηγούμενων ετών είναι μειώσεις στις οποίες δεν είχε συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Τάσος Πετρόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»,
ερωτηθείς για τα αναδρομικά που πρέπει να αποδοθούν σε μεγάλες κατηγορίες πολιτών για περικοπές προηγούμενων χρόνων, που έχουν κριθεί παράνομες

«Έχουμε αποφάσεις που δεν είναι αμετάκλητες στα δικαστήρια», είπε, λέγοντας ότι ούτε γνωρίζει γιατί καθυστερεί η δημοσιοποίηση των αποφάσεων για τα αναδρομικά ούτε μπορεί να απολογηθεί για αυτό.

Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε λόγο για σημαντική επιτάχυνση στην πληρωμή των εφάπαξ και την απονομή συντάξεων, αν και όπως παραδέχθηκε ποτέ κανείς δεν είναι ευχαριστημένος, ακόμη και όταν υπάρχει η ελάχιστη καθυστέρηση.

Σε ό, τι αφορά την πληρωμή των αναδρομικών είπε ότι «καμία επιστροφή δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν υπάρχει κονδύλι εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό», ενώ επεσήμανε ότι υπάρχει δημοσιονομικός κίνδυνος για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού.

Ο κ. Πετρόπουλος τόνισε ότι από το ΣτΕ δεν υπάρχει δημοσιευμένη απόφαση για την επιστροφή ποσών σε συνταξιούχους, λέγοντας ότι δεν ξέρει καν εάν έχει εκδοθεί.

Ανέφερε ότι είναι μόνιμη η προσπάθεια της Κυβέρνησης για τόνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων, σε όλα τα χρόνια της θητείας της, λέγοντας ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα να «δοθούν», αλλά αυτό «μπλοκάρει» λόγω της προεκλογικής περιόδου.

«Θα δώσουμε αυτά που μπορούμε, εάν αυτό ορίζει η απόφαση του ΣτΕ, ώστε να μην κινδυνεύσει ο Προϋπολογισμός», είπε σε ότι αφορά τα αναδρομικά που περιμένουν εκατομμύρια συνταξιούχοι, αναφέροντας ότι υπήρξαν περικοπές και μειώσεις συντάξεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες κρίνονται από την Δικαιοσύνη.

Όπως είπε ο Τάσος Πετρόπουλος, «εφόσον υπάρξει τέτοια απόφαση, θα δοθούν αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη κατά των περικοπών».

Για τις συντάξεις χηρείας και τις 120 δόσεις
Σε ό, τι αφορά τις συντάξεις χηρείας, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι το καθεστώς που υπήρχε στην Ελλάδα καταργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια λόγω των ασφυκτικών πιέσεων των δανειστών, σημειώνοντας ότι η χώρα μας έχει υιοθετήσει το γαλλικό μοντέλο. Όπως επεσήμανε ο Υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, «θα ανασταλεί η εφαρμογή του μέτρου του ηλικιακού ορίου στις συντάξεις της χηρείας», λέγοντας ότι ο χρόνος αναστολής θα εξαρτηθεί άμεσα από το ύψος της ανεργίας, μέχρι δηλαδή να «σπάσει» το όριο του 10%. Όπως ανέφερε, το μέτρο θα προωθηθεί στην Βουλή τον Απρίλιο και ο στόχος είναι να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάιο.

Δεν είναι μονομερής ενέργεια ότι θα φέρουμε τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας ή η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις χρεών στα ασφαλιστικά Ταμεία.

«Θα την φέρουμε την ρύθμιση, είναι υπό επεξεργασία το πολυνομοσχέδιο που την περιλαμβάνει, αναμένεται να κατατεθεί τον Απρίλιο στην Βουλή», τόνισε ο κ. Πετρόπουλος, προσθέτοντας ότι το 2018 και το 2019 υπάρχουν έσοδα στον ΕΦΚΑ πολύ μεγαλύτερα από πριν, λέγοντας ότι η προαναγγελία για τις ρυθμίσεις χρεών δεν έχει «γκρεμίσει» τα έσοδα του ΕΦΚΑ.

loading...