Σε πολεμική ετοιμότητα οι Σερβικές ΕΔ – Α. Βουλίν: «Είμαστε έτοιμοι ακόμα και για σύγκρουση, περιμένω την εντολή του Ανώτατου Διοικητή»

Σήμερα, ο Σέρβος ΥΠΑΜ Αλεξάντερ Βουλίν, έθεσε τον στρατό της χώρας σε επιφυλακή, προτρέποντας τους Σέρβους να μην ανησυχούν για την κατάσταση στο Κόσοβο.

«Η πλατφόρμα της Πρίστινα είναι προσανατολισμένη δήθεν στον διάλογο, αλλά ουσιαστικά καθιστά πιο δύσκολο να επιτευχθεί η συμφωνία Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας», δηλώνει ο Βουλίν.

 Ο ίδιος  δήλωσε ότι ο σερβικός στρατός είναι έτοιμος να συμμορφωθεί σε οποιαδήποτε εντολή προέρχεται από τον ανώτατο διοικητή του που είναι ο Σέρβος πρόεδρος Α. Βούτσις.

«Όλοι όσοι αγαπούν την ειρήνη και οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο δεν πρέπει να ανησυχούν. Ο Στρατός της Σερβίας θα εκπληρώσει κάθε εντολή του ανώτατου διοικητή», κατέληξε ο ίδιος.

Με λίγα λόγια, ένταση και επικίνδυνες διαστάσεις παίρνει η σύγκρουση Μόσχας με το αμερικανικό βαθύ κράτος στην Σερβία, καθώς σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μια επιθετική στρατηγική κατά Σέρβων και Ρώσων.

Οι Σέρβοι συνεχώς ξεσηκώνονται και αντιδρούν για τα δυτικά «πλοκάμια» που απλώνονται στη Σερβία και τη Σερβική Οντότητα της Βοσνίας, ενώ η καθολική σύγκρουση με τις δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου γίνεται όλο και πιο πιθανή.

Η υιοθέτηση της περιβόητης πλατφόρμας διαλόγου στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Σερβία.

Ο Πρόεδρος Βούτσιτς είναι και αυτός φυσικά εναντίον της όλης διαδικασίας, δηλώνοντας ότι η «πλατφόρμα» αποκλείει ακόμη μεγαλύτερο και ουσιαστικό διάλογο, καθώς δεν αφήνει περιθώρια για συμβιβασμό, ενώ πιέζει για διαδικασίες εξπρές.

Αυτές οι δηλώσεις πραγματοποιήθηκαν κατά την έναρξη της 15νθήμερης εκπαίδευσης εφέδρων του σερβικού στρατού.

Αυτές οι εκπαιδεύσεις αφορούν κυρίως την ανύψωση του ηθικού  δίνοντας παραδείγματα στους πολίτες για να μην είναι απρόθυμοι να να υπερασπιστούν την πατρίδα, τόνισε ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας Αλεξάντερ Βουλίν.

Σύμφωνα με χθεσινό άρθρο μας, ο ηγέτης των Σέρβων Ριζοσπαστών, Βόισλαβ Σέσελι, είναι θυμωμένος με την πλατφόρμα διαλόγου Κοσσυφοπεδίου- Σερβίας.

Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ στο Βελιγράδι, ζήτησε να ειδοποιηθεί επειγόντως η Ρωσία και η Κίνα για αυτήν τη διαδικασία με την Πρίστινα και να κληθούν να τοποθετήσουν στρατιώτες, αυτών των δύο χωρών, σε όλες τις περιοχές που υπάρχουν Σέρβοι.

Είπε ότι για κάθε πράξη του Κοσσυφοπεδίου είναι προαποφασισμένη από τις Δυτικές Δυνάμεις και ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ.

Ο Σέσελι θα σημειώσει ότι σε κάθε τι που γίνεται από τους Αλβανούς αυτονομιστές στο Κόσοβο, πίσω τους βρίσκονται οι δυτικές δυνάμεις και πρώτα από όλα η Αμερική.

Η ουσία κρύβεται στις συνεχείς απειλές της δύσης στην Σερβία για την τύχη των εναπομεινάντων Σέρβων  στο Κόσοβο, καθώς και στην τύχη της τεράστιας θρησκευτικής ορθόδοξης κληρονομιά των ιερών μοναστηριών στην ίδια περιοχή.

Την ίδια στιγμή ο Πούτιν αποφάσισε να δράσει και αυτός δυναμικά στα Βαλκάνια και  «φορτώνει» συνεχώς το «κέντρο φυσικών καταστροφών» στο Νις, το οποίο είναι ουσιαστικά ρωσική στρατιωτική βάση, με ειδικό προσωπικό και συστήματα ενόψει εξελίξεων Σερβίας–Κοσόβου.

Το μυστικό Κέντρο της Ρωσίας στο Nις αναβαθμίζεται σε προσωπικό και μέσα, επιδιώκοντας να αυξήσει την επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια.

Η στρατιωτική βάση στο Νις βρίσκεται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου. 500 Ρώσοι ειδικοί σύμβουλοι αποτελούν τη μόνιμη δύναμη η οποία σε δεδομένη στιγμή οι Ρώσοι κομάντος, δύνανται να εισέλθουν εντός Κοσόβου, ως εγγυήτρια δύναμη στην συμφωνία του 1999 και την απόφαση 1244 του ΟΗΕ για να μην ξεχνιόμαστε.

loading...