Τελεσίγραφο Σερβίας σε Κόσοβο: «Θα παρέμβουμε στρατιωτικά, τέρμα τα παιχνίδια» – Κινητικότητα στα σύνορα

Σαφή προειδοποίηση σε ΝΑΤΟ-KFOR–ΕΕ-Κόσοβο έστειλε ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ι.Ντάτσιτς για τυχόν κίνδυνο που ενδέχεται να διατρέξουν οι Σέρβοι της περιοχής, ο οποίος θα ενεργοποιήσει αυτόματα
τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες θα προελάσουν ταχύτατα στο βόρειο τμήμα της πρώην γιουγκοσλαβικής επαρχίας.

«Η Σερβία δεν θα επιτρέψει στους Αλβανούς να επιτεθούν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Φυσικά, καμία επίθεση δεν θα επιτραπεί σε ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ο βορράς είναι η δική τους εμμονή».

Υπενθυμίζουμε ότι από χθες έχουμε, σύμφωνα με άρθρο μας, την επιχείρηση με την ονομασία «STEEL PRESTEN», την οποία  έχουν ενεργοποιήσει οι αρχές του Κοσόβου, με σκοπό να «κλειδώσουν» τα βόρεια σύνορα με την Σερβία, για να στείλουν στην συνέχεια τα μέλη της επίλεκτης στρατιωτικής δύναμης ROSU στην Βόρεια Μιτρόβιτσα κατά των Σέρβων και των Ρώσων πρακτόρων, ενώ ο Σέρβος ΥΠΑΜ Α.Βούλιν έχει θέσει από προχθές σε επιφυλακή τις σερβικές δυνάμεις και ειδικά το Β’ Σώμα που έχει περιοχή ευθύνης το Κόσοβο.

«Το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου έχει μετατραπεί σε εμμονή για τους Αλβανούς, προειδοποιήσαμε την KFOR και το ΝΑΤΟ ότι θα παρέμβουμε εάν διαπιστώσουμε επίθεση στους Σέρβους πολίτες στο βορρά.

Δεν υπήρξε κανένα έγγραφο εναντίον του διαλόγου, όπως η πλατφόρμα για το Κόσοβο, το  οποίο να  ακυρώνει τη συμφωνία των Βρυξελλών», δήλωσε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς για το περιθώριο ελιγμών των Αλβανών στην περιοχή.

«Μέχρι τώρα δεν υπάρχει ούτε μία έκκληση από τη διεθνή κοινότητα στην Πρίστινα να καταργήσει τον φόρο επί των Σερβικών αγαθών, συνεπώς συνεχίζουν να παραμένουν τα πράγματα ως έχουν», είπε ο ίδιος.

Ο Ντάτσιτς πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν συμφέρον να ακυρώσουν την όλη διαδικασία  και  να συνεχίσουν το διάλογο επειδή θέλουν ένα αποκτήσουν πολιτικό πλεονέκτημα, αλλά δεν κατάφεραν τίποτα».

«Ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν την κατάργηση του φόρου και συνεχώς ενθαρρύνουν το Κοσοβάρο πρωθυπουργό  να μην αλλάξει τίποτα με σκοπό να πουλούν τα δικά τους προϊόντα. Θέλουν να συνεχιστεί ο διάλογος αλλά δεν κάνουν τίποτα για αυτόν ουσιαστικά», δήλωσε ο Ντάτσιτς.

Ο Σέρβος πολιτικός υπενθυμίζει ότι ούτε  η Βρετανία καταδίκασε τις κινήσεις  της Πρίστινα και τη στάση της περί μη αλλαγής των συνόρων. Η Γερμανία προσθέτει  δεν έχει  συμφιλιωθεί ούτε και αυτή με την ανταλλαγή εδαφών  ενώ  δεν υποστηρίζει αυτό που έκανε ο Χαραντινάι .

«Η  Βρετανία, κατά την άποψή μας, ενθαρρύνει τον Κοσοβάρο πρωθυπουργό  να μην ακυρώσει την φορολογία στα σερβικά προϊόντα. Δεν πιστεύουν ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί. Προτείνουν μια λύση που σημαίνει αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου εντός των υφιστάμενων συνόρων ενώ στον Βοορά προτείνουν ευρεία αυτονομία», συνεχίζει  ο ίδιος.

Οι περιστάσεις δυσκολεύουν λόγω των ευρωεκλογών της ΕΕ και των εκλογών στις ΗΠΑ, οι οποίες μπορεί να φέρουν τους Δημοκρατικούς  στην εξουσία, οι οποίοι έχουν την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος η Σερβία  να αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο.

Εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών αναφέρουν ότι  από το Βόρειο Κόσοβο θα έχουμε πιθανόν επικίνδυνες  εξελίξεις το επόμενο διάστημα, μιας και οι Αλβανοί δεν ελέγχουν την περιοχή που έχει «γεμίσει» πλέον  με εκατοντάδες Ρώσους «συμβούλους».

loading...