8 Μάρτη – Απεργία τη Διεθνή μέρα των γυναικών

Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» χαιρετίζει την πρωτοβουλία για έναν αγωνιστικό εορτασμό της Διεθνούς μέρας της Γυναίκας στις 8 Μάρτη με απεργία!
Η Διεθνής μέρα της Γυναίκας δεν είναι μια γιορτή του «αδύναμου φύλου». Αποτελεί μέρα μνήμης μιας μεγάλης διαδήλωσης που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη και καθιερώθηκε ως τέτοια από τη Β΄ Διεθνή το 1910. Οι αγώνες των γυναικών από τότε μέχρι σήμερα πέτυχαν σε πολλές χώρες σημαντικές κατακτήσεις, όπως το δικαίωμα ψήφου, η νομική ισότητα, το ελεύθερο διαζύγιο και η ελεύθερη έκτρωση. Αυτές τις νίκες έχουν βάλει στο στόχαστρο οι διάφοροι Τραμπ και Μπολσονάρο. Πέρα από αυτό όμως, η ουσιαστική ανισότητα παραμένει και στην εποχή μας, καθώς η ίση αμοιβή για ίση εργασία παραμένει ζητούμενο και οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν θύματα καταπίεσης και σεξιστικής βίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις διακηρύξεις της, δεν έκανε τίποτα ουσιαστικό για να αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Οι γυναίκες είναι πρώτες στην ανεργία, οι μισθοί τους υπολείπονται ακόμα σε σχέση με εκείνους των ανδρών, ενώ εξακολουθούν να είναι θύματα βίας, παρενοχλήσεων και διακριτικής μεταχείρισης.

Η αντίσταση των γυναικών και συνολικά του εργατικού κινήματος είναι ο μόνος δρόμος για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης και της σεξιστικής καταπίεσης. Τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες σε μια σειρά από χώρες όπως η Ισπανία, έχουν μετατρέψει την 8η Μάρτη σε μέρα απεργίας και σύγκρουσης με το σεξισμό. Το κίνημα MeToo παλεύει για να σταματήσει τη συγκάλυψη των βιασμών και των σεξουαλικών παρενοχλήσεων στους χώρους εργασίας. Στις χώρα μας, η μάχη αυτή περνάει επίσης από τη διεκδίκηση να πάρουμε πίσω όσα μας έκλεψαν τη δεκαετία των Μνημονίων, από τις προσλήψεις στην υγεία και στην παιδεία μέχρι τη δωρεάν πρόσβαση στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για όλες τις οικογένειες. Η «Κίνηση για την απεργιακή 8 Μάρτη» έχει απλωθεί ήδη σε μια σειρά από χώρους εργασίας. Ήδη στις 8 Μάρτη έχει κηρυχθεί από την ΑΔΕΔΥ, Ομοσπονδίες όπως η ΠΟΕΔΗΝ και η ΠΟΣΠΕΡΤ, και πρωτοβάθμια σωματεία, όπως η ΕΝΙΘ και ο σύλλογος εργαζομένων Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στην πόλη μας, 3ωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 3μμ..   

Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» καλεί όλους τους εργαζόμενους και τη νεολαία της πόλης στην απεργιακή συγκέντρωση την Παρασκευή 8 Μάρτη 1:30μμ στο άγαλμα Βενιζέλου για να κάνουμε ξανά αυτή τη μέρα αφετηρία αγώνων για έναν κόσμο χωρίς σεξισμό και διακρίσεις.

loading...