Εσύ γνωρίζεις την άγνωστη διαταγή νούμερο 81 από Monsanto;

Τη δεύτερη μέρα της Λαϊκής Συνέλευσης στη Χάγη, (15/10/2016) στο εργαστήριο «για τα βήματα για την ελευθερία των σπόρων» η Λιβανέζα δημοσιογράφος Lilia Ghanem μας θύμισε την ιστορία των σπόρων κατά την διάρκεια της κατοχής του Ιράκ από της Η.Π.Α.

Το 2003, ένας από τους πρώτους νόμους που επιβλήθηκαν ήταν η διαταγή νούμερο 81,που επέβαλε στους αγρότες να παραδώσουν τους σπόρους….
τους και να μην τους φυτεύουν αλλά να φυτεύουν τους εμπορικούς σπόρους. Επειδή πολλοί αγρότες αρνήθηκαν να το κάνουν βγήκε αργότερα δεύτερη διαταγή νούμερο 132, σύμφωνα με την οποία οι αγρότες δεν είχαν το δικαίωμα να ανταλλάσουν σπόρους και αν το έκαναν θα πήγαιναν φυλακή.

Τα διατάγματα αυτά μαζί μ’ ένα τρίτο που ακολούθησε έμειναν στην ιστορία ως στρατιωτικοί νόμοι του διοικητή Μπρέμερ. Ήταν η πρώτη φορά που οι σπόροι της Μονσάντο και άλλων εταιριών όπως μας είπε η Lilia επιβληθήκαν μέσω στρατιωτικής εξουσίας.

Η εταιρία διαφήμιζε ότι οι σπόροι της δεν χρειάζονται φυτοπροστασία. Οι Ιρακινοί αγρότες είπαν στη Λίλια αυτό πράγματι ίσχυσε για την πρώτη χρονιά. Από το δεύτερο χρόνο άρχισαν οι ασθένειες και φυσικά σιγά, σιγά χρειάστηκε να αυξάνονται συνεχώς οι ψεκασμοί.

Η Λίλια είναι περιβαλλοντική δημοσιογράφος και λειτουργεί ως γέφυρα φέρνοντάς σε επαφή τον Αραβόφωνο κόσμο με τον Αγγλόφωνο και Γαλλόφωνο κόσμο. Είναι μια πολύ δυνατή και προοδευτική γυναίκα που μάχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των αγροτών.

loading...

1 thought on “Εσύ γνωρίζεις την άγνωστη διαταγή νούμερο 81 από Monsanto;

Comments are closed.