Με 1.500 αστυνομικούς η στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα – «Κλοιός» γύρω από τους επισήμους

Τι προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις, ώστε να αποφευχθούν επεισόδια και απόπειρες προβοκάτσιας – Ακόμα και προληπτικές προσαγωγές στα μέτρα – Και τα… social media στη «μάχη»

Ισχυρά -και προληπτικά- μέτρα ασφαλείας λαμβάνει η Αστυνομία εν όψει των προγραμματισμένων για την Δευτέρα παρελάσεων για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, καθώς οι μνήμες του κόσμου από την Συμφωνία των Πρεσπών είναι νωπές και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κάποιοι θα επιχειρήσουν να διαμαρτυρηθούν για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό -ακόμα και να «προβοκάρουν» τις εκδηλώσεις μνήμης για την Επανάσταση του 1821.

Ήδη, από την Πέμπτη, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη ΓΑΔΑ, εκπονήθηκε το σχέδιο, βάσει του οποίου θα αντιμετωπιστούν από τις δυνάμεις της τάξης απόπειρες τέτοιων διαδηλώσεων. Τα πρώτα… δείγματα γραφής δόθηκαν άλλωστε από την Κυριακή, όταν προσήχθησαν πολίτες που μοίραζαν φυλλάδια κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών!

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί από τις αστυνομικές δυνάμεις στις εξέδρες των επισήμων, με τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. να δημιουργιύν στην ουσία έναν «κλοιό», προκειμένου να αποφύγουν την πρόκληση επεισοδίων που θα «αμαυρώσουν» τις παρελάσεις. Κατά πληροφορίες, οι δυνάμεις της ασφάλειας αξιοποιούν σχετικές πληροφορίες από τα social media, τα οποία τις τελευταίες ημέρες έχουν «πλημμυρίσει» από καλέσματα και πρωτοβουλίες για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Έτσι, περιοχές που βρίσκονται σε… συναγερμό, πέρα από τη Θεσσαλονίκη (μαθητική παρέλαση) και την Αττική, είναι η Πέλλα, η Κατερίνη, η Βέροια, η Έδεσσα και τα Γιαννιτσά, μεταξύ άλλων.

Στα αστυνομικά μέτρα για την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα αναμένεται να συμμετάσχουν περί τους 1.500 αστυνομικούς, που θα προέρχονται από Δυνάμεις Τάξης, Ασφαλείας, Τροχαίας και ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα τοποθετηθούν σε χωρισμένους τομείς και παράλληλα ακτίνες κατά μήκος της διαδρομής παρέλασης και των δρομολογίων των επισήμων. Ενισχυμένα θα είναι τα μέτρα ασφάλειας γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα γίνει η δοξολογία, παρουσία μελών της κυβέρνησης και άλλων κομμάτων.

Παρόμοιος είναι ο σχεδιασμός σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, όπου θα λάβουν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις, και κυρίως σε αυτές όπου έχουν παρατηρηθεί έντονες αντιδράσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, έχει ζητηθεί η ενίσχυση του δικτύου πληροφοριών για πιθανές οργανωμένες ενέργειες από ομάδες ατόμων ακραίων χαρακτηριστικών και τάσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο προληπτικών προσαγωγών.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα

Τη Δευτέρα, 25η Μαρτίου, θα γίνει διακοπή της κυκλοφορίας και απαγόρευση στάσης-στάθμευσης από τις 6 το πρωί μέχρι το τέλος των εκδηλώσεων στις λεωφόρους και οδούς και στις κάθετους αυτών έως την πρώτη παράλληλη οδό:

Λ. Βασιλίσσης Σοφίας στο τμήμα μεταξύ των λεωφόρων Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλίσσης Αμαλίας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
Ηρ. Αττικού
Βασιλέως Γεωργίου Β΄
Βασιλέως Γεωργίου Α΄
Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας
Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου)
Πλατεία Ομονοίας
Πειραιώς στο τμήμα μεταξύ της πλατείας Ομονοίας και της Ιεράς Οδού και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
Αθηνάς
Αγ. Κωνσταντίνου
Πλατεία Καραϊσκάκη
28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) στο τμήμα μεταξύ των οδών Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) και Λεωφόρου Αλεξάνδρας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
Θ. Δηλιγιάννη στο τμήμα μεταξύ της πλ. Καραϊσκάκη και της οδού Ι. Μεταξά και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
Πλ. Συντάγματος
Φιλελλήνων
Σταδίου
Λ. Συγγρού στο τμήμα μεταξύ των οδών Αμ. Φραντζή και Διον. Αρεοπαγίτου και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας
Ακαδημίας
Βασιλίσσης Όλγας
Αθ. Διάκου

Η Τροχαία συστήνει στους οδηγούς να αποφύγουν να κινηθούν προς το κέντρο της Αθήνας τις ώρες διεξαγωγής των παρελάσεων και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

loading...