Αλλαγή της τελευταίας στιγμής – Στις 100.000 το όριο για τα επιχειρηματικά δάνεια

Αλλάζει το ύψος της ανώτατης ληξιπρόθεσμης οφειλής για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία. Ειδικότερα για τα επιχειρηματικά δάνεια το
όριο μπαίνει στις 100.000 ευρώ, ενώ για τα υπόλοιπα δάνεια πρώτης κατοικίας παραμένει στις 130.000 ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα προβλέπεται πως για την εμπορική αξία θα λαμβάνεται υπόψη αυτή που είναι στα βιβλία των τραπεζών, ενώ ο αιτών θα έχει δικαίωμα να αποδείξει πως η εμπορική αξία δεν είναι αυτή που αναφέρεται στα βιβλία.

Η ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης έρχεται ενώ λίγο νωρίτερα αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωνε ότι οι διαβουλεύσεις μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών «συνεχίζονται» καθώς παραμένουν «ανοιχτά» κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια. «Εναπόκειται στους θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος», σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει εάν δεν καταστεί δυνατή η εκταμίευση σε αυτό το Eurogroup, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης είπε πως η απόφαση θα ληφθεί όποτε εκπληρωθούν όλες οι προϋποθέσεις, στην αντίστοιχη συνεδρίαση.

Δεδομένου ότι για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένη η εκταμίευση της επόμενης δόσης από την επιστροφή των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν δεν έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τότε, θα μπορούσαν να συνδυαστούν οι δύο δόσεις, ωστόσο, εκτίμησε ότι αυτό «δεν το κάνει πιο εύκολο», καθώς θα υπάρχουν νέες προϋποθέσεις.

loading...