IncreaseRev

Ο πανάρχαιος Δωρικός χαιρετισμός (που κάποιοι καλούν "ναζιστικό" ή "φασιστικό")

Από τη μακρινή αρχαιότητα, όλες οι ανθρώπινες κοινωνίες συνήθιζαν να χρησιμοποιούν
διάφορες χειραψίες και χαιρετισμούς, τόσο ως συμβολική ένδειξη αναγνώρισης,όσο και ως έκφραση αλληλοσεβασμού.

Κάθε λαός έχει καθιερώσει στις παραδόσεις του συγκεκριμένες μορφές χαιρετισμών, οι οποίες με τη μεγάλη τους ποικιλία εμπλουτίζουν τον κάθε λαϊκό πολιτισμό. Κατά κανόνα οι συμβολικές αυτές χειρονομίες, οι χειραψίες και οι χαιρετισμοί γίνονται με τη χρήση των χεριών. Άλλωστε, οι ίδιες αυτές λέξεις έχουν ως κύριο συνθετικό τους τη λέξη "χέρι".

Συνήθως, κάποια προσφώνηση, όπως π.χ. το "χαίρε", συνοδεύει κάθε χαιρετισμό, θέλοντας να δηλώσει χαρά, υγεία, καλή διάθεση. Σε σημαντικές στιγμές της κοινωνικής ζωής παρατηρούνται πολλοί και.... διαφορετικοί τρόποι χειραψιών και χαιρετισμών, όπως για παράδειγμα στις τελετές γάμου, τελετές αποδοχής των νέων και των εφήβων στις παραδοσιακές κοινωνίες, σε υποσχέσεις και ορκωμοσίες και σε ανάλογου τύπου εκδηλώσεις.

Είναι τεράστια η ποικιλομορφία χαιρετισμών και χειραψιών που εντοπίζονται στις ανθρώπινες κοινωνίες. Και δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο του ανθρώπου. Επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι πολλά ζώα χρησιμοποιούν χαιρετισμούς και χειρονομίες ως μέσο κοινωνικής αναγνώρισης και επικοινωνίας μεταξύ τους.

Σε αυτή τη μεγάλη ποικιλία ανθρώπινων χαιρετισμών, υπάρχει ένας που φαίνεται ότι είναι ο αρχαιότερος από όλους, αλλά και ο πιο διαδεδομένος σε όλες τις κοινωνίες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Όλοι σχεδόν οι αρχαίοι πολιτισμοί τον χρησιμοποίησαν, όπως αποδεικνύουν οι αρχαιολογικές έρευνες και η ιστορική μελέτη. Πρόκειται για το χαιρετισμό που γίνεται με το δεξί χέρι υψωμένο λίγο πάνω από το ύψος του ώμου και την παλάμη τεντωμένη.

Ακόμα και σήμερα, όποιο μέρος του κόσμου και να επισκεφτούμε, θα δούμε ότι, όταν ένας άνθρωπος βλέπει ένα φίλο από μακριά, σηκώνει το χέρι του με τεντωμένη την παλάμη για να του πει ένα «γεια», σε ένδειξη καλής διάθεσης, φιλίας και σεβασμού.

Ασφαλώς για αυτό το λόγο, το επιστημονικό επιτελείο της ΝΑSΑ στις ΗΠΑ, διάλεξε αυτόν το χαιρετισμό, όταν έψαχνε για μια εικόνα αρκετά αντιπροσωπευτική της ανθρωπότητας ώστε να την στείλει στο διάστημα, χαραγμένη σε μια πλάκα ταυτότητας, σύμφωνα με την πρόταση του αστρονόμου Carl Sagan. Η πλάκα αυτή τοποθετήθηκε στο Pioneer 10, του οποίου αποστολή είναι να ταξιδεύει σε μακρινά αστέρια, αναζητώντας πιθανά νοήμονα όντα σε κάποιο απομακρυσμένο πλανήτη για να τους μεταβιβάσει ένα μήνυμα ειρήνης και φιλίας.

Οι Έλληνες, οι λαοί της Μεσοποταμίας, οι Ινδοί και οι Θιβετιανοί, οι Κέλτες, οι Ρωμαίοι, οι πρώτοι Χριστιανοί, οι Ιππότες του Μεσαίωνα, ακόμα και οι Ινδιάνοι της αρχαίας Αμερικής χρησιμοποίησαν αυτόν το χαιρετισμό, σε ένδειξη σεβασμού προς κάτι ανώτερο, σε ένδειξη ειρήνης και φιλίας.

Στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία αναβίωσε ο αρχαίος χαιρετισμός, στην Ελλάδα με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, στην Ιταλία με το φασιστικό καθεστώς, στην Ισπανία με το καθεστώς του Φράνκο και στην Γερμανία με το εθνικοσοσιαλιστικό. Ταυτόχρονα χρησιμοποιήθηκε από εθνικιστικά κινήματα όλης της Ευρώπης, από την Αγγλία και την Ιρλανδία ως την Ρουμανία, αλλά και από ευρωπαϊκής καταγωγής αμερικάνους. Με την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του Άξονα ο αρχαίος αυτός χαιρετισμός κατηγορήθηκε άδικα και δαιμονοποιήθηκε.

Εντούτοις ο πανάρχαιος αυτός χαιρετισμός με το δεξί χέρι είναι μια παγκόσμια πρακτική. Ποιος όμως είναι ο λόγος αυτής της παγκόσμιας χρήσης ενός τόσου αρχαίου χαιρετισμού; Γιατί τον χρησιμοποίησαν και τον χρησιμοποιούν ακόμα, έστω και ασυνείδητα, τόσοι λαοί; Την εξήγηση μπορεί να μας τη δώσει η σύγχρονη επιστήμη.

Σύμφωνα με τις θεωρίες της σύγχρονης ιατρικής, το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μια ηλεκτρική μπαταρία που παράγει ηλεκτρικό και μαγνητικό ρεύμα. Ο Βελονισμός και άλλες εναλλακτικές ιατρικές βασίζονται σε αυτό το γεγονός για να πετύχουν αξιοθαύμαστες θεραπείες. Η ίδια η πολικότητα του εγκεφάλου μας καθορίζει μια αντίστοιχη βιο-ενεργειακή πολικότητα στον ηλεκτρομαγνητισμό του σώματος. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός ότι τις ανθρώπινες πράξεις "θετικού τύπου", όπως το να προσφέρουμε κάτι σε κάποιον, να γράψουμε, να χειριστούμε εργαλεία, κλπ. τις κάνουμε με το δεξί χέρι, το θετικά φορτισμένο.

Από εκεί προέρχεται και η έννοια του δεξιοτέχνη και του επι-δέξιου. Το δεξί χέρι λοιπόν, δίκαια καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον πιο αρχαίο και παγκόσμια διαδεδομένο ανθρώπινο χαιρετισμό. Ένα χαιρετισμό που, όπως μας έχει δείξει ο ιστορία, μπορούμε να πούμε ότι χρησιμοποιούταν από άτομα τις ίδιας φυλής ως δήλωσης σεβασμού, φιλίας και αγάπης.


Ο λεγόμενος «ναζιστικός» χαιρετισμός, είναι ο κατεξοχήν ΔΩΡΙΚΟΣ χαιρετισμός προς τον Ανατέλλοντα Ήλιο, ένας χαιρετισμός διαμέσου του οποίου ο ανθρώπινος οργανισμός μπορούσε να αντλήσει ενεργειακές δυνάμεις από τον Ήλιο, ανυψωνόμενος σε ανώτερες πνευματικές καταστάσεις και νοητικά πεδία . Ο χαιρετισμός αυτός, αποδιδόμενος με τεταμένο το δεξί χέρι, υπήρξε ο πιο συνηθισμένος τρόπος χαιρετισμού μεταξύ των προγόνων μας και συμβόλιζε επίσης ότι ο χαιρετών σε καιρό πολέμου υψώνει το χέρι για να λάβει το όπλο να πολεμήσει και σε καιρό ειρήνης για να λάβει το εργαλείο να εργαστεί.

Ο χαιρετισμός της υψώσεως της δεξιάς χειρός, ξεκινάει από την αρχαία Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα από τις Δωρικές και Πελασγικές κοινωνίες. Φαίνεται να πρωτοεμφανίζεται κατά τις ιερουργίες στις οποίες οι ιερείς χαιρετούσαν με αυτόν τον τρόπο τα αγάλματα των θεών. Όταν λεγόταν η φράση «Χαίρε (τάδε θεέ ή τάδε θεά)» τότε ύψωναν την δεξιά χείρα, σε ένδειξη σεβασμού. Χαρακτηριστικό αυτού του χαιρετισμού, είναι ότι η παλάμη δεικνύεται προς το χαιρετιζόμενο πρόσωπο. Ο λόγος είναι ότι με αυτόν τον τρόπο έδειχναν οι ιερείς την καθαρότητα των προθέσεών τους. Για να γίνει αυτό, θα έπρεπε πρώτα να έχουν πλύνει καλά τα χέρια τους. Παράλληλα, χαιρετώντας με αυτόν τον τρόπο, έδειχναν προς τους θεούς ότι ήταν και καθαροί ψυχικά απέναντί τους.

Στην συνέχεια, αυτός ο χαιρετισμός επεκτάθηκε και στο κατώτερο ιερατείο, όταν αυτό απήυθηνε χαιρετισμό προς το ανώτερο και ανώτατο ιεράτευμα. Με την πάροδο των ετών, ο χαιρετισμός αυτός πέρασε και στην πολιτική ζωή. Τιμώμενα πρόσωπα ήταν οι θεοί και οι βασιλείς. Από εκεί πέρασε και στον στρατό, όπου οι υφιστάμενοι χαιρετούσαν με αυτόν τον τρόπο τους προϊσταμένους τους. Για παράδειγμα, όταν ένας αξιωματικός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήθελε να τον χαιρετήσει, στεκόταν με σεβασμό εμπρός του κρατώντας το κράνος του στο αριστερό χέρι, ύψωνε το δεξί χέρι λέγοντας: «χαίρε Αλέξανδρε, βασιλεύ των Μακεδόνων!». Τότε ο Αλέξανδρος, ανταπέδιδε τον χαιρετισμό και στην συνέχεια συζητούσαν αυτό που ήθελαν. Επίσης, υπήρχε κι άλλος ένας συμβολισμός σε αυτό: σε καιρό πολέμου, η ύψωση της χειρός ήταν ένδειξη ότι ο πρατάσων την χείρα ήταν έτοιμος να λάβει όπλο να πολεμήσει. Εν καιρώ ειρήνης ήταν δείγμα ετοιμότητος προς εργασία...

Ο σεβασμός στους θεσμούς στην αρχαία Ελλάδα, ήταν κάτι το πολύ σημαντικό. Όπως επίσης ήταν πολύ σημαντικό το θέμα της εμπιστοσύνης. Για τους λόγους που αναφέρθηκαν πιο πάνω (καθαρότητα προθέσεων κ.α.), ο χαιρετισμός αυτός ήταν μία αρχή ένδειξης καλής πίστης, πάνω στην οποία μπορεί να βασιστεί η εμπιστοσύνη. Όπως είδαμε, η λέξη που συνόδευε αυτόν τον χαιρετισμό ήταν το «χαίρε». Ο χαιρετισμός έμελλε να περάσει στην άλλη πλευρά του Ιονίου Πελάγους και να καταλήξει στην Ρώμη. Ήταν λογικό, διότι η Ρώμη εκτός του ότι είχε επηρεαστεί πολύ από την Ελλάδα, τα περισσότερα πρόσωπα του πολιτικού και του στρατιωτικού κόσμου είχαν Ελληνική καταγωγή. Η λέξη που συνόδευε την ύψωση της δεξιάς χειρός, ήταν το «ave», που στην Λατινική γλώσσα ερμηνεύεται ως «χαίρε» (ave Caesar! = χαίρε Καίσαρ!). Έτσι, στην Ιταλία ο χαιρετισμός είναι γνωστός ως "ρωμαϊκός".


Τα χρόνια πέρασαν κι ο χαιρετισμός αυτός, παρέμεινε στην συνείδηση του λαού και ειδικά των Ελλήνων, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας.

Σύμφωνα με το 'Αρθρο 30 των Γενικών Διατάξεων του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Καθεστώτος της 4ης Αυγούστου του Ιωάννη Μεταξά:

Ο χαιρετισμός αποδίδεται δια ζωηράς προτάσεως της δεξιάς χειρός τεταμένης με δακτυλους υψωμένους και την παλάμη εις το ύψος του δεξιού οφθαλμού, κατά το πρότυπον του καθαρώς Ελληνικού (Δωρικού) χαιρετισμού.

Τέλος, έχει καθιερωθεί παγκοσμίως εδώ και έναν αιώνα τουλάχιστον, ο συμβολικός χαιρετισμός των αριστερών κινημάτων να είναι η αριστερή γροθιά υψωμένη και ο συμβολικός χαιρετισμός των Εθνικιστικών κινημάτων η δεξιά χείρα τεταμένη. Και αναμενόμενα, οι κυρίαρχοι δαιμονοποίησαν αυτό που φοβούνται

Πηγη aneksigito


Ο "φασιστικός" χαιρετισμός υπήρχε στο επίσημο κράτος ΠΡΙΝ το καθεστώς του Μεταξά.

Παντού γράφεται και όλοι λένε ότι ο φασιστικός χαιρετισμός εμφανίστηκε στην Ελλάδα με το καθεστώς της 4ης Αυγούστου του Μεταξά το 1936.

Από τις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Ίσως κάποιοι γνωστοί πολιτικοί και οι απόγονοί τους, όταν με την λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου ο εν λόγω χαιρετισμός δαιμονοποιήθηκε , θα ήθελαν να ξεχαστεί η συμμετοχή τους σε τέτοιες γιορτές...

Τουλάχιστον από τις αρχές του 1935 εμφανίζονται αθλητές να χαιρετούν με αυτό τον τρόπο .

Στις 24/3/1935 η Εθνική Ομοσπονδία διοργανώνει στο γήπεδο του Απόλλωνα (τότε ήταν στο Ρουφ) μια γιορτή όπου παρευρίσκεται όλη η εκλεγμένη κυβέρνηση του Π. Τσαλδάρη.


Δείτε πώς χαιρετούσαν οι αθλητές τους επίσημους και τους θεατές, σε φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Αθλητική Φωνή" στις 25/3/1935.
Και μια φωτογραφία από ακόμα παλαιότερη εκδήλωση. Δημοσιεύτηκε στην ίδια εφημερίδα στις 22/3/1935.


πηγη
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger
 • Facebook Comment using Facebook
 • Disqus Comment using Disqus

14 σχόλια :

 1. Κύριε αρθρογράφε, σε χαιρετώ Δωρικά!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ...ΦΙΛΕ ΣΤΕΡΓΙΟ ΜΗΝ ΨΑΡΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΡΑ ΤΟΝ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟ
  ΟΠΟΥ ΑΚΟΥΣ ΠΟΛΛΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΡΑΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ!!!
  ΟΥΤΕ ΠΗΓΕΣ ΟΥΤΕ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΥΜΑΤΑ ΟΥΤΕ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΙΠΟΤΑ!!
  ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΤΕΤΟΙΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ!!
  ...ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΒΑΛΕΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΤΗΝ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ!
  ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΕΧΕΙ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΔΕΙΧΝΕΙ!!
  ...ΠΑΝΤΑ ΠΗΓΕΣ ΑΛΛΙΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΑ!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Φίλε μπορεί και να έχεις δίκιο, εγώ θέλω να πιστευω ότι ο μέγιστος Αδόλφος
   έχει δανισθή τα πάντα από την αρχαία Ελλάδα, σύμβολα, χαιρετισμούς,
   τακτικές πολέμου, φιλοσοφία κλπ, από θαυμασμό και αγάπη για
   την Ελλάδα, άλωστε το λέει καθαρά και στον "Ο Αγών μου"

   Διαγραφή
  2. Παράκληση.
   Κοίταξε το όλο!

   https://www.dailymotion.com/video/x2jvzcj

   Διαγραφή
 3. ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΡΕ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ Ο ΧΙΤΛΕΡ ΟΥ ΝΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΤΣΟΛΙΑ
  ΝΑΖΙΣΤΕΣ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣΤΟΛΙΑΔΩΝ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΣΑΠΙΛΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΡΟΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Σύντροφε, ευτυχώς που κερδίσαμε τον πόλεμο μαζί με τους συμαχους μας εβραίους
  και έτσι επήλθε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου, δικαιοσύνη, ισονομία κλπ κλπ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΔΟΞΑ ΣΟΙ ΤΩ ΔΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΦΕΡΕ ΤΟΝ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ ΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΔΙΔΑΞΕ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΑΘΑΜΕ
  ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΖΩΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΔΕΡΦΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΙΟΥΣ ΤΟΥ
  ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!! ΚΑΙ ΔΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΕΚΠΟΡΝΕΥΣΗ ΜΑΘΑΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΟΞΑ ΣΟΙ ΤΩ ΔΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΟΑΔΕΡΦΕΣ ΑΥΤΟΥ !!1

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν είναι τυχαίο οτι ο Δουρής και ο Δίας αρχίζουν από 'Δελτα' χα χα χα χα

   Διαγραφή
  2. Χμμμ, δεν ξέρω, αλλά σίγουρα το Μαρία και Μνί, κάποια σχέση έχουν!

   Διαγραφή
 6. ΕΣΠΑΣΕ Ο ΒΟΘΡΟΣ ΤΗΣ ΣΚΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΧΥΘΗΚΑΝ
  ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι 12 Θεοί ήταν μύθοι και αλληγορικές ιστορίες που πλάστηκαν για να εναρμονίσουν
  το άτομο και τη φυλή με την Ελληνική κοινωνία και τη φύση και το πέτυχαν.

  Ότι αθάνατο έκαναν που όλος ο κόσμος θαυμάζει, ήταν στην κλασσική Ελλάδα
  των Ολυμπίων Θεών, ότι σιχαμερό, σκοταδιστικό και γελοίο που δεν στέκει
  σε καμοια κριτική ανάλυση και επιπροσθέτως αφάνισαν τον λαό μας,
  είναι μετά την επιβολή αυτής της ασιατικς πανούκλας.

  Δεν έζησαν λοιπόν οι Θεοί, αλλά έζησε λχ η μαρία που όπως μας λέει
  ο ιωάννης γέννησε 5 παιδιά από διαφορετικούς άνδρες και
  ο πρωκτός της σερνόταν στην έρημο της παλιστίνης!

  Και σχέση λοιπόν το πάνθεο των Ελλήνων με
  τον εκδικητικό θεο των εβραίων γιαχβέ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Διόρθωση στον επίλογο
   "..καμια σχέση ..."

   Διαγραφή
  2. Το εξαιρετικά absurd i all-around bullshit και ανά μανά κοκορομαχίες
   με τα προσκυνημένα καλικαντζαρούδια, είναι ότι συχνά πυκνά με λένε ΔΕΝ
   είμαι Έλληνας, αλλά αυτά τα εβραϊκά σκουπίδια, βρίζουν πάντα την Ελλάδα!

   Διαγραφή
 8. Οι κυρίες κ οι κύριοι αναγνώστες μπορούν να μπουν εδω για να κατανοήσουν ποιός είναι
  '' σουηδος ζαγκλάρας ''

  https://olympia.gr/2017/08/16/%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CF%83%CE%B5%CF%82-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CE%BF-%CE%B1-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84/

  ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...