ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!

Γράφει ο Σπίνος Κωνσταντίνος

Τα μυστικά που τόσα χρόνια έκρυβε η γη στο Καψούρι Ευβοίας της κοινότητας Καφηρέα του δήμου Καρύστου, έφερε στο φως η Εφορεία αρχαιοτήτων Ευβοίας εμπλουτίζοντας με νέα στοιχεία την
ιστορία της περιοχής. Αρχαίος οικισμός του 7ου αιώνα π.Χ. με ναό, εμφανίστηκε σε οχυρή και ιδιαίτερα δυσπρόσιτη θέση, όπου δεσπόζουσα θέση κατέχει αψιδωτό κτήριο μήκους 11,76 μ. και πλάτους 7,20 μέτρα, καθώς επίσης και ναός αφιερωμένος στον Ποσειδώνα. Η λατρεία του Ποσειδώνα στην ευρύτερη περιοχή της Ευβοίας ήταν γνωστή από την εποχή του Ομήρου και έχει διαπιστωθεί αρχαιολογικά από τις παραστάσεις φτερωτών ίππων που κατά καιρούς εντοπίστηκαν στην περιοχή, και συνδέονται άμεσα με την λατρεία του Ποσειδώνα. Η επιστημονική κοινότητα μελετά τα κινητά ευρήματα της ανασκαφής και σύντομα θα έχουμε νεότερα στοιχεία 

Σύμφωνα με το διαδικτυακό περιοδικό ARTSY, το οποίο  ειδικεύεται σε θέματα τέχνης, η ανακάλυψη της αρχαίας Τενέας θεωρήθηκε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά και αρχαιολογικά γεγονότα του 2018, καθ’ ότι είναι η πόλη που ανάθρεψε τον Οιδίποδα,. Στο ίδιο περιοδικό περιλαμβάνεται στις σπουδαιότερες ανακαλύψεις και το  πλέον «άθικτο» ναυάγιο στον κόσμο, δηλαδή, του ελληνικού πλοίου, ηλικίας τουλάχιστον 2.400 ετών, που βρέθηκε στα βάθη της Μαύρης Θάλασσας. Στην αρχαία Τενέα η ύπαρξη της οποίας ήταν γνωστή μέσα από ιστορικές πηγές, εντοπίσθηκαν και ανασκάφθηκαν μέχρι τώρα, χρυσά ενώτια, αγγεία λύχνοι, αγάλματα κλπ. Για την αξία της ανακάλυψης δήλωσε μεταξύ των άλλων και τα εξής η δρ. Έλενα Κόρκα, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος Αρχαίας Τενέας, «Και μόνο ο μύθος ότι ο Αγαμέμνονας εγκατέστησε εκεί τους Τρώες ή τους κατοίκους της Τενέδου, όλα αυτά δείχνουν τη σημασία της πόλης».

Αποκάλυψη βόμβα κάνει το ακριτικό Evros-news.gr, σχετικά με ανακάλυψη πέτρινου τούνελ σπουδαίας αρχαιολογικής αξίας που κάποιο προσπαθούν να κουκουλώσουν. Σχετικά με καταγγελτικό λόγο γράφει η ιστοσελίδα: «Σιγή ιχθύος υπάρχει όλες αυτές τις μέρες, μετά την αποκάλυψη του ότι κατά τις εργασίες διάνοιξης του αγωγού ΤΑΡ στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης και συγκεκριμένα στην θέση “Πόταμος”, τα συνεργεία “έπεσαν” πάνω σε ένα τούνελ ή σπήλαιο και σταμάτησαν τις εργασίες».     Και διερωτάται η καλή ιστοσελίδα: «Η Αρχαιολογική Υπηρεσία Έβρου και οι υπεύθυνοι της έχουν ενημερωθεί; Αποφάνθηκαν περί τίνος πρόκειται; Πέρυσι που εντοπίστηκε ένας βυζαντινός ναός και τότε πάλι τα τοπικά ΜΜΕ ήταν αυτά που έδωσαν… έκταση, αποφασίστηκε και… παρακάμφθηκε περνώντας από κάτω ο αγωγός. Τώρα τί συνέβη; … Αν πρόκειται για τούνελ διαφυγής Χριστιανών, μήπως θα πρέπει να ενημερωθεί ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλως Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης Άνθιμος; Γιατί η εταιρεία του αγωγού ΤΑΡ δεν παίρνει θέση και αν δεν υπάρχει τίποτα να διαψεύσει το θέμα; Μια απλή ανακοίνωση πέντε αράδων αρκεί»

Με καθυστέρηση πενήντα ετών ήρθε στο φως της δημοσιότητος το χάλκινο δακτυλίδι του Πόντιου Πιλάτου, δικαστού του Ιησού Χριστού ο οποίος «ένιψε τας χείρας του» στην σταύρωση του Θεανθρώπου.  Πρόκειται για ένα απλό δακτυλίδι που φέρει με ελληνική γραφή το όνομα του ιδιοκτήτη του.  Η επιγραφή στο δαχτυλίδι, το οποίο φαίνεται ότι ήταν σφραγιστικό, περιλαμβάνει την απεικόνιση ενός αγγείου κρασιού, γύρω από το οποίο αναγνωρίστηκε ελληνική γραφή που μεταφράστηκε ως «Πιλάτος». Σημειωτέο ότι ο Πόντιος Πιλάτος ήταν ο 5ος έπαρχος της ρωμαϊκής επαρχίας της Ιουδαίας και πιθανότατα ο πιο σημαντικός. Κυβέρνησε από το 26 ως το 36 μ. Χ., αν και κάποιοι λένε από το 19 μ. Χ. Είναι εδραία η πεποίθηση στους ιστορικούς κύκλους ότι ό Πιλάτος ήταν ελληνικής καταγωγής ως καταγόμενος από τον Πόντο εξ’ ου και το προσωνύμιό του Πόντιος.

Σύμφωνα με δημοσίευση του LamiaReport.gr μπροστά σε μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη βρίσκεται η Εφορία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας. Μεταξύ των άλλων η τοπική ιστοσελίδα αποκαλύπτει ότι: «Ένας αγρότης στην περιοχή της Λοκρίδας κατά τη διάρκεια εργασιών στο κτήμα του – συγκεκριμένα φύτευε ρίζες ελιές – χτύπησε αντικείμενο που από την πρόχειρη εκσκαφή που έκανε επρόκειτο για άγαλμα.  Αμέσως ενημέρωσε την Αρχαιολογική Υπηρεσία που έφτασε στο σημείο με τους ειδικούς επιστήμονες – αρχαιολόγους και ανέλαβαν δράση, φέρνοντας στο φως κομμάτια από αγάλματα και μέρος αρχαίου νεκροταφείου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τέσσερις ή πέντε Κούρους αρχαϊκής περιόδου, οι οποίοι μάλιστα είναι μεγάλοι, σχεδόν διπλάσιοι από το μέγεθος ενός ανθρώπου.  Η εύρεση των αρχαίων κρατήθηκε για μέρες επτασφράγιστο μυστικό μέχρι που είδαν το φως του ήλιου τα εντυπωσιακά ευρήματα που παραπέμπουν σε μια σπουδαία ανακάλυψη». 

loading...