ΟΑΕΔ: Επιδότηση για όσους έβαλαν «λουκέτο» λόγω κρίσης – Τα ποσά και τα κριτήρια

Σε εφαρμογή από το υπουργείο Εργασίας και τον ΟΑΕΔ μπαίνει πρόγραμμα επιδοτούμενης επανέναρξης εργασιών, το οποίο δίνει μια δεύτερη ευκαιρία σε επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο την περίοδο της ύφεσης και της μεγάλης κρίσης.

Μέσω του προγράμματος επιχορηγούνται 5.000 πρώην αυτοαπασχολούμενοι προκειμένου να επαναδραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά για 12 συν 12 μήνες, με ποσά που ξεκινούν από 12.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρηματίες και φτάνουν μέχρι και 36.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα με τρεις δικαιούχους. Μπορούν να ωφεληθούν ακόμη και όσοι έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ από προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι δικαιούχοι πρέπει:

– Να έχουν διακόψει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1/1/2012 και μέχρι έξι μήνες πριν από τις 5 Φεβρουαρίου 2019 (ημερομηνία δημοσίευσης της ΚΥΑ στο ΦΕΚ).

– Να μην έχουν μεταβιβάσει την επιχείρησή τους ή το μερίδιό τους σε επιχείρηση η οποία ανήκε σε συζύγους ή πρόσωπα α’ ή β’ βαθμού συγγένειας.

– Να μην έχουν ασκήσει οποιαδήποτε επαγγελματική/επιχειρηματική δραστηριότητα στο 6μηνο από 5 Αυγούστου έως 5 Φεβρουαρίου.

– Να έχουν προβεί σε νέα έναρξη δραστηριότητας σε ΔΟΥ από τις 5 Φεβρουαρίου 2019 και εφεξής.

– Να έχουν καταβάλει τη μηνιαία εισφορά των 10 υρώ για τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας για τουλάχιστον ένα έτος.

– Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου (δελτίο ανεργίας σε ισχύ μέχρι και την έναρξη δραστηριότητας στη ΔΟΥ) και να έχουν ωφεληθεί από τη διαδικασία της εξατομικευμένης παρέμβασης.

– Να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ΕΦΚΑ και να είναι ενήμεροι με τη ρύθμιση. Προσοχή: Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν και όσοι οφείλουν εισφορές που αφορούν σε προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση. Αποκτούν ασφαλιστική ενημερότητα λόγω της υπαγωγής τους στο πρόγραμμα και παραμένουν ενήμεροι καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος, εφόσον είναι συνεπείς ως προς τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους.

Από το ποσό της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ παρακρατείται 25%, το οποίο αποδίδεται στον ΕΦΚΑ έναντι εξόφλησης των οφειλών τους. Οι δικαιούχοι εντάσσονται στο πρόγραμμα είτε ως ατομικοί επιχειρηματίες είτε ως μέλη ΟΕ, ΕΕ, ΕΠΕ, ΙΚΕ ή συνεταιρισμού εργαζομένων. Στις περιπτώσεις νομικών οντοτήτων, το ανώτατο όριο δικαιούχων είναι τρία μέλη. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε 12 μήνες. Μετά τη λήξη του 12μήνου οι δικαιούχοι δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους για άλλους τρεις μήνες.

Τα ποσά είναι:

-Έως 12.000 ευρώ για ατομικούς επιχειρηματίες και μέλη νομικών οντοτήτων με ποσοστό συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο τουλάχιστον 51%.

-Έως 9.000 ευρώ ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος.

-Έως 8.000 ευρώ ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος.

Τα ποσά καταβάλλονται σε τρεις δόσεις. Η πρώτη δόση (3.000€ – 4.000€ ανά δικαιούχο) καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης υπαγωγής. Η δεύτερη (3.000€ – 4.000€ ανά δικαιούχο) μετά το πρώτο 6μηνο και η τρίτη (2.000€ – 4.000€) μετά τη λήξη του β’ εξαμήνου. Πριν από τη λήξη της τρίμηνης δέσμευσης, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για επέκταση του διαστήματος επιχορήγησης για επιπλέον 12 μήνες.

Για τους 12 μήνες της επέκτασης, η επιχορήγηση φτάνει στα 8.000€ για ατομικούς επιχειρηματίες, 5.000€ ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/2 έκαστος και έως 4.000€ ανά μέλος νομικών οντοτήτων που συμμετέχουν στο εταιρικό κεφάλαιο κατά 1/3 έκαστος. Οι υποψήφιοι δικαιούχοι υποβάλλουν επιχειρηματικό σχέδιο με ηλεκτρονική αίτηση στον ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Τα προς χρηματοδότηση επιχειρηματικά σχέδια αξιολογούνται από Επιτροπή Αξιολόγησης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως σαφής περιγραφή του αντικειμένου, συνάφεια και επάρκεια του δικαιούχου με το αντικείμενο της δραστηριότητας, οικονομοτεχνική επάρκεια του σχεδίου, συνάφεια της δραστηριότητας με τομείς έξυπνης εξειδίκευσης όπως αγροδιατροφή, βιομηχανία τροφίμων, ενέργεια, εφοδιαστική αλυσίδα, περιβάλλον, τουρισμός, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Η υπαγωγή στο πρόγραμμα πραγματοποιείται ύστερα από επιτόπιο έλεγχο (στον χώρο της επιχείρησης) από υπαλλήλους-ελεγκτές του ΟΑΕΔ. Επιλέξιμες δαπάνες του προγράμματος λογίζονται οι εξής:

– λειτουργικά έξοδα

– δαπάνες για αμοιβές τρίτων

– δαπάνες προβολής, δικτύωσης της νέας επιχειρηματικής δραστηριότητας και συμμετοχής σε εκθέσεις – προμήθεια αναλωσίμων

– ασφαλιστικές εισφορές δικαιούχου (επιχειρηματία – εταίρων)

– μισθολογικό κόστος για νέα/ες θέση/ εις – αποσβέσεις παγίων

– ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΦΚΑ από προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα του δικαιούχου

Πηγή: Έθνος

loading...

1 thought on “ΟΑΕΔ: Επιδότηση για όσους έβαλαν «λουκέτο» λόγω κρίσης – Τα ποσά και τα κριτήρια

  1. ΑΡΧΙΔΙΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ …ΡΕ ΜΑΛΑΚΕΣ ΑΥΤΟΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ…ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΓΑΝΕ ΧΑΣΙΣΙ ΚΟΚΑ ΗΡΩΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΛΑΣΝΙΚΟΦ ΘΑ ΠΆΝΕ ΜΕΣΑ ΦΥΛΑΚΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ ΤΡΑΠΟΕΖΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ…. ΘΑ ΤΟΥΣ ΞΕΠΑΤΩΣΟΥΜΝΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ..ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΖΕΙΤΕ….ΓΑΜΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΟΛΟΥΣ….

Comments are closed.