Εθνοτικός διχασμός στα Σκόπια – Οι μισοί Σκοπιανοί κατά των «Πρεσπών» – Κλίμα σύγκρουσης στο κρατίδιο

Μια δημοσκόπηση που ενισχύει τους φόβους για εσωτερικές συγκρούσεις στα Σκόπια, έρχεται στο προσκήνιο και συμπληρώνει τις πολυάριθμες αναλύσεις που προειδοποιούν για εθνοτικές εντάσεις στο κρατίδιο.

Η «ποικιλία» ανάμεσα στις εθνότητες που υπάρχουν στο κρατίδιο, αλλά και τα διαφορετικά συμφέροντα των γύρω χωρών σε συνδυασμό με τη σύγκρουση Δύσης-Ρωσία, αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα που χωρίς αμφιβολία θα οδηγήσει σε έντονη αποσταθεροποίηση τα Σκόπια, και κατ’ επέκταση την ευρύτερη περιοχή.

Όπως έχει αποκαλύψει το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, «ζεσταίνεται» εξέγερση εθνικιστών στα Σκόπια μετά την επιβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ ακόμα και ο Πρόεδρος του κρατιδίου δεν τηρεί τους όρους της κατάπτυστης συνθήκης.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά στα Σκόπια με το θέμα της ονομασίας, την στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος των Σκοπιανών δεν το αποδέχεται και προβαίνει σε κινήσεις αποδοκιμασίας, όπως το σβήσιμο της λέξης «Βόρεια» σε πινακίδες κά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αποδοχή του νέου ονόματος και της συμφωνίας των Πρεσπών, δεν έχει την έγκριση της πλειοψηφίας του σκοπιανού λαού και αυτό θα αποτυπωθεί σύντομα εντός της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 44,6% των πολιτών των Σκοπίων έχουν θετική γνώμη για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το 45,6% αρνητική, σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του μεγαλύτερου ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας, «Sitel».

Επίσης, το 59,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ το 57,7% πιστεύουν ότι οι δύο χώρες θα τηρήσουν τα συμφωνηθέντα.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το 50,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι χώρα τους διεξήγαγε σωστά τις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ 40,7% έχουν αντίθετη άποψη.

Ακόμα, το 49,2% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κάνει πιο άνετα τα ταξίδια τους στην Ελλάδα, ενώ το 36,3% θεωρεί πως δεν θα υπάρξει διαφορά.

H δημοσκόπηση διεξήχθη το διάστημα 31 Ιανουαρίου-4 Φεβρουαρίου 2019 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.102 ατόμων.

Η μεγάλη «ψαλίδα» ως προς την κοινωνική προσέγγιση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποτελεί το πρώτο δείγμα του διχασμού που επικρατεί στην πΓΔΜ και σύντομα θα «εκραγεί», ενεργοποιόντας μια αλυσίδα επικίνδυνων εξελίξεων για τα Βαλκάνια.

loading...

2 thoughts on “Εθνοτικός διχασμός στα Σκόπια – Οι μισοί Σκοπιανοί κατά των «Πρεσπών» – Κλίμα σύγκρουσης στο κρατίδιο

  1. Μιλάμε για μια χώρα που λέει ο λόγος, στην οποία ο μίσος πληθυσμός ειναι Αλβανοί. Από τους υπόλοιπους το ένα τέταρτο Βούλγαροι και από το υπόλοιπο ένα τέταρτο, το ένα τρίτο Έλληνες, το ένα τρίτο Σέρβοι και το υπόλοιπο ένα τρίτο γυφτοι και τουρκογυφτοι.
    Σε αυτή τη χώρα ο Τσίπρας και η υπόλοιπη συμμορία των προδοτών δώσανε ιθαγένεια και γλώσσα «μακεδονική» και διέγραψαν την 3000 ετών ιστορία της Μακεδονίας μας με μια υπογραφή.

  2. ΕΓΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΦΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ?ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΛΑ ΤΟ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΟΧΛΕΙ?ΔΗΛΑΔΗ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΣΛΑΒΟ?ΑΝΤΕ ΑΠΟ ΚΕΙ.ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕ ΕΘΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΤΗΘΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΗ ΤΟΥ.ΑΝΤΕ ΠΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΚΑΚΟ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΟΣΤΕΡΟ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΤΡΩΜΑ.

Comments are closed.