IncreaseRev

Πλειστηριασμοί. Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου!


Μέρες 1999 βιώνει η ελληνική κοινωνία!

Με κυβερνητικές αποφάσεις και τις ευλογίες όλου του μιντιακου,  ευρωπαϊκού και οικονομικού συστήματος εξουσίας, ο πλούτος μεταφέρεται μαζικά με μεθοδευμένα από τους πολλούς 
μικροϊδιοκτήτες στα χέρια  των λίγων!

Από τα εκατομμύρια των δανειοληπτών μόλις  250.000 υπολογίζουν κυβέρνηση και οι τράπεζες τους δανειολήπτες που ίσως καταφέρουν να ενταχθούν στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Οι  υπόλοιποι θα είναι τα θύματα της μεγαλύτερης αναδιανομής πλούτου που γνώρισε ο τόπος  από το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου  και ενθεν. Μιας αναδιανομής που λαμβάνει χώρα ως αποτέλεσμα της κατίσχυσης των ευρωπαϊστών και την παραμονή της χώρας στην  ΕΕ και το ευρώ.
Ποτέ άλλοτε,  τόσο μαζικά και συντονισμένα, τόσος πλούτους (περίπου 85 δις είναι τα κόκκινα δάνεια) δεν  θα μεταφερθεί από τα λαϊκά στρώματα στις τράπεζες και τα φανς, με τις ευλογίες -μάλιστα- μιας κυβέρνησης που παριστάνει την  κοινωνικά ευαίσθητη, και μιας ανάλγητης Ευρώπης που ισοπεδώνει την χώρα μας μεθοδικά.
Όχι τυχαία το νέο πλαίσιο  αποφασίστηκε με τη συναίνεση των τραπεζών και αναμένεται να πάρει και την έγκριση των  Ευρωπαϊκών θεσμών!

Με αυτό για πρώτη φορά δεν θα λαμβάνεται υπόψη  η κοινωνική, εργασιακή και οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη  άλλα  το υπόλοιπο της οφειλής του  ως προϋπόθεση ένταξης!  Αυτό περιορίζει δραματικά, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι, τον αριθμό όσων θα μπορούσαν να προσφύγουν σε προστασία πρώτης κατοικίας.

Με τον νέο νόμο υπολογίζεται ότι θα μπουν στο στόχαστρο των τραπεζών άνεργοι, μικροσυνταξιουχοι, κατεστραμμένοι  μαγαζάτορες, πολύτεκνοι που έχουν σήμερα  υπόλοιπο δάνειου πάνω από  130.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι το όριο που θέτει ο νέος νόμος

Επιπλέον  όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ,  για να εξαιρεθεί η πρώτη  κατοικία του δανειολήπτη,  η αντικειμενική αξία της  δεν θα πρέπει να ξεπερνά  συγκεκριμένα πόσα, τα οποία είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά που προέβλεπε ο Νομος Κατσελη.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί άμεσα ο νέος νόμος, ώστε να ξεκινήσει ταχύτατα αναδιανομή, και οπωσδήποτε πριν τις προσέχεις  εκλογές, στις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά σε στήριξη τραπεζών, Ευρωπαϊκών θεσμών και ΜΜΕ.

Η διαδικασία
Οι δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια θα μπορούν να καταθέτουν το αίτημά τους στη διατραπεζική πλατφόρμα. Η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με το ΑΦΜ και τους κωδικούς του ΤΑΧΙS και θα προϋποθέτει συναίνεση του δανειολήπτη για παροχή στην τράπεζα του πλήρους οικονομικού και περιουσιακού προφίλ του κάθε δανειολήπτη και  ενδεχομένως παραίτηση από νόμιμα δικαιώματα του.

Μόλις κατατεθεί το αίτημα στην πλατφόρμα, η τράπεζα θα προτείνει στον επιλέξιμο δανειολήπτη νέα ρύθμιση για την «κόκκινη» οφειλή του.

Χωρίς την παρουσια δικηγόρων και νομικών όπως στο νόμο  Κατσέλη, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για τα νομικά δικαιώματα του δανειολήπτη.  Ως αποτέλεσμα  θα μπορούσαμε να είμαστε μπροστά  σε μια αναδιανομή πλούτου με παράνομες ενέργειες και κυβερνητική κάλυψη όπως στο  σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.

Άλλωστε  αυτή  ήταν η βασική επιδειωξη που οδήγησε στην αλλαγή του νομικού καθεστώτος προστασίας για τα κόκκινα δάνεια.

Να σημειωθεί ότι όποιος δανειολήπτης ρυθμίσει το δάνειό του αν δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα και καθυστερήσει την πληρωμή 3 δόσεων, τότε χάνει την προστασία του νόμου.

Αναπάντητο ερώτημα παραμένει αν τελικά η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί το αίτημα των τραπεζών να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση και υποθέσεις του νόμου Κατσέλη, για τις οποίες εκκρεμούν οι δίκες στα Ειρηνοδικεία.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 οι εκκρεμείς υποθέσεις ήταν 135.000, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί τελική απόφαση. Εκτιμάται ότι από την 1η Ιανουαρίου 2019 μέχρι τώρα μπήκαν άλλες 10.000 με 15.000 νέες υποθέσεις.

Του Γιάννη Παπαϊωάννου

https://papaioannou-j.gr

Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Loading...