Συνταγματική Αναθεώρηση: Ψηφοδέλτια με δεσμευτικό περιεχόμενο ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ

Με τη στήριξη μόνον των βουλευτών της πλειοψηφίας «πέρασε» η πρόταση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιορίζεται δεσμευτικά και το περιεχόμενο των υπό αναθεώρηση διατάξεων.
Όλα τα κόμματα απείχαν από την δια εγέρσεως ψηφοφορία, εκφράζοντας τη διαφωνία τους.

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το αν η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, μίλησε πάντως, για «σχετική δεσμευτικότητα» τονίζοντας ότι «τον πρώτο και αποφασιστικό λόγο έχει η επόμενη Βουλή».

Το ζήτημα της δεσμευτικότητας ή όχι της επόμενης Βουλής, προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλη τη στάση της ΝΔ και υποστήριξε ότι ένας εκ των συνταγματολόγων που επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση, ο κ. Παραράς, είχε ταχθεί στο παρελθόν υπέρ της άποψης ότι η παρούσα Βουλή είναι αυτή που ορίζει την κατεύθυνση της αναθεώρησης.

«Αυτή η Βουλή δεν εξελέγη ως προτείνουσα και ότι εξ ορισμού μόνον η επόμενη έχει τη δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει στην αναθεώρηση», αντέτεινε ο Κώστας Τζαβάρας από τη ΝΔ, ενώ Ευάγγελος Βενιζέλος και Ανδρέας Λοβέρδος από τη ΔΗΣΥ υποστήριξαν ότι η επόμενη Βουλή δεν δεσμεύεται από την παρούσα. Ο κ. Βενιζέλος μάλιστα, διαμήνυσε ότι αν η κυβερνητική πλειοψηφία θέλει να επιβάλλει τη θέση βάζοντας στο ψηφοδέλτιο και το θέμα της κατεύθυνσης, η ΔΗΣΥ δεν θα μετάσχει στη διαδικασία αυτή.
Από το ΚΚΕ ο Γιάννης Γκιόκας αν και παρατήρησε ότι τον τελικό λόγο τον έχει η επόμενη βουλή, ξεκαθάρισε το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε ψηφοφορία επί του θέματος.

Μετά το χθεσινό αλαλούμ σχετικά με το άρθρο 32 που αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν «εργάζεται» πάνω στο σενάριο της δεξιάς παρένθεσης.

cnn.gr

loading...